Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Οι Τρεις Σωματοφύλακες του Αφορολόγητου!

ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ- ΚΙΝ.ΑΛ, αφού ψήφισαν μαζί το 3ο Μνημόνιο και τα υπερπλεονάσματα, τώρα τσακώνονται ποιος θα καταθέσει πρώτος τροπολογία!

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που το καλοκαίρι του 2015 ψήφισαν μαζί, με 222 «ναι», την συμφωνία με τους δανειστές, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που θεσμοθέτησαν τα υπερπλεονάσματα στους τακτικούς προϋπολογισμούς από τα οποία απορρέει η βαριά φορολογία στα λαϊκά στρώματα, σήμερα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τσακώνονται για το ποιος θα καταθέσει ρύθμιση στην Βουλή για την διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Την ίδια στιγμή όμως συμφωνούν τόσο στους δημοσιονομικούς στόχους όσο και στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων

Κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει δύο απανωτές μειώσεις του αφορολόγητου ορίου, μία το 2016 και μία το 2017, δηλώνει σήμερα ότι στο πλαίσιο των επαφών της με τους δανειστές θα ζητήσει να μην εφαρμοστεί το μέτρο, ενώ υπάρχει και σχετική δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού. Αυτή η τακτική μάλιστα είναι πιθανόν, σύμφωνα με όσα διαρρέει το Μ.Μαξίμου, να συνδυαστεί με μείωση του ΦΠΑ ακόμη και της φορολογίας του εισοδήματος.  Αυτά θα συμβούν στο «πακέτο θετικών μέτρων» που φέρεται να σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα έρθει στην Βουλή, πιθανότατα με την μορφή έκτακτου νομοσχεδίου ή ακόμη και τροπολογίας.

Πάντως στο τελευταίο Eurogroup όπου εξετάστηκε το θέμα του ελληνικού προγράμματος οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν ανακοίνωση που μάλλον κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Όπως ανέφερε: 
«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλες τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, ιδίως αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστούν φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα».

Προφανώς η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» είναι ένας εύσχημος τρόπος για να πει κανείς ότι θα φορολογηθούν περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.

Ν.Δ και ΚΙΝ.ΑΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι,  για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα καταθέσει τροπολογία για την διατήρηση του αφορολόγητου την ερχόμενη εβδομάδα. Δηλαδή ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, που αρνούνταν κάθε μονομερή ενέργεια χωρίς συνεννόηση με τους δανειστές, τώρα ζητά από την κυβέρνηση να νομοθέτησει χωρίς διαπραγμάτευση. Αυτά την ίδια στιγμή που η Ν.Δ ως κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διατηρήσει το αφορολόγητο μόνον αν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες
 Αποκαλυπτική, τόσο για το αφορολόγητο όσο και για το πόσο και σε τι διαφορετική είναι η φορολογική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ειναι η περιγραφή που έχει κάνει ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας. Αναφερόμενος στην διαχείριση των υπερ-πλεονασμάτων τόνισε πριν λίγες ημέρες ότι

«ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υφίσταται θα πηγαίνει εν πολλοίς σε μειώσεις φόρων. Σε μια αναλογία 80/20. Δηλαδή  80% σε μειώσεις φόρων και 20% σε αύξηση δαπανών. Δική μας προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε εκείνα τα νοικοκυριά, εκείνους τους ανθρώπους, που έχουν πραγματική ανάγκη».

Φυσικά η αναφορά στην «αύξηση δαπανών» αφορά τα επιδόματα που ήδη χορηγούνται και προφανώς η ποσόστωση του 20% στην οποία αναφέρεται ο Χρήστος Σταϊκούρας σημαίνει μείωση αυτών που χορηγούνται σήμερα!

Μάλιστα ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται για την μη κατάργηση του αφορολόγητου εφόσον το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, τονίζοντας πως το το αφορολόγητο θα παραμείνει «στο βαθμό που (η Ν.Δ) μπορεί ως επόμενη κυβέρνηση να μη την υλοποιήσει. Αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αυτά τα περιθώρια εμείς καταθέτουμε την τροπολογία και την καλούμαι να την ψηφίσει».

Όσο για το ΚΙΝ.ΑΛ; Έσπευσε με την σειρά του να δηλώσει ότι πρώτο αυτό – και όχι η Νέα Δημοκρατία –  κατέθεσε τροπολογία για το αφορολόγητο. Χαρακτηριστικά τι σχετικό non paper  λέει τα εξής:

«Προς κ. Μητσοτάκη ενταύθα: Όταν τον Φεβρουάριο καταθέσαµε πρόταση νόµου για την κατάργηση του αφορολόγητου σφυρίζατε αδιάφορα. Την Πρωτοµαγιά το θυµηθήκατε. Σας τη στέλνουµε για να πάρετε µια ιδέα. Με την ευκαιρία, επειδή τα θέµατα στήριξης των ασθενέστερων είναι διαχρονικά εκτός ύλης στην ατζέντα σας, είναι στη διάθεσή σας».

Η πραγματικότητα

Όλα αυτά ενώ η πραγματική δημοσιονομική πολιτική που ασκείται επιβάλλει σκληρή φορολογία στα λαϊκά στρώματα. Ας μην ξεχνάμε τον στόχο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 που έχει κατά το ήμισυ υλοποιηθεί. Προβλέπει εισπράξεις φόρων ύψους 46,4 δισεκατομμυρίων, δηλαδή ένα δις παραπάνω από το 2018. Χαρακτηριστικό είναι το πώς μοιράζεται αυτό το 1 δις:
  • Οι φόροι αγαθών και υπηρεσιών προβλέπονται αυξημένοι κατά 682 εκατομμύρια ευρώ.
  • Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ προβλέπονται αυξημένοι κατά 177 εκατομμύρια ευρώ. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για οριζόντιο φόρο που κυρίως επιβαρύνει τα χαμηλότερα μισθολογικά στρώματα.
  • Φόροι κατανάλωσης ή έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 89 εκατομμύρια ευρώ.
  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξάνεται κατά 211 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή που ισχύουν όλα τα παραπάνω έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ν.Δ όπως και το ΚΙΝ.ΑΛ να έχουν ταχθεί θετικά απέναντι στην υπογραφή του συνυποσχετικού για την οικειοθελή φορολόγηση των εφοπλιστών. Επίσης, με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019 θα διατεθούν 51 εκατομμύρια μέσα στο χρόνο για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργοδότες στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Μειώνεται από το 29% στο 25% ο φορολογικός συντελεστής επιχειρηματικών κερδών, που σημαίνει απώλειες για το δημόσιο 460 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ψηφίστηκε πρόσφατα και η μείωση της φορολογία των διανεμόμενων κερδών από το 15% στο 10%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου