Κομβόι αμάχων Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να μετακινηθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περνώντας από τομέα που το Ισραήλ, παρουσίαζε ως ασφαλή, χτυπά ο ισραηλινός στρατός, δήλωσαν χθες Σάββατο αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι της Χαμάς.
Προχθές Παρασκευή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, στο πλαίσιο των απειλητικών τελεσιγράφων, κάλεσε τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, κατά μήκος του νερού του Ουάντι Γάζα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20:00.
Όμως αξιωματούχοι της Χαμάς και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν πως παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα αυτό, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και την υπηρεσία Τύπου της Χαμάς, δεκάδες άμαχοι που προσπαθούσαν να καταφύγουν στη νότια Γάζα σκοτώθηκαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ ο ισραηλινός στρατός αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά.
Μόνο χθες Σάββατο, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Τουλάχιστον πέντε τραυματίες από αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
Αεροπορική επιδομή εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου στην πόλη Χαλέπι, στη Βόρεια Συρία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λίγα 24ωρα έπειτα από πανομοιότυπες επιδρομές με στόχους το ίδιο αεροδρόμιο και αυτό της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού. Δεν διευκρινίστηκε εάν οι πέντε τραυματίες είναι στρατιωτικοί ή άμαχοι.
Συριακά κρατικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν το πλήγμα, με την κρατική τηλεόραση να κάνει λόγο για «ισραηλινή επίθεση με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι».
Αργότερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «περί τις 23:35 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός προχώρησε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, προκαλώντας υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο και θέτοντάς το εκτός λειτουργίας».
Παράλληλα το υπουργείο κατηγόρησε το Ισραήλ πως διαπράττει «εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού», αναφερόμενο στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Την Πέμπτη, είχαν ήδη καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές εναντίον του ίδιου αεροδρομίου και αυτού της Δαμασκού, θέτοντάς τα προσωρινά εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με συριακά επίσημα μέσα ενημέρωσης.
Τα χθεσινά πλήγματα έγιναν μερικές ώρες αφού το αεροδρόμιο στο Χαλέπι άνοιξε ξανά, θέτοντάς το εκ νέου εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την Τρίτη, για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε πως άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον της Συρίας από το υψίπεδο του Γκολάν, ανταποδίδοντας «πυρά» εναντίον της περιοχής, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη συριακή επικράτεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011 με τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού να έχουν βομβαρδιστεί επανειλημμένα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Πανό της ΚΝΕ στον Βόλο - «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά»
«Η ιστορία ει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» γράφει το πανό που αναρτήθηκε στον Βόλο από τις Οργανώσεις Μαγνησίας της ΚΝΕ.
Με αυτό τον τρόπο κάλεσαν το λαό και τη νεολαία της πόλης να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή που διεξάγει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ στη Γάζα, με την ανοχή ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Να ηχήσει παντού το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤακης Παπουτσης
Η Τζένα είναι Παλαιστίνια και Βρετανή. Η Τζένα είναι μόλις 5 χρονών. Γεννήθηκε μέσα σε μια φυλακή, σε μια πατρίδα υπό κατοχή και μεγαλώνει μέσα στο φόβο. Η Τζένα κάθε βράδυ τα τελευταία 8 βράδια τρομάζει από τις βόμβες και φοβάται μην πεθάνει εκείνη και η μαμά της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν η μικρή Τζένα περιγράφει τον τρόμο που ζει κάθε μέρα, κάθε νύχτα, κάθε λεπτό της ώρας, τότε δεν μπορείς παρά να είσαι σίγουρος πως όσοι της το κάνουν αυτό είναι δολοφόνοι.
Οποιος παγώνει το χαμόγελο αυτού του παιδιού και γεμίζει τα μεγάλα αθώα μάτια της με τρόμο και θάνατο είναι δολοφόνος.
«Το πρωί και το βράδυ έχει πολλούς βομβαρδισμούς και ανησυχούμε γιατί όλα τρέμουν. Όταν όλα τρέμουν είναι σαν σιγά σιγά σιγά να πέφτεις», περιγράφει η πεντάχρονη και συνεχίζει «Ακούω δυνατούς κρότους και φοβάμαι και η μαμά μου με αγκαλιάζει σφιχτά για να με προστατεύσει. Είμαστε παιδιά και δεν είναι σωστό να το κάνεις αυτό σε παιδιά».
Επειδή, “το όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη”*
Επειδή,
“Εἰρήνη εἶναι ἕνα ποτήρι ζεστὸ γάλα
κι ἕνα βιβλίο μπροστὰ στὸ παιδὶ ποὺ ξυπνάει**
Η ανθρωπότητα, οι λαοί έχουν χρέος να σώσουν τη Τζέντα!
*Γιάννης Ρίτσος “Ειρήνη”
imerodromos