Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

«Κλείδωσε» συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ουγγαρία


 Στο πλαίσιο των σχεδίων ανάδειξης της Τουρκίας σε ευρύτερο ενεργειακό κόμβο, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας και τα σχέδια «απεξάρτησης» της Ευρώπης (και όχι μόνο) από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η κυβέρνηση Ερντογάν υπέγραψε με την ουγγρική κυβέρνηση συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ουγγαρία από την Τουρκία.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Ουγγαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αναγγέλλοντάς την, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλ. Μπαϊρακτάρ, επέλεξε - καθόλου τυχαία - να σχολιάσει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι υπογραφές που έπεσαν αφορούν συνεργασία ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία «Turkish Petroleum Pipeline Corporation» (BOTAS) και την ουγγρική MVM, ενώ, όπως έσπευσε να επισημάνει ο Μπαϊρακτάρ, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν εξαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία προς μια ευρωπαϊκή χώρα με την οποία δεν γειτνιάζει άμεσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αποστολές φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Για τη συγκεκριμένη συνεργασία θα αξιοποιηθούν οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτουν και οι δύο χώρες, «στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων τους», όπως αναφέρεται σχετικά. Αλλες πληροφορίες για τον όγκο των σχεδιαζόμενων εξαγωγών δεν έχουν δοθεί προς το παρόν.

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν σε δική του ανάρτηση αναφέρθηκε και στον όγκο του διμερούς εμπορίου που οι δύο χώρες θέλουν να αυξήσουν κι άλλο, αναφέροντας ότι το 2022 αυτό έφτασε τα 3,5 δισ. δολάρια - επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα. Στόχος είναι σύντομα να φτάσει τα 6 δισ. δολάρια.

Με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου αλλά και τις εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή της 20ής Αυγούστου, στη Βουδαπέστη βρέθηκαν επίσης το Σαββατοκύριακο μεταξύ άλλων ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην οποία πλειοψηφούν οι Σέρβοι), Μ. Ντόντικ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι κυρίαρχο θέμα σε μια σειρά από διμερείς συναντήσεις ήταν η προώθηση παλιών και νέων ενεργειακών συνεργασιών, όπως αυτή που επιταχύνεται και ανάμεσα σε Βελιγράδι και Μπακού.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Balkan Green Energy News», ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το σημερινό «μπλόκο» στη ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσα από την Ουκρανία θα επιδεινώσει και την αξιοποίηση του αγωγού «Turkstream», βασική δίοδο ενεργειακού εφοδιασμού για τη χώρα του. Γι' αυτό και η σερβική κυβέρνηση επιταχύνει την κατασκευή διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία (ώστε να δημιουργηθεί και εναλλακτική στον «Turkstream» οδός), αλλά πλέον διαπραγματεύεται απευθείας και με το Αζερμπαϊτζάν, για την εισαγωγή 300 - 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και η ενεργειακή συνεργασία που η Τουρκία ενισχύει με τη Βουλγαρία, με την οποία τον Γενάρη υπέγραψε για την εξαγωγή μέχρι και 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, για τα επόμενα 13 χρόνια.

Προχτές, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ, Μαρία Γκάμπριελ, βρέθηκε στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η Σόφια θα στηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές για πετρέλαια, υδάτινους πόρους και ΡΚΚ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, πραγματοποιώντας χτες επίσκεψη στη Βαγδάτη, ζήτησε μεταξύ άλλων από το Ιράκ να χαρακτηριστεί «παράνομη τρομοκρατική οργάνωση» το κουρδικό κόμμα ΡΚΚ, για το οποίο ανέφερε ότι «είναι εχθρός και των δύο» χωρών.

Στο φόντο έντασης στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις, την οποία προκαλούν οι συχνές τουρκικές χερσαίες και εναέριες επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον μαχητών του ΡΚΚ, ο Φιντάν κάλεσε τους Ιρακινούς αξιωματούχους «να μην επιτρέψουν στον κοινό εχθρό, την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, να δηλητηριάσει τις διμερείς σχέσεις». Χαρακτήρισε δε τις δραστηριότητες του ΡΚΚ «πρόκληση για τα κυριαρχικά δικαιώματα και του Ιράκ», ισχυριζόμενος ότι η οργάνωση έχει «καταλάβει εδάφη του Ιράκ» και προσπαθεί να τα συνδέσει με εκείνα κουρδικών περιοχών της βόρειας Συρίας «μέσω ενός διαδρόμου του τρόμου».

Σε ένα άλλο πεδίο «τριβών», το 2014 η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ είχε αποφασίσει (χωρίς την έγκριση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης) να εξάγει πετρέλαιο μέσω του λιμανιού Τσεϊχάν στην Τουρκία. Η Τουρκία σταμάτησε τις αποστολές πετρελαίου μέσω του Τσεϊχάν τον περασμένο Μάρτη, έπειτα από απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι υπέρ των θέσεων του Ιράκ στο συγκεκριμένο ζήτημα - συγκεκριμένα, είχε αποφασίσει ότι όλες οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου θα πρέπει να γίνονται μέσω της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας SOMO. Είχε απαιτήσει μάλιστα από την Τουρκία να καταβάλει αποζημιώσεις στο Ιράκ, για παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από το 2014 μέχρι το 2018.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμεντ αλ Σαχάφ, αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Τουρκία υψηλόβαθμη ιρακινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Ιρακινό υπουργό Πετρελαίου.

Ο δε Ιρακινός ΥΠΕΞ, Φουάντ Χουσεΐν, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Φιντάν δήλωσε ότι συζήτησαν το θέμα του πετρελαίου και ότι «τείνουν να βρουν μια λύση».

Πρόσθεσε δε πως συζήτησαν και ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, στο φόντο γνωστών προβλημάτων που προκαλούν στην ύδρευση του Ιράκ τα δεκάδες τουρκικά φράγματα, τα οποία περιορίζουν σημαντικά τις ροές νερού από τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Μετά τις επαφές που είχε χτες στη Βαγδάτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέβη στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της τοπικής κυβέρνησης Μασρούρ Μπαρζανί.

1 σχόλιο:

  1. Aν δεν κάνω λάθος, η Τουρκία αγοράζει αέριο από την Ρωσία!
    Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;
    Δεν το ξέρουν αυτό οι ΕυρωΝΑΤΟϊκοί;
    Δουλεύουν όλοι τους τον (χαζο)κοσμάκη!
    Και κάποιους (χαζο)"αριστερούς", που καμαρωτοί ..."παίρνουν θέση"(!) στον ιμπεριαλιστικό σκυλοκαυγά..... Αν και οι τελευταίοι, μάλλον εμάς προσπαθούν να χαζέψουν!
    Κουτοπονηριές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου