ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--
Οι πιέσεις για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με στόχο τη λεγόμενη «συμφωνία ομαλοποίησης» των σχέσεων των δύο πλευρών, στο φόντο της γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με Ρωσία - Κίνα στα Δυτικά Βαλκάνια, δείχνουν να δυναμιτίζουν την ένταση στην περιοχή.
Ετσι, μετά από τις πρόσφατες επισκέψεις Αμερικανών ανώτερων διπλωματών σε Βελιγράδι και Πρίστινα, τη «σκυτάλη» πήραν δύο στενοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι Γιαν Χέκερ και Ματίας Λούτενμπεργκ. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, που προηγουμένως είχαν συναντήσεις στην Πρίστινα με στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι, είχαν δίωρη συζήτηση έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τη συνάντηση δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ Σέρβοι αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποκάλυψαν μόνο ότι οι «άνθρωποι της Μέρκελ» επιδίωξαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες με στόχο την περιβόητη συμφωνία για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, ώστε να ανοίξει αργότερα ο δρόμος για την ένταξή τους στην ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Σέρβος
Πρόεδρος αναμενόταν αργότερα χτες το βράδυ να αναφερθεί στη συνάντησή του με τους Γερμανούς αξιωματούχους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σερβικό δίκτυο TV PRNA.
Το ίδιο διάστημα, πληθαίνουν οι πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ πως οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση «Ατσαλένιο Δακτυλίδι», στήνοντας το τελευταίο τριήμερο μπλόκα σε δρόμους του βορείου Κοσσυφοπεδίου που οδηγούν προς την κεντρική Σερβία, για να εκφοβίσουν τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής, με πρόσχημα την «πάταξη του λαθρεμπορίου».
Οι ίδιες πληροφορίες, που αναμετέδωσε χτες το σερβικό δίκτυο «Telegraf.rs», ανέφεραν πως οι αρχές του προτεκτοράτου μετέφεραν συνοριοφύλακες και αστυνομικούς από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία προς το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, για τον ίδιο λόγο, και πως σχεδιάζουν συλλήψεις και διώξεις κατά «επιφανών Σέρβων» με βάση «μυστικές μαύρες λίστες».
Η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή χαρακτηρίστηκε χτες «πολυσύνθετη» από τον Σέρβο στρατηγό και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μίλαν Μοτζίλοβιτς, τονίζοντας πως οι σερβικές δυνάμεις επί του παρόντος δεν μελετούν «κανένα σενάριο στρατιωτικής λύσης».
Στο τραπέζι σχέδιο «ανταλλαγής εδαφών» και ΝΑΤΟική βάση στη
Σερβία
Σύμφωνα με διαρροές σε διάφορα αστικά ΜΜΕ - κυρίως αλβανόφωνα - από τις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται, οι Σέρβοι φέρεται να δίνουν στο Κοσσυφοπέδιο τη νότια σερβική πόλη Πρέσεβο (όπου ζει σημαντική αλβανόφωνη κοινότητα), να τίθεται ο παρακείμενος δήμος Μπουγιάνοβατς (όπου επίσης ζει σημαντική αλβανόφωνη κοινότητα) «υπό ειδικό καθεστώς» και ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου «στο κομμάτι του στην κοιλάδα του Πρέσεβο να περνάει για δύο δεκαετίες στον έλεγχο του ΝΑΤΟ», με τους Σέρβους να φέρονται έτοιμοι να παραχωρήσουν στο ΝΑΤΟ μία στρατιωτική τους βάση! Οι Αλβανοί, από την πλευρά τους, φέρεται να παραχωρούν στη Σερβία το βόρειο Κόσοβο, πλην της πόλης Μιτρόβιτσα, η οποία θα έχει «ειδικό καθεστώς», νόμισμα το ευρώ και θα τελεί «υπό την προστασία του ΝΑΤΟ».
Επιδιώκουν επίσης να μοιραστούν τον πλούτο από τα προσοδοφόρα σερβικά ορυχεία της Τρέπτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ τα σερβικά θρησκευτικά μνημεία στο νότιο Κόσοβο μελετάται να τεθούν υπό την προστασία οργανισμού ή αποστολής του ΟΗΕ.
Πάντως, την Παρασκευή η Βουλή του Κοσόβου υποτίθεται ότι αποφάσισε, σύμφωνα και με την άποψη του Χαραντινάι, ότι δεν «θα δεχτεί ανταλλαγή εδαφών». Ωστόσο, ο Πρόεδρος Χ. Θάτσι είναι αυτός που σπρώχνει το παζάρι, σε συμφωνία - απ' ό,τι φαίνεται - και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ε. Ράμα.
«Μεταρρυθμίσεις» ζητούν στα Τίρανα
Στα Σκόπια, χτες, ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη ο εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κόεν Νταβίντσε, συναντώντας μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Οικονομίας Ντράγκαν Τέντοφσκι. Παράλληλα, άρχισαν να καταφθάνουν σιγά - σιγά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας οι πρώτοι από τους 279 εκλογικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 21 Απρίλη και 5 Μάη.
Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου