Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Συγκρούσεις ξεσπούν, στην ΚΟ του ΚΚΕ στην Τασκένδη


Συγκρούσεις ξεσπούν, 9/9/1955, στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ.

Άμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών.

Οι συγκρούσεις κράτησαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.


Τα γεγονότα της Τασκένδης αποτέλεσαν αναμφίβολα μια από τις πιο δραματικές στιγμές στη ζωή των πολιτικών εξόριστων μετά τον εμφύλιο, ανοίγοντας ένα χάσμα που θα έκανε δεκαετίες να επουλωθεί.

....

Τα γεγονότα στην ΚΟ Τασκένδης δεν ήταν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό. Η φραξιονιστική δράση είχε προηγηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την καθοδήγηση ηγετικών κλιμακίων του ΚΚΣΕ και με βασικό της στοιχείο την υπονόμευση της ηγεσίας του ΚΚΕ, κατά κύριο λόγο του Ν. Ζαχαριάδη. Κεντρικά ζητήματα της ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας που διαμορφώθηκε ήταν ο χαρακτήρας της επανάστασης στην Ελλάδα, η εσωκομματική λειτουργία, καθώς και αν σωστά το ΚΚΕ είχε επιλέξει τον ένοπλο αγώνα (1946-1949).

Από το Γενάρη έως το Μάη του 1955 η αντιπροσωπία της ΚΕ του ΚΚΕ στην Τασκένδη, αποτελούμενη από τα αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ Παντελή Βαϊνά και Βαγγέλη Παπαδόπουλο (Φωκά), προσπαθούσε να διερευνήσει καταγγελίες στελεχών και μελών της ΚΟΤ για φαινόμενα αυταρχισμού, παραβιάσεων της κομματικής λειτουργίας, χωρίς να μπορέσει τελικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπήρχαν.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου