Απογείωση σημειώθηκε και για τα φορολογικά έσοδα, που πλησίασαν τα 45 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,15 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο, ως αποτέλεσμα και της εκτόξευσης των έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που πηγαίνει χέρι χέρι με την ακρίβεια, γεμίζοντας τα ταμεία του αστικού κράτους από το υστέρημα του λαού. Ειδικά, για τον Σεπτέμβρη τα φορολογικά έσοδα έφτασαν σε 5,144 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 189 εκατ. ευρώ ή 3,5% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της ανακατανομής των δόσεων πληρωμής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Ενδεικτικό μάλιστα της «υπεραπόδοσης» της φοροληστείας είναι και το γεγονός ότι το «ματωμένο» πλεόνασμα ήρθε παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και τη μη είσπραξη του τιμήματος, ύψους 1,496 δισ. ευρώ, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και της τρίτης δόσης, ύψους 1,718 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Σεπτέμβρη.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2023, αυτές ανήλθαν στα 48,67 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (50,977 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023, ενδεικτικό κι αυτό απ' το «τσεκούρι» που έπεσε σε μια σειρά από κοινωνικές και άλλες δαπάνες, στο κυνήγι της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας» για το κεφάλαιο.
Κι όλα αυτά μόνο ως «ορεκτικό», αφού η κυβέρνηση κατέθεσε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Οκτώβρη. Θυμίζουμε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 προβλέπει ματωμένα πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ, 6,2 δισ. παραπάνω φόρους (συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 8,1%) σε σχέση με τις προβλέψεις για φέτος, που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε, εκτίναξη των εσόδων από ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, επέλαση ενάντια σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Στο μεταξύ, το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, γύρω απ' το οποίο εκδηλώνονται συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, βρίσκεται στο μενού της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια συμβιβασμού έχει προτείνει τη διατήρηση των στόχων για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 3% του ΑΕΠ και χρέος 60% του ΑΕΠ, με τα κράτη - μέλη να υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεσοπρόθεσμα, 4ετή, δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά σχέδια, με κριτήριο την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Πιο αυστηρούς στόχους ζητάει η Γερμανία, ενώ υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα, μεγαλύτερη ευελιξία στην «αξιοποίηση» των κονδυλίων, όπως π.χ. για πολεμικές δαπάνες και «πράσινες» μπίζνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου