Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, συναντήθηκαν χτες στο ΥΠΕΘΑ με αντικείμενο την «εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ».
Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» ανέφερε ότι «υπάρχει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, το οποίο εδράζεται στη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών στο εξωτερικό, με χώρες οι οποίες πρωταγωνιστούν στο διεθνές προσκήνιο, με τις οποίες η χώρα μας έχει προαγάγει τη στρατηγική συνεργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική». «Αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε, «η Ελλάδα αποτελεί τον στρατηγικό εταίρο όλων των μεγάλων παικτών στον κόσμο».
Ενώ αξίζει να καταγραφούν και τα όσα ανέφερε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ζητώντας την αλλαγή της Συνθήκης του Μοντρέ και σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τη Μαύρη Θάλασσα αλλά και για το ευρύτερο πλαίσιο της Μεσογείου. Βλέπουμε τώρα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην Ευρώπη, και ως μεσογειακού κράτους η θέση της Ελλάδας θα είναι απολύτως κρίσιμη. Ετσι θα ήμουν υπέρ μιας πιο εκτεταμένης στρατιωτικής παρουσίας και συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα... Επίσης θα πρέπει να δούμε την Ελλάδα να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στα συμβούλια του ΝΑΤΟ και αυτό είναι κάτι που και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το ΝΑΤΟ θα υποστήριζαν». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την περιοχή (Ανατολική Μεσόγειος) υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο που μπορούν να γεφυρώσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. Οπότε θα απαιτηθεί μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι το φυσικό μέρος για να γίνει αυτό».
Σε αυτό το πλαίσιο, το διάστημα 4 - 15/9 διεξήχθη τριμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ - ΔΕΕ) Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ, με την ονομασία «PROTEAS - 2/23», στο Μαρί της Κύπρου. Επισήμως, άλλωστε, «εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ - ΔΕΕ σε συμμαχικό πλαίσιο». Κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον, Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης - Αμεσης Αντίδρασης, Τεχνικές και Τακτικές Ελεύθερου Σκοπευτή, Παροχή Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης κ.λπ.
Εξάλλου, στο διάστημα 18 - 22/9 και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς την περιλάλητη Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, διεξήχθη διμερής άσκηση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η οποία έλαβε χώρα σε στρατιωτική βάση στη Γαλλία, η οποία αφορούσε σε εκπαίδευση σε όλες τις φάσεις του αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών σχεδίασης και οργάνωσης μάχης Πεζικού. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με μία διμοιρία Πεζικού υπό τον συντονισμό του 35ου Συντάγματος Πεζικού των Γαλλικών Χερσαίων Δυνάμεων.
Θυμίζουμε ότι η «στρατηγική συμφωνία» της Ελλάδας με τη Γαλλία προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ». Εξ ου και αυξάνονται οι κοινές ασκήσεις με στόχο την «ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», όπως τονίζεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ, αναδεικνύοντας «την στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Γαλλίας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής». Αλλωστε, στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρούν ήδη στην Αφρική, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανάπτυξή τους και στον Ινδο-Ειρηνικό.
Αλλά με προσανατολισμό και στα Βαλκάνια, στις 20/9 διεξήχθη η ελληνοβουλγαρική αεροπορική άσκηση «GREEN BRIDGE 2023», στη διάρκεια της οποίας έλαβαν χώρα διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας αστυνόμευσης εντός των FIR Αθηνών και Σόφιας, με σκοπό τη συνεκπαίδευση των πληρωμάτων αέρος και του προσωπικού του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των δύο χωρών, καθώς και την επαύξηση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων κατά την εκτέλεση των διαδικασιών εναέριας αστυνόμευσης.
Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 4 εξόδους F-16 και ενός μεταγωγικού σε ρόλο προσομοίωσης «RENEGADE» («διαδικασίες αντιμετώπισης πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος»). Σκοπός της δραστηριότητας, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η «ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ως παράγοντα διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας».
Να σημειωθεί ότι στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει την αποστολή εναέριας αστυνόμευσης της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου εκ περιτροπής (ανά 15ήμερο) με την ιταλική ΠΑ, λόγω ένδειας πτητικών μέσων των τριών αυτών βαλκανικών χωρών.
Αντίστοιχο αίτημα προς το ΝΑΤΟ για εναέρια αστυνόμευση του FIR Σόφιας, δηλαδή του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, από την Ελλάδα έχει υποβάλει επισήμως και η γειτονική χώρα. Στο μεταξύ, από το 2014 είναι σε ισχύ «Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης» που συνυπέγραψαν οι τότε υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Angel Naydenov και Δ. Αβραμόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου