«Η έννοια της κεφαλαιοποίησης έχει ήδη εισαχθεί με το νόμο Κατρούγκαλου», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Επιδιώκοντας να «χρυσώσει το χάπι» του τζογαρίσματος των εισφορών που φέρνει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικούρησης, πρόσθεσε πως το ΕΤΕΑΕΠ «θα είναι ο βασικός επενδυτικός πάροχος και φυσικά θα υπάρχουν δυνατότητες επιλογών πολύ χαμηλού ρίσκου που θα είναι στο ίδιο πλαίσιο απόδοσης που έχει σήμερα ο νόμος, αλλά αυτό θα είναι επιλογή του ασφαλισμένου, για τον οποίο, μαζί με την κύρια σύνταξή του, έχουμε μια καλύτερη διαχείριση κινδύνου». Είπε ακόμα: «Ο ΕΤΕΑΕΠ θα παραμείνει ο πάροχος της νέας επικουρικής και όπου υπάρχουν επενδυτικά προϊόντα, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανεξάρτητες αρχές όπως σήμερα, θα έχουν το ρυθμιστικό τους ρόλο».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι παλιοί συνταξιούχοι και οι παλιοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν τίποτα να αλλάζει στη σχέση τους με το ΕΤΕΑΕΠ από την εισαγωγή της νέας επικουρικής. Η μετάβαση θα γίνει ομαλά σε 40 χρόνια, γι' αυτό ξεκινάμε από 1/1/21 μόνο από αυτούς που πρωτοεισάγονται στην αγορά εργασίας».
Καθόλου τυχαία, ο Ν. Μηταράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία του με τον ΣΕΒ και την διορισμένη ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία «εθνικού επαγγελματικού ταμείου». Οπως είπε, «θέλουν να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία και ήδη υπάρχουν 4 που λειτουργούν στη χώρα μας και αντικαθιστούν το ΕΤΕΑΕΠ».
Αντίστοιχα, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η όλη αγωνία τους ήταν για «το κόστος της μετάβασης» στο νέο σύστημα...
ΚΚΕ: Καμία αναμονή και αυταπάτη στους εργαζόμενους
Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «ο χαρακτήρας της επικουρικής ασφάλισης πρέπει να είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός» και ότι, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, «η πολιτική της ΝΔ συνεχίζει αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, για εισαγωγή των ιδιωτών, των εμπόρων της ασφάλισης στην επικουρική ασφάλιση».Σε αυτό, επισήμανε, «έχετε βρει συμμάχους, ποντάρετε στην απαξιωμένη ομάδα στη ΓΣΕΕ που θέλει να δημιουργήσει το "εθνικό επαγγελματικό ταμείο", που βάζει πλάτη διαχρονικά στην αντιασφαλιστική επίθεση».
«Αν περάσει αυτή η πολιτική θα έχει τραγικές συνέπειες στην ασφάλιση των εργαζομένων και στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η επίθεση αυτή «είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τη μεγάλη αντίδραση των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι θα σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων, στο ύψος των καιρών, θα σας δυσκολέψουν. Ως ΚΚΕ θα κάνουμε τα πάντα για να οργανωθεί η μαζική πάλη των εργαζομένων, ώστε να εμποδίσουμε, να δυσκολέψουμε, να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική την οποία την επικοινωνείτε κάθε μέρα, λέγοντας ότι "η επικουρική ασφάλιση πρέπει να τελειώνει"».
Οπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όσο και αν ο υπουργός Εργασίας γυρίζει από κανάλι σε κανάλι κομπάζοντας ότι δεν «κουνιέται φύλλο» για τις ανατροπές που φέρνει στον συνδικαλιστικό νόμο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, «το εργατικό κίνημα ήδη είναι επί ποδός.
Προετοιμάζεται μέσα από συλλογικές διαδικασίες να δώσει αποφασιστική απάντηση στο νέο νομοσχέδιο, να αποκαλύψει την προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αξιώσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για την επιχείρηση κατάργησης εμβληματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν μέσα από αγώνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου