Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η χούντα φερνει τον Καραμανλη


Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει, 23/7/1974, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη Χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.


Ο χρόνος για τη χούντα έχει τελειώσει - Μια αξιοπρόσεκτη δήλωση του Κ. Καραμανλή

Οι περιπέτειες στις οποίες έβαζε την Κύπρο το πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου ήταν ορατές διά γυμνού οφθαλμού και δεν ήταν δυνατόν να μη γίνουν αντιληπτές από έμπειρους αστούς πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας παρενέβη, δημόσια, ελάχιστες φορές. Μια από αυτές είναι και η δήλωση που έκανε στις 16 Ιούλη του 1974 για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Μια δήλωση προσεκτική και ακριβολογημένη που περιέγραφε όλο το πλαίσιο, πάνω στο οποίο κινήθηκε τις επόμενες μέρες η μεταβίβαση της εξουσίας στην Ελλάδα από τους στρατιωτικούς στους πολιτικούς.

Σ' εκείνη τη δήλωσή του, ο Κ. Καραμανλής εξέφραζε ανοιχτά τους φόβους του για ενδεχόμενες εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις άκρως δυσάρεστες για το αστικό καθεστώς, ενώ προκαλεί εντύπωση και στον πιο αδαή αναγνώστη το γεγονός ότι δεν απευθύνεται προς τον ελληνικό λαό αλλά προς τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας από τις οποίες ουσιαστικά ζητάει να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος τίθεται «εις την διάθεσιν της χώρας».

«Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου - έλεγε συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο Κ. Καραμανλής19- αποτελούν εθνικήν συμφοράν και ημπορούν να έχουν οδυνηράς διά το έθνος επιπτώσεις, εσωτερικάς και διεθνείς... Αυτήν την στιγμή αισθάνομαι το ιστορικόν χρέος να απευθύνω έκκλησιν πατριωτισμού και σωφροσύνης. Δε γνωρίζω όμως προς ποίον να αποτανθώ δεδομένου ότι στην Ελλάδα υπάρχει το πρωτοφανές καθεστώς της Αφανούς Αρχής. Θα αποτανθώ, όμως, προς τας Ενόπλους δυνάμεις της χώρας εν ονόματι των οποίων ασκείται η εξουσία και εις τον πατριωτισμόν και την φιλοτιμίαν των οποίων υπολογίζω διά να τους είπω: 1. Οτι επιβάλλεται ο άμεσος τερματισμός της τραγωδίας της Κύπρου και η αποκατάστασις της νομιμότητος εν τω προσώπω του Μακαρίου. 2. Οτι η αποκατάστασις της δημοκρατικής ομαλότητος στην Ελλάδα αποτελεί υψίστην εθνικήν ανάγκην. 3. Οτι αυτήν την στιγμήν υπάρχει η δυνατότης εξόδου από την ανωμαλίαν κατά τρόπον ασφαλή και ακίνδυνον διά την χώραν. 4. Οτι, μετά τινα χρόνον, η δυνατότης αύτη της ειρηνικής ομαλότητος και της εθνικής συμφιλιώσεως δε θα υφίσταται, και 5. Οτι διά την προσπάθειαν της αποκαταστάσεως της ομαλότητος και της εθνικής συμφιλιώσεως τίθεμαι εις την διάθεσιν της χώρας».

Τα πράγματα εξελίχθηκαν στο πλαίσιο που περιέγραψε στη δήλωσή του, ο Καραμανλής, ένας από τους πιο σημαντικούς για την τάξη του Ελληνες αστούς πολιτικούς ηγέτες, αν και με μια ελαφρά χρονική καθυστέρηση απ' ό,τι ο ίδιος υπολόγιζε. Οι οδυνηρές διεθνείς επιπτώσεις ήρθαν στις 5 το πρωί της 20ής Ιούλη του 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο. Την επομένη, όπως προαναφέραμε, οι στρατιωτικοί ηγέτες της δικτατορίας έβαλαν μπροστά το σχέδιο της ελεγχόμενης μεταβίβασης της εξουσίας στους πολιτικούς. Για να διευκολυνθεί μάλιστα - όπως φαίνεται αυτή η εξέλιξη - στις 22 Ιουλίου τα χαράματα, με σαφή παρέμβαση των ΗΠΑ, επιτεύχθηκε ανακωχή στις εχθροπραξίες στη μεγαλόνησο χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει τίποτα αναφορικά με τα αμερικανικά σχέδια διχοτόμησης του νησιού. Ο ΑΤΤΙΛΑΣ επανήλθε στις 14 Αυγούστου του '74 και με την ολοκλήρωση και αυτής της επιχείρησης στα χέρια των Τούρκων πέρασε το 36,3% του κυπριακού εδάφους, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια κατάσταση που παραμένει ίδια ως τις μέρες μας. Ας δούμε όμως πώς προετοιμάστηκε η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα, η οποία, σημειωτέον, συντελέστηκε ταυτόχρονα και στην Κύπρο, αφού στις 23 Ιουλίου του 1974, το ανδρείκελο των πραξικοπηματιών στο νησί, ο «πρόεδρος» Ν. Σαμψών παραιτήθηκε και χρέη Προέδρου ανέλαβε, ο συνταγματικά αναπληρωτής του Προέδρου Μακαρίου, Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης.

Η πολιτική μεταβολή του '74

Μετά το πραξικόπημα και ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το δικτατορικό καθεστώς στην Αθήνα είχε φτάσει στο τέλος του. Πολύ περισσότερο που - μπρος στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ελληνοτουρκικού πολέμου - η χούντα είχε υποχρεωθεί να καλέσει σε γενική επιστράτευση, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να δώσει στο λαό τα όπλα με τα οποία τον κρατούσε υπό την εξουσία της. Ετσι ώρα με την ώρα η λαϊκή αγανάκτηση φούντωνε και τα παθητικά αντιχουντικά και αντιαμερικανικά αισθήματα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να πάρουν ενεργητικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, φούντωναν και οι φήμες ότι στρατιωτικοί κινούνται κατά της δικτατορίας με σκοπό την επαναφορά στο κοινοβουλευτικό καθεστώς. Στις 22 Ιούλη, για παράδειγμα, οι φήμες περί επικείμενης ανατροπής του στρατιωτικού καθεστώτος οργίαζαν και μία από αυτές ανέφερε ότι ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού στρατηγός Ντάβος μαζί με θωρακισμένες δυνάμεις κατέβαινε προς την πρωτεύουσα έχοντας ως στόχο να καταλύσει τη δικτατορία. Η φήμη απέκτησε το χαρακτήρα της βεβαιότητας όταν από το ραδιοσταθμό της Κολωνίας «Ντόιτσε Βέλε» - και στη συνέχεια από το ραδιοσταθμό του Παρισιού και το BBC - μεταδόθηκε μια διακήρυξη που αποδόθηκε σε 250 αξιωματικούς του Γ' Σώματος Στρατού. Η διακήρυξη αυτή ζητούσε τον τερματισμό της χούντας και το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή.

«Οι πραιτοριανοί του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού - γράφει ο ιστορικός Ν. Ψυρούκης21-, το ίδιο το μάτι του big boss στην Ελλάδα, ο Δημ. Ιωαννίδης, ήταν παθητικό για την Ουάσιγκτον. Είχαν επιτελέσει το βρώμικο έργο τους (...). Ηταν πια στυμμένο λεμόνι, λεμονόκουπα για τα σκουπίδια». 

Και προσθέτει: «Οι μανδαρίνοι της Ουάσιγκτον δε σκόπευαν να τραβήξουν τα πράγματα ίσαμε την απελπισία για το σύνολο του ελληνικού λαού. Γιατί η απελπισία δεν αποτελεί ποτέ ασφαλιστική δικλείδα γι' αυτόν που την προκαλεί. Ο διάχυτος παθητικός αντιαμερικανισμός μπορούσε να μετατραπεί σε εκρηκτικό ηφαίστειο με απρόβλεπτες εξελίξεις. Αντίθετα, το ξεκούμπισμα από την εξουσία της χούντας σίγουρα θα προκαλούσε αίσθημα ανακούφισης, ακόμα και χαράς, τη στιγμή ακριβώς που διχοτομούνταν η Κύπρος και η γενικευμένη ελληνοτουρκική διένεξη γινόταν πια το φαινόμενο που θα διαιωνίζεται με πολλά θετικά για την πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ετσι φτάσαμε στην πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη της 23ης Ιούλη, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως σημείο που σηματοδοτούσε το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και την επανέναρξη του αστικού κοινοβουλευτικού βίου. Η σύσκεψη άρχισε στις 23 Ιούλη του 1974, στις 2, περίπου, το μεσημέρι, στα παλιά ανάκτορα. Από τους πολιτικούς στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Παν. Κανελλόπουλος, ο Γ. Μαύρος, ο Σπ. Μαρκεζίνης, ο Γ. Α. Νόβας, ο Στ. Στεφανόπουλος, ο Π. Γαρουφαλιάς, ο Ξεν. Ζολώτας και ο Ευάγ. Αβέρωφ. Από τους στρατιωτικούς παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Χουντικής Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γρ. Μπονάνος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρ. Γαλατσάνος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Πέτρος Αραπάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ Αλ. Παπανικολάου.

Υποστηρίζεται ότι στη σύσκεψη δεν κρατήθηκαν πρακτικά. Γι' αυτό κι όσα γνωρίζουμε για το περιεχόμενό της, τα γνωρίζουμε από τις μαρτυρίες των συμμετασχόντων οι οποίοι ασφαλώς δεν έχουν πει όλη την αλήθεια. Από τις διάφορες, πάντως, μαρτυρίες προκύπτει ότι η σύσκεψη απέρριψε το σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος με την συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών και υιοθέτησε τη λύση μιας καθαρά πολιτικής κυβέρνησης. Επίσης, κοινή θέση πολιτικών και στρατιωτικών ήταν η κυβέρνηση να σχηματιστεί από πρόσωπα που προέρχονταν από το χώρο του Κέντρου και της Δεξιάς, και, φυσικά, να αποκλειστούν οι κομμουνιστές και οι άλλες αριστερές δυνάμεις της εποχής.

Στο ζήτημα της κυβέρνησης που θα διαδεχόταν τους χουντικούς η σύσκεψη ενέκρινε αρχικά ένα κεντροδεξιό πολιτικό σχήμα αποτελούμενο από την παλιά ΕΡΕ και την παλιά Ενωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Π. Κανελλόπουλο και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Γ. Μαύρο. Στη συνέχεια όμως, όταν έγινε ένα διάλειμμα περίπου τριών ωρών (από τις 5.30' έως τις 8 το απόγευμα) για να σχηματισθεί ο κατάλογος του υπουργικού συμβουλίου, στο παρασκήνιο, οι πέντε στρατιωτικοί κι ένας πολιτικός, ο Ευάγ. Αβέρωφ (που είχε στενότατες σχέσεις με τον ξένο παράγοντα και την ντόπια ολιγαρχία), αποφάσισαν να καλέσουν τον Κ. Καραμανλή από το Παρίσι και ν' αναθέσουν σ' αυτόν το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Καραμανλής έλειπε από την Ελλάδα και την ενεργό πολιτική δράση πάνω από δέκα χρόνια και δεν είχε φθαρεί στους πολιτικούς ανταγωνισμούς που ακολούθησαν της αποχώρησής του, ιδιαίτερα σ' αυτούς της διετίας 1965-1967. Δεν πολιτεύτηκε ποτέ επικίνδυνα για το κοινωνικό καθεστώς και από άποψη ικανοτήτων ήταν πολιτική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς. 
Επιπλέον, δεν μπορούσε να γίνεται καμία σοβαρή σκέψη για την οικοδόμηση ενός σταθερού και αποτελεσματικού αστικού μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος χωρίς σ' αυτό να παίξει ρόλο - και μάλιστα πρωταγωνιστικό - ο Κ. Καραμανλής.

Στις 24 Ιούλη 1974, στις 2 τα χαράματα, ο Κ. Καραμανλής έφτασε στην Ελλάδα με το προσωπικό αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντ' Εστέν και λίγες ώρες αργότερα ορκίστηκε πρωθυπουργός. Ο ίδιος, με δηλώσεις του λίγες ημέρες αργότερα, περιέγραψε ως εξής τις ιστορικές εκείνες στιγμές: «Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου η στρατιωτική από κοινού με την πολιτική ηγεσία της χώρας μου, μου απηύθυναν έκκλησιν, όπως, επανερχόμενος αμέσως εις την Ελλάδα, αναλάβω την ευθύνη της διακυβερνήσεως της χώρας. Εκτιμών την κρισιμότητα των περιστάσεων και με συνείδησιν ότι εκπληρώ χρέος εθνικόν, απεδέχθην την πρότασιν. Αφιχθείς την 2αν πρωινήν εις την Ελλάδα κατηυθύνθην αμέσως εις το Πολιτικόν Γραφείον όπου με ανέμεναν εν συσκέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

 Οι παριστάμενοι, αφού με ενημέρωσαν εν συντομία επί της καταστάσεως, μου απηύθυναν ομοφώνως έκκλησιν όπως αναλάβω τη βαρείαν αυτή εθνικήν αποστολήν. Επιθυμών να ενημερωθώ πληρέστερον, επεφυλάχθην να δώσω την απάντησίν μου την επομένην ημέραν. Ολοι όμως οι παριστάμενοι τόνισαν ότι εθνική ανάγκη επέβαλε την άμεσον ορκωμοσίαν μου. Πριν αποδεχθώ, έθεσα δύο όρους:
1. Οτι αι Ενοπλοι δυνάμεις θα επανέλθουν εις τα έργα των και δε θα έχουν ουδεμίαν ανάμειξιν εις την πολιτικήν της κυβερνήσεώς μου και
2. Οτι αι πολιτικαί δυνάμεις της χώρας θα συμπαρασταθούν εις την προσπάθειά μου. Γενομένων αποδεκτών των δύο αυτών όρων, εδέχθην την εντολήν και ωρκίσθην, ως γνωστόν, την 5η πρωινήν της 24ης Ιουλίου».

18 σχόλια:

  1. Τρεις φορές είχε την δυνατότητα ο λαός να διεκδικήσει την εξουσία. 1η το 1922 2η τον Οκτώβρη του 1944 και η 3η τον Ιούλη του 1974. Δυστυχώς το ΚΚΕ και στις 3ης περιπτώσεις δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό μέσα απο την Κοινωνική συμμαχία. Ηταν εγκλωβισμένο στον καπιταλισμό με όχημα την ...θεωρία των σταδίων..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Παναγιώτη, απο που ως που είχαμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε εξουσία το 1922 ή το 1974.
      Πως με τι;

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Την καλημέρα μου ΔΣΕ. Για το 1922 το λέει ο σ. Μπελογιάννης και για το 1974 αυτό καταλαβαίνω απο τα λόγια του Καραμανλή. Σε όλες τις περιπτώσεις απουσίαζε ο στρατηγικός στόχος για τον Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. To ΚΚΕ ήταν έτοιμο και τις δυο φορές, ιδεολογικά και όχι μόνο.
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    4. ΔΣΕ. Πότε ήταν έτοιμο δεν το καταλαβαίνω τι λες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ενα ΚΚ για να πάρει την εξουσία πρέπει να υπάρχουν οι αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις.
      Νομίζω οτι και το ΄22 αλλά και το ΄74 δεν υπήρχαν .
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    6. ΔΣΕ. Ο σ.Μπελογιάννης λέει πως το 1922 η εξουσία κυκλοφορύσε ορφανή στο δρόμο και πως αν υπήρχε Κ.Κ που να είχε ενσωματώσει την εμπειρία των Μπολσεβίκων του 1917 χωρίς πολλές δυσκολίες θα μπορούσε να την διεκδικήσει. Το ίδιο πιστεύω και για το 1974. Για τον Οκτώβρη του 1944 το θεωρώ δεδομένο. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν το είχαμε στόχο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Το 1922 ακόμα το ΚΚΕ δεν υπάρχει, σαν ΚΚΕ, αλλά ονομάζετε ΣΕΚΕ και ειναι στην 2η διεθνη.Στο Τρίτο Έκτακτο Συνέδριό του, το Νοέμβρη του 1924, το ΣΕΚΕ(Κ) - ΣΕΚΕ(κομμουνιστικό) - μετονομάστηκε σε «ΚΚΕ (ΕΤΚΔ) (Ελληνικό Τμήμα Κομμουνιστικής Διεθνούς)»
      Υπάρχουν οι Π. Πουλιόπουλο και Ελ. Σταυρίδη...

      ΓΓ του ΣΕΚΕ

      Νίκος Δημητράτος 1918 - 1922
      Γιάννης Κορδάτος 1922
      Νίκος Σαργολόγος 1922 - 1923

      Ε με αυτούς και με το κόμμα στην Β διεθνή, για ποια επανάσταση λέμε

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    8. ΔΣΕ. Συμφωνούμε. Αυτό λέει και ο Μπελογιάννης. Το ίδιο λέμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τους αγώνες του λαού που θυσιάστηκε ενάντια στην Αστική στρατιωτική δικτατορία. Ο Αγώνας πρέπει να έχει πάντα στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού ώστε σε κάθε περίπτωση να μη διαπαιδαγωγείς τον λαό σε ...κοινοβουλευτικές αυταπάτες.... το πόσο καταστροφικό είναι φάνηκε πολλές φορές και ...ιδιαίτερα το 2012... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπέρασμα λοιπόν σύμφωνα με τα λόγια του Καραμανλή. Στην Ελλάδα του 1974 υπήρχαν επαναστατικές συνθήκες να ανατρέψει ο λαός τον Καπιταλισμό για αυτό έπρεπε να συντομεύσουν το μασκάρεμα σε ..κοινοβουλευτική δημοκρατία.... άρα το πρόγραμμα του 9ου συνεδρίου το 1973 για ...πολιτικά μέτωπα και στάδια.... καταστροφικό και με την βούλα. Μαζί με την περίοδο 1974 1991.... Και έρχονται μετά και Σκούζουν γιατί το αλλάξαμε στο 15ο συνέδριο του 1996... Εχουν το θράσος να ζητάνε να κάνουμε το ίδιο. Αλλαγή πλευρού γιατί πιάστηκαν...ξυδάκι...και περαστικά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι απο μας ηταν στο Κόμμα 1989 - 1991 και μετά, έχουμε ένα "κώλυμα" με τα ταξικά ναυάγια.

    Έχουμε περάσει πολλά απο αυτούς απο το ιδεολογικό μέχρι και πράξεις που είναι για φυλακή ( κλεψιές, παραποίηση εγγράφων κλπ)

    Αυτό μας κάνει, κακός, στο λόγο μας να είμαστε λίγο υπερβολικοί,για όλα φταίνε αυτοί και εμείς που ήμασταν, γιατί δεν κάναμε κάτι ποιο μπροστά για να τους διώξουμε, γιατί περιμέναμε να μιλήσουν για διάλυσή του ΚΚΕ για να κάνουμε κάτι;

    Δεν έχουμε εμείς ευθύνη που το αφήσαμε να εξελιχθεί;



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκαγκάριν. Οπως είχαν παγιωθεί ιδεολογικές στρεβλώσεις για πολλες δεκαετίες ήταν αδύνατο για οτιδήποτε άλλο. Είχαν διαβρώσει τα πάντα. Τα καταστροφικά γεγονότα του 1991 ήταν λυτρωτικά. Παρά την διάσπαση του 1991 αν στην συνέχεια δεν πετάγαμε έξω και τα βαρίδια του κεντρίστικου οπορτουνισμού το 2012..,. θα είχαν συμβεί ξανά τα ίδια. Στο υπογράφω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Η επαγρύπνηση πάντα πρέπει να υπάρχει, γιατί οι στρεβλώσεις κάποτε ξεκίνησαν, 20 συνέδριο ΚΚΣΕ, κορυφώθηκαν το 1991 τόσα χρόνια γιατί τα αφήσαμε να παγιωθούν.

      Έχω την άποψη οτι το χαμηλό Ιδεολογικό επίπεδο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στο ότι τους ανεχτήκαμε τόσα χρόνια.

      Πολλά θα μπορούσα να γράφω και για παλιά αλλά και για σήμερα άλλα νομίζω ότι δεν πρέπει...

      Διαγραφή
    3. Το χαμηλό ιδεολογικό επίπεδο και οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες δεν ξεκίνησαν στο 20ο Συνέδριο. Εγω λέω να ξεκινήσουμε απο το 1935 τουλάχιστον.. που η Κ.Δ πέρασε με τον οπορτουνισμό. Το 1956 σταμάτησε η προσπάθεια διόρθωσης που είχε ξεκινήσει και πάλι το 1949 με τη διόρθωση του προγράμματος απο τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Οπως είχε γίνει και την περίοδο 1930 34 πάλι με τον ίδιο. Σωστά δεν πρέπει... αλλά θα κάνουμε ένα διαχωρισμό το παλιά με σήμερα. Οσες αδυναμίες έχουμε σήμερα είναι Αντικειμενικές. Είμαστε στο σωστό δρόμο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην αφομίωση των σύγχρονων επεξεργασιών που ήδη έχουμε και αυτών που θα έρθουν. Στο παρελθόν ...ήταν άλλου είδους πρόβλημα.... Σε κάθε περίπτωση ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ και Επαγρύπνηση επαγρύπνηση επαγρύπνηση. Τα σέβη μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Οσο για την παγίωση των ιδεολογικών στρεβλώσεων να μη ξεχνάμε πως το ΚΚΕ ήταν απο το 1925 μέχρι το 1974 παράνομο απο το 1943 χωρίς ΟΚΝΕ ...ομόσπονδο... το 1944 χωρίς Κ.Ο ΤΟ 1958 στην πολιτική προσφυγιά και με λάθος πρόγραμμα. Πρέπει να συνυπολογίσουμε και αυτά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Να θυμίσω μόνο για την ιστορία σε ποιές περιόδους το ΚΚΕ είχε στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό. 1. 1920 1922. 2. 1930 1934 3. 1954 1955 4. 1996 μέχρι σήμερα. Νομίζω γίνεται απόλυτα κατανοητό το χαμηλό ιδεολογικό επίπεδο σε συνδυασμό με την ανοιχτή καταστολή του αστικού κράτους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Σημερινό κατάντημα του Βασίλη Καλαματιανού για την ένταση με την Τουρκία. Για όλα φταίει η ...υποτέλεια... των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ για αυτό δήθεν δεν μπορούν να υπερασπίσουν τα ..κυριαρχικά δικαιώματα... Αυτό μπορεί να το κάνει μία ...άλλη κυβέρνηση.... στο έδαφος του καπιταλισμού βέβαια που θα κάνει ...αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.... μαζί με τμήματα της αστικής τάξης εθνικιστές φασίστες και τους ιμπεριαλιστές Κίνας Ρωσίας Ιραν. Και αυτό λέει ειναι το ταξικό συμφέρον του λαού. Σοσιαλσωβινισμός μαζί με μπόλικο πασιφισμό... χωρίς κανένα συμπέρασμα απο το ότι αυτή η γραμμή κατέστρεψε τα πάντα το 1944.... Ταξικό ναυάγιο με λύσσα στην υπηρεσία του Καπιταλισμού....άξιος..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου