Την Παρασκευή σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press», ο Χουάν Γκουαϊδό, δοτός «πρόεδρος» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μετέχει σε εκλογές που θα προκηρυχτούν, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια διαδικασία «φάρσα». Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει δεσμευτεί να προκηρύξει εκλογές για την ελεγχόμενη από την
αντιπολίτευση Εθνική Συνέλευση στις αρχές του 2020. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βασικός σύμμαχος του Maduro, Ντιοσντάδο Καμπέγιο, δήλωσε ότι οι εκλογές για την Εθνική Συνέλευση, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο θεσμικό όργανο της χώρας και στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο ή νωρίτερα. Η πενταετής θητεία της Εθνοσυνέλευσης θα λήξει το Δεκέμβριο του 2020 και οι εκλογές παραδοσιακά διεξάγονται τον τελευταίο μήνα της θητείας της.
Όπως είπε ο Γκουαϊδό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «The Associated Press», μια εκλογική αναμέτρηση με τον Μαδούρο στην εξουσία θα είναι φάρσα. Πιο συγκεκριμένα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε ότι «είμαστε πολύ σαφείς ότι θα συνεχίσουμε μέχρι το σημείο που οι εκλογές στη Βενεζουέλα θα είναι πραγματικά ελεύθερες». Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχουν ενδείξεις αποδυνάμωσης της κυβέρνησης Maduro. Ακόμα είπε ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί βασανιστήρια εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και παράλληλα απομονώνεται συνεχώς τόσο από τον λαό της Βενεζουέλας όσο και από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Γκουαϊδό, στηριζόμενος από τις ΗΠΑ αλλά και από 50 ξένες κυβερνήσεις εκ των οποίων και από την ελληνική, ξεκίνησε μια εκστρατεία αποπομπής του προέδρου Νικολά Μαδούρο, μετά την τοποθέτησή του στην κεφαλή της Εθνοσυνέλευσης. Ο Γκουαϊδό επιχείρησε με πραξικόπημα να ανατρέψει τον Μαδούρο με την πρόφαση ότι ο Νικολά Μαδούρο επανεξελέγη με νοθευμένες διαδικασίες.
Από πλευράς του ο εκλεγμένος πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές έγιναν υπό διεθνή παρατήρηση και αποκαλεί τον Χουάν Γκουαϊδό «μαριονέττα» των ΗΠΑ οι οποίες έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι εποφθαλμιούν τα πλούσια σε πετρέλαιο κοιτάσματα της Βενεζουέλας. Τον πρόεδρο Μαδούρο υποστηρίζουν η Κούβα, η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία οι οποίες έχουν προειδοποιήσει την Αμερική να μην εμπλέκεται στις υποθέσεις της Βενεζουέλας.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ αυτό το μήνα επέβαλλαν έναν νέο κύκλο σκληρών κυρώσεων στο Καράκας, δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης που βρίσκονται σε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι βασικός παράγοντας για την τεράστια οικονομική δυσχέρεια της χώρας του, είναι οι αμερικανικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, με τον Γκουαϊδό να διαφωνεί με αυτή την οπτική και να παρουσιάζει την κρατική διαχείριση ως τον βασικότερο πρόβλημα της Βενεζουέλας που αποτρέπει την ανάπτυξή της.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα έχει οδηγήσει από το 2015 μέχρι σήμερα 4 εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθώντας να ξεφύγουν από την φτώχεια και τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Υπογραμμίζεται ότι μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό ως «νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας», ο ίδιος είχε υπογράψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Παρόλα αυτά το πραξικόπημα απέτυχε και η συμφωνία δεν ευοδώθηκε.
Το προηγούμενο διάστημα είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ωστόσο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν. Ο Γκουαϊδό όπως δήλωσε στη συνέντευξη στο «The Associated Press» πιστεύει ότι ο Μαδούρο δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη νίκη του Μαδούρο στις εκλογές θα νομιμοποιούσε την πολιτική του και θα θωράκιζε την εξουσία του.
Ωστόσο παρά τις κατηγορίες εναντίον του Μαδούρο η δημοτικότητα του ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του να ανατρέψει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, έχει καταποντιστεί. Παράλληλα φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του Γκουαϊδό, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο, με σκοπό να βρεθεί λύση στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Πηγή: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου