Τουλάχιστον 30 παιδιά, μαθητές των σχολείων του ΟΗΕ (UNWRA) στη Γάζα, σκοτώθηκαν, όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, βομβάρδισαν τα σχολεία τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Τρεις δάσκαλοι και άλλοι οκτώ μαθητές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίκ.
Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 220.200 Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 92 εγκαταστάσεις της UNRWA, τα οποία όπως έχει ανακοινώσει το Ισραήλ, αποτελούν στόχο.
Για πέμπτο 24ωρο η Γάζα βομβαρδίζεται ακατάπαυστα, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, καθώς και την καταστροφή των λιγοστών υποδομών του παλαιστινιακού θύλακα. Από το ανελέητο σφυροκόπημα, έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη ολόκληρες συνοικίες.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές επιδρομές ξεπέρασαν τους 1.100 και οι τραυματίες τους 5.300. Οι εκτοπισμένοι από 160.000 την Τρίτη το βράδυ έφθασαν το μεσημέρι τους 250.000.
Στο Ισραήλ, οι νεκροί από τις επιθέσεις των πρώτων ημερών και τις ρουκέτες της Χαμάς που εξακολουθούν να πλήττουν κυρίως το νότιο και κεντρικό Ισραήλ είχαν φθάσει τους 1.200 (εκ των οποίων οι 169 στρατιώτες) και οι τραυματίες τους 2.500.
Αυξάνεται η ένταση
Νέες εχθροπραξίες σημειώθηκαν στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών Λιβανέζων αμάχων και ζημιές σε χωριά στα λιβανέζικα σύνορα.
Η «Χεζμπολλάχ» επιβεβαίωσε πως απάντησε με πυραύλους σε ισραηλινά πυρά αλλά και πως ο εχθρός εκτόξευσε και όλμους με φώσφορο. Ανέφερε επίσης πως τα δικά της αντίποινα προκάλεσαν «μεγάλο αριθμό τραυματιών» στην ισραηλινή πλευρά.
Στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση για την εμφάνιση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford ανοικτά του βόρειου Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η εξέλιξη αντικατοπτρίζει «το φόβο του Ισραήλ» και πως δεν φοβίζει την ίδια την οργάνωση. Στηλίτευσε το ρόλο των ΗΠΑ αναφέροντας: Οι ΗΠΑ είναι πλήρως εταίρος της ισραηλινής επίθεση στης Γάζα. Φέρει ακέραια την ευθύνη για τις δολοφονίες, την πολιορκία, την καταστροφή, τις σφαγές σε βάρος ανυπεράσπιστων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων. Κατέληξε υποστηρίζοντας πως η αποστολή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή δε τρομάζει ούτε το λαό του Λιβάνου, «ούτε τις οργανώσεις αντίστασης που είναι έτοιμες να πολεμήσουν μέχρι τη νίκη».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να ηχούν παντού σειρήνες συναγερμού. Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού), εκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν, κάτι που στη συνέχεια διαψεύστηκε, ενώ ο Ισραηλινός στρατός επικαλέστηκε «βλάβη» για τις σειρήνες που χτύπησαν.
Σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) επιβεβαίωσε την εκτόξευση ρουκέτας τύπου R-160 στη βόρεια ισραηλινή πόλη Χάιφα, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του πυραυλικού οπλοστασίου της, καθώς η Χαίφα βρίσκεται 145 χιλιόμετρα μακριά από την Λωρίδα της Γάζας.
Πάντως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή «πρόσθετους παράγοντες» που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στην Αίγυπτο εντείνουν τις επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ σε μία προσπάθεια να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος τουλάχιστον στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας (πέρασμα στη Ράφα) ώστε να ανεφοδιαστούν οι Παλαιστίνιοι με τα απαραίτητα.
Την ίδια ώρα, όμως, οι αιγυπτιακές αρχές παίρνουν μέτρα αποτροπής πιθανής μαζικής εισόδου Παλαιστινίων προσφύγων από το πέρασμα της Ράφας, που χτες παρέμεινε ερμητικά κλειστό και από τις δύο πλευρές.
Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών προκαλεί στο Κάιρο ανησυχία και γ' αυτό η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Α.Φ. Σίσι έχει καλέσει τις ισραηλινές αρχές να προσφέρουν ασφαλή διέλευση στους αμάχους του θύλακα, αντί να τους ενθαρρύνουν να φεύγουν προς τα νοτιοδυτικά προς το Σινά.
Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος Σίσι χαρακτήρισε την κλιμάκωση εχθροπραξιών στη Γάζα «εξαιρετικά επικίνδυνη» προσθέτοντας ότι το Κάιρο επιδιώκει την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγμάτευσης σε συνεργασία με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. «Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει το ζήτημα να διευθετηθεί εις βάρος άλλων» είπε με νόημα.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου