Μπροστά στη μεγάλη απεργιακή μάχη, ώρα την ώρα φτάνει το απεργιακό κάλεσμα παντού: Με εξορμήσεις και συσκέψεις σωματείων, με Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθεί κάθε εργαζόμενος και να πάρει θέση στον αγώνα, με κορύφωση τις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε Αθήνα (10.30 π.μ. Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα (βλ. δίπλα).
Τη μέρα της απεργίας μάλιστα αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ μέχρι και σήμερα, Τρίτη, συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, και ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που έφερε η κυβέρνηση, απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα στην απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτέμβρη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα δύο θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στον Βόλο (βλ. σελ. 32), με θύματα δύο εργαζόμενους, ο ένας μεταλλεργάτης στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας» στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου.
Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για την επιτυχία της απεργίας, στις αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας προστέθηκε αυτή του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στην Πρέβεζα μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, αποφάσεις έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Κέρκυρας και Λευκάδας.
Χτες πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στα Γιάννενα μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Ο Νίκος Μελισσόβας, μέλος της διοίκησης, αφού ανέλυσε εισηγητικά τις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι ειδικότερα «η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες δουλεύουν 6 και 7 μέρες τη βδομάδα με το σύστημα των βαρδιών, έχει γραφτεί από τον ΣΕΒ», κάνοντας εκτίμηση ότι μόνο από τη διάταξη αυτή επηρεάζονται άμεσα 3.500 - 4.000 εργαζόμενοι στις βιομηχανίες τροφίμων και εμφιάλωσης του νομού. Ετσι, τα 7ήμερα που τείνουν να γίνουν καθεστώς στις βιομηχανίες τροφίμων σε περιόδους αιχμής της παραγωγής και συναντούν τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων θα νομιμοποιηθούν και θα απογειώσουν την εκμετάλλευση.
Χαρακτηριστική για τους όρους εντατικοποίησης που ήδη επικρατούν η μαρτυρία εργάτριας σε πτηνοσφαγείο, που μετέφερε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ: «Στη δουλειά κάνω τον σταυρό μου να βγάλω τη μέρα, και όταν φεύγω, κάνω τον σταυρό μου να πάω αύριο για δουλειά».
Αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στην Αρτα, ενώ σήμερα, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, και Ηγουμενίτσα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Στην Αλεξανδρούπολη, την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων με θέμα την οργάνωση της απεργιακής μάχης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και του αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος.
Τόσο εισηγητικά από τον Χρήστο Παπαδαμάκη, γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», όσο και από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δόθηκε το στίγμα των όσων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και τονίστηκε η ανάγκη το κάθε σωματείο στις λίγες μέρες που απομένουν να οργανώσει με ταχύτητα τη μάχη της ενημέρωσης για τη συμμετοχή στην απεργία.
Για άλλη μια φορά αναδείχτηκε η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου καθώς δεν ανταποκρίθηκε (έχει αναβάλει ήδη δυο προγραμματισμένες συνεδριάσεις) στο αίτημα των εκπροσώπων της ΔΑΣ για έκτακτη συνεδρίαση για απόφαση προκήρυξης απεργίας, όπως έχουν κάνει άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας.
Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Συντάγματος.
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.
Πάτρα, 10.30 π.μ., έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, που έχει πάρει απόφαση για απεργία (Κολοκοτρώνη 20).
Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.
Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο.
Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.
Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού.
Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.
Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες.
Ζάκυνθος, 10 π.μ. πλατεία Αγίου Μάρκου.
Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου.
Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ιωάννινα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Καλαμάτα, 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.
Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.
Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
Λευκάδα, 10.30 π.μ., Αϊ - Μηνάς.
Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μαντούδι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς.
Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου.
Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.
Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου