Να
καταργηθούν ο νόμος Κατρούγκαλου
και
οι υπόλοιπες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, στην τοποθέτησή του παρουσίασε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και απέρριψε η κυβέρνηση για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει υπόθεση του αγώνα των συνταξιούχων και των εργαζομένων.
Τόνισε ότι «η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη, τέτοια που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και του εργαζόμενου» και αυτό υπηρετεί η τροπολογία του ΚΚΕ, στην οποία συμπυκνώνονται τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι οποίοι κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, εξακολουθούν να αγωνίζονται, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πρώτο άρθρο για τη μη περικοπή των συντάξεων, επισήμανε ότι ο τίτλος του άρθρου δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενό του, αφού το μόνο που προβλέπει είναι ότι δεν «θα κάνετε μια ακόμη περικοπή από τις τριάντα και πάνω που κάνατε και εσείς και οι προηγούμενοι».
Υπενθύμισε ότι το άρθρο 1 αφορά όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με βάση το νόμο - λαιμητόμο, θα δουν τις μέσες συντάξεις τους να φτάνουν τα 480, από 708,02 που ήταν. «Επιπλέον οι συντάξεις συνολικά θα παραμείνουν παγωμένες έως το 2022 "και βλέπουμε", αφού για να πετάξουν και κανένα κουλούρι θα πρέπει να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος, υπογραμμίζοντας πως αυτό που θέλει να διαμηνύσει προς τους συνταξιούχους με τους πανηγυρισμούς της η κυβέρνηση είναι «να ζείτε με λίγα, να έχετε τον πήχη χαμηλά, να μην απαιτείτε, γιατί κινδυνεύει η καπιταλιστική ανάκαμψη, κινδυνεύουν η ανταγωνιστικότητα, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».
Όπως επισήμανε, το πραγματικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. Γι' αυτό και στους μνημονιακούς νόμους, τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που διατηρεί σε πλήρη ισχύ, πρόσθεσε την εφαρμογή του νόμου Βρούτση για την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τώρα στο ίδιο νομοσχέδιο έφερε την τροπολογία για την επιδότηση των επιχειρηματιών, προκειμένου να απασχολούν νέους έως 25 ετών. Την τροπολογία αυτή, σημείωσε, η κυβέρνηση την εμφανίζει ως προστασία των ανέργων, όταν το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 360 ευρώ και αυτό δίνεται μόνο στο 10% των ανέργων.
Όσο για τον καβγά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ σημείωσε ότι «παρουσιάζεστε δήθεν ως αντίπαλοι. Όταν κατηγορείτε ο ένας τον άλλο για το ποιος έκανε περισσότερες μειώσεις των συντάξεων», επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατηρεί τις 21 μειώσεις στις συντάξεις των προηγούμενων, «τους κατηγορείτε για να κρύψετε ότι πιο αυθεντικά υλοποιήσατε της αποφάσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, τις αξιώσεις των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων». Εξάλλου όπως σημείωσε, η τροπολογία για την επιδότηση των επιχειρηματιών οδηγεί στην απαλλαγή της εργοδοσίας από τη συμμετοχή της στην ασφάλιση, προσθέτοντας πως την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για το άρθρο 1, το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 15 Δεκέμβρη, και των συνδικάτων στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό. «Η ανατροπή της πολιτικής σας είναι μονόδρομος για την πλειοψηφία του λαού», υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου