Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Μονάχα η απόφαση δε λιγόστεψε...

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ

  • Την ερχόμενη Κυριακή η εκδήλωση τιμής της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Την ερχόμενη Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στο κολαστήριο της Μακρονήσου για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου. Σε αυτόν τον μαρτυρικό και ιστορικό τόπο θα τιμήσουμε τα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, τους
χιλιάδες αγωνιστέςς, που εξορίστηκαν εκεί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός που επέδειξαν, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν μέχρι και σήμερα. Θα τιμήσουμε το Κόμμα που από τα σπλάχνα του βγήκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές. Θα διατρανώσουμε ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Θα δώσουμε υπόσχεση αγώνα έως την ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη» (βλ. σελίδα δίπλα). Οσον αφορά τα ποιήματα της «Καντάτας», σημειώνει ο ίδιος ο Γ. Ρίτσος: «Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν στη Μακρόνησο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949, στο Δ' Τάγμα Πολιτικών Εξορίστων, πριν ακόμα μεταφερθούμε στο Β' Τάγμα, πριν ακόμα ζήσουμε όλη τη φρίκη της Μακρονήσου. Τα χειρόγραφα αυτά έμειναν θαμμένα στο χώμα μέσα σε σφραγισμένα μπουκάλια. Ξεθάφτηκαν τον Ιούλη του 1950».

Το Μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μάρκος Γεωργιλάκης, ανταποκρινόμενος στον ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ για φιλοτέχνηση μνημείων σε Γυάρο και Μακρόνησο. Για τον Μάρκο Γεωργιλάκη, ζητούμενο της γλυπτικής του σύνθεσης ήταν η «παρουσία» των εξόριστων στο Μνημείο, αφού δεν μπορεί να αντιληφθεί τη Μακρόνησο χωρίς τους ανθρώπους της, όλους αυτούς που εξορίστηκαν, πόνεσαν και βασανίστηκαν στα χώματά της. «Οι κρατούμενοι της Μακρονήσου υπάρχουν, αφού με τη στάση τους διεμβόλισαν το χρόνο και πήραν τη θέση τους στην Ιστορία. 

Υπάρχουν στη σκέψη και στη συνείδηση του καθενός μας. Οι σκιές τους ξεπροβάλλουν από το έδαφος της Μακρονήσου και μας περιμένουν, μας υποδέχονται στο χώρο τους και συνδιαλέγονται μαζί μας», σημείωνε ο γλύπτης στην πρόταση που είχε καταθέσει για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν μέσω των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ έως αυτό το Σάββατο, 29 Αυγούστου. Η μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο. Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

***
Ανεβοκατεβήκαμε το βουνό
κουβαλώντας στη ράχη την πέτρα και το θάνατο
κάτω απ' την βρισιά και το μαστίγιο
λογαριάσαμε το νερό και την πέτρα
τη ζωή και το θάνατο
συνηθίσαμε - λιγόστεψε ο καημός
ακόμα κι ο θυμός λιγόστεψε
μονάχα η απόφαση δε λιγόστεψε.
Ανάμεσα στην αξίνα και στο φτυάρι της νύχτας
ξεκουράζονται οι σύντροφοι
με σφιγμένα τα δόντια
με τη γροθιά τους για προσκέφαλο.
(«Μακρονησιώτικα», Γ. Ρίτσος)

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Μακρονήσου. Εκεί, όπου οι πολιτικά διωκόμενοι γνώρισαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους με τον ταξικό αντίπαλο.

Η λειτουργία του άρχισε το Μάη του 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ένοπλη πάλη του ΔΣΕ. Η δημιουργία της Μακρονήσου υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των Βρετανών και των Αμερικανών, σε συνεργασία με το ελληνικό αστικό κράτος, για την εξουδετέρωση μεγάλης μερίδας του λαϊκού κινήματος. «Η Ιστορία θα γράψει πως η στροφή της παγκοσμίου καταστάσεως εδώ άρχισε, στη Μακρόνησο, στο ξερονήσι αυτό, υπέροχον σχολείον αναβαπτίσεως των ασώτων υιών του έθνους, εβλάστησεν σήμερον η Ελλάς ωραιοτέρα παρά ποτέ», δήλωνε ο υπουργός Στρατιωτικών, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, δίνοντας συγχαρητήρια στους επιτελείς των ταγμάτων στη Μακρόνησο.

Αρχικά, σκοπός ήταν η εκκαθάριση του κυβερνητικού στρατού από δυνάμεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εξεγέρσεις σε μονάδες, σε συνδυασμό με την αποστέρηση του ΔΣΕ από πολύτιμες εφεδρείες. Και παράλληλα γινόταν προσπάθεια να τσακιστεί η πολιτική επιρροή του ΚΚΕ μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του Κόμματος και της ιδεολογίας του, να καμφθούν το ηθικό και η ηρωική πάλη του λαϊκού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό, οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν. Η βία συστηματοποιήθηκε. Ξύλο, φάλαγγα, πολύωρη έκθεση στον ήλιο και το κρύο, ορθοστασία, κάψιμο με πυρωμένα σίδερα και τσιγάρα, ασταμάτητο κουβάλημα πέτρας. 
Παράλληλα, εφαρμόζονταν και ψυχολογικές μέθοδοι βασανισμού. Αποκορύφωμα της βίας ήταν η ομαδική σφαγή άνω των 300 φαντάρων στο Α' ΕΤΟ (29 Φλεβάρη 1948 - 1 Μάρτη 1948).


Δημιουργήθηκαν τρία Ειδικά Τάγματα Οπλιτών (Α', Β' και Γ' ΕΤΟ). Το Σεπτέμβρη του 1947 μεταφέρθηκαν στο Γ' Κέντρο Αξιωματικών και οι μάχιμοι αξιωματικοί του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί και οι Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών (ΣΦΑ), όπου κρατούνταν οι υπόδικοι των στρατοδικείων και οι οποίες μετονομάστηκαν σε Δ' ΕΤΟ, το Ειδικό Στρατόπεδο Αναμορφώσεως Ιδιωτών (ΕΣΑΙ), οι Φυλακές Ανηλίκων καθώς και το ΕΣΑΓ (Ειδικό Στρατόπεδο Αναμορφώσεως Γυναικών) με 1.200 γυναίκες και παιδιά από το Τρίκερι, το Γενάρη του 1950.

Υπολογίζεται ότι από τη Μακρόνησο πέρασαν σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες... Εκλεισε το 1954 και μέχρι το 1958 επιχειρήθηκε συστηματικά να καταστραφούν εγκαταστάσεις και κτίσματα, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν στοιχεία.

Ακούραστος αγώνας για την προστασία και αποκατάσταση των ιστορικών χώρων του νησιού

Για το ΚΚΕ η τοποθέτηση του Μνημείου στη Μακρόνησο είναι μέρος ενός ακούραστου αγώνα για την προστασία και την αποκατάσταση των ιστορικών χώρων του νησιού. Εχουν περάσει 31 χρόνια από την Υπουργική Απόφαση τυπικής ανακήρυξης ολόκληρου του νησιού ως ιστορικού τόπου, διαχρονικά όμως ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία των κτιρίων από τη φθορά του χρόνου και του περιβάλλοντος απέναντι σε κάθε είδους αυθαιρεσίες. Μόλις τους τελευταίους μήνες υπήρξε κατεδάφιση ορισμένων αυθαίρετων κτισμάτων. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Η πραγματοποίηση μαζικών επισκέψεων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κακής κατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Για τη μετατροπή της Μακρονήσου σε πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το ΚΚΕ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ και άλλων εργατικών και λαϊκών φορέων της περιοχής: Σύγχρονο λιμάνι, ώστε το νησί να είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων, που έχει επισκευαστεί, σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων, για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων. Εγκατάσταση φυλάκων.



Οικονομική ενίσχυση για το Μνημείο



Το Μνημείο στη Μακρόνησο, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης.

Ηδη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη που έχει απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ είναι ικανοποιητική, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες.

Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».

23 σχόλια:

  1. Τίποτα απο όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί σε βάρος του λαού αν το ΚΚΕ είχε ενσωματώσει την γραμμή του ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ του 1917 που με γραμμή Σοσιαλφασισμός είπαν τελειώσαμε με την ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΑ έχουμε καπιταλισμό αντιμετώπισαν το φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς ποτέ να μπούνε στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν. Σε ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ χώρα απο το 1912... το πρόγραμμα του ΚΚΕ είχε διορθωθεί στην ολομέλεια του 1930... στη Λάρισα σε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου. Δυστυχώς το 1935...η Κ.Δ έπεσε στα χέρια της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης και μετατράπηκε σε πολιορκητικό εργαλείο του καπιταλισμού με την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ γραμμή των πολιτικών μετώπων και σταδίων. Το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εγκλώβισε τον λαό κάτω απο την σημαία του Ελληνικού και Αγγλικού Ιμπεριαλισμού με ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ με αποτέλεσμα να στερήσει απο τον λαό την εξουσία και να ακολουθήσει όλη αυτή η τραγωδία. Τιμούμε όλους τους ΗΡΩΕΣ που θυσιάστηκαν σε αυτό τον αγώνα και τους ορκιζόμαστε ότι ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΔΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δηλαδή ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΛΟΣ. ΟΙ Οπορτουνιστικές παπάτζες ψόφησαν το 1991. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι τιμάμε οι κομμουνιστές τους ήρωες του αγώνα που θυσιάστηκαν για τον Σοσιαλισμού σε όλους τους τόπους μαρτυρίου. Αντίθετα οι Οπορτουνιστές που τους δολοφόνησαν παραδίνοντας τους στους καπιταλιστές με την εγκληματική γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων χέζουν μέχρι και σήμερα στους τάφους τους. ΑΡΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ ΣΑΡΑΦΗΣ τιμημένοι νεκροί του αγώνα δολοφονημένοι απο τον Οπορτουνισμό. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [1/4]

    Ακολουθεί ένα εκτεταμένο απόσπασμα από το κεφάλαιο 51 («Ο κόσμος της Μακρονήσου») της «Ιστορίας του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949» (Τόμος 2, Δεύτερη έκδοση, Εκδόσεις «Βιβλιόραμα», Αθήνα Ιούλιος 2001, σ. 581-586) του Γιώργου Μαργαρίτη. Καλή ανάγνωση!

    Το στοιχείο που κυρίως εξοβελίζεται από τις καταγραφές της περιόδου 1947-1949 είναι η αποτελεσματικότητα του στρατοπέδου ως κέντρου προετοιμασίας των νεοσυλλέκτων του Εθνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τότε που η έκβαση των γεγονότων δεν είχε κριθεί ακόμη. Με τον όρο «προετοιμασία» εννοούμε τόσο το «ξεκαθάρισμα», την πιστοποίηση της νομιμοφροσύνης των στρατευμένων, την απομόνωση των αμετανόητων – σχετικά μικρά ποσοστά επί του συνόλου, όσο και την υποταγή των αμφιταλαντευομένων, μέσα από την επίδειξη των δυνατοτήτων του εθνικού κράτους: την απόδειξη των κατασταλτικών του δυνατοτήτων και των συναφών παρονομαστών σκληρότητας και αποφασιστικότητας – μαζί πάνε αυτά.

    Πολλά από τα στελέχη του Δημοκρατικού Στρατού αναφέρουν στις μαρτυρίες τους ότι «η Δεξιά μάς κέρδισε με τα δικά μας παιδιά, με τους επονίτες της Κατοχής και της Αντίστασης». Η διαπίστωση αυτή οφείλει πολλά στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του στρατοπέδου, άμεση ή έμμεση. Οι νεαροί νεοσύλλεκτοι του 1947 γνώριζαν τη Μακρόνησο τόσο ως πραγματικό προορισμό όσο και ως υπαρκτή, έστω αόριστη, απειλή. Οι φήμες για όσα συνέβαιναν εκεί, για τις τεχνικές αναμόρφωσης και κολασμού, οδηγούσαν αρκετούς στην επανεξέταση των επιλογών τους, στον περιορισμό των τυχόν πολιτικών ή άλλων αντιρρήσεών τους για συμμετοχή στον πόλεμο με την πλευρά του κυβερνητικού στρατού. Ο ρόλος του στρατοπέδου ως «φόβητρου» δεν ήταν λιγότερο ουσιαστικός από την πραγματική του υπόσταση και λειτουργία. Η Μακρόνησος πάντως υποδεχόταν όλους τους στρατευσίμους για τους όποιους υπήρχαν βάσιμες ή αβάσιμες υποψίες για αριστερά φρονήματα, δραστηριότητα στο πλαίσιο αριστερών οργανώσεων ή, έστω, πιθανότητες για τέτοιου είδους ολισθήματα λόγω οικογενειακού ιστορικού.

    Στην πρώτη φάση της αριθμητικής και ποιοτικής ανάπτυξης του στρατεύματος με βάση τους νεοσυλλέκτους, αυτή η διαδικασία της εκκαθάρισης ήταν από τις πλέον ουσιαστικές. Οι μάχιμες μονάδες του Εθνικού Στρατού ήταν ακόμη υπερβολικά ασταθείς ώστε να μπορούν να αναλάβουν ταυτόχρονα και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και την ένταξη των νεοσυλλέκτων στο εθνικό στρατόπεδο. Επιπλέον, η μορφή του πολέμου προκαλούσε την κατάτμηση των μονάδων σε φυλάκια, αποσπάσματα και μικρές ομάδες, όπου η αμφιβολία ως προς τη νομιμοφροσύνη των στρατευσίμων μπορούσε να προκαλέσει πάμπολλα προβλήματα. Η λειτουργία λοιπόν της Μακρονήσου ως κέντρου πιστοποίησης της νομιμοφροσύνης των στρατευσίμων είχε αποφασιστική σημασία για τη διεξαγωγή του πολέμου.

    Και για την αντιγραφή: Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [2/4]

    Όσον αφορά την ίδια τη λειτουργία του στρατοπέδου και την αποτελεσματικότητα των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν, πολλά ερωτήματα περιμένουν ακόμη απαντήσεις. Βασικά στατιστικά μεγέθη πρώτα απ’ όλα περιμένουν επιβεβαίωση. Σύμφωνα με τους διαθέσιμους αριθμούς και τις αποσπασματικές πληροφορίες που μπορούμε να συλλέξουμε από τις μαρτυρίες όσων έζησαν εκεί, φαίνεται ότι η επιτυχία της μεθόδου της «δια του καθαρτηρίου επιβεβαίωσης» λειτούργησε αποτελεσματικά. Για την ακρίβεια, λειτούργησε τόσο καλά που μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν ευθυνόταν μόνο η Μακρόνησος –και ο τρόμος που ενέπνεε– γι’ αυτό.² Η μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων φαντάρων υπέγραφε «δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του κομμουνισμού» με σχετική ευκολία, χωρίς να χρειαστεί ή να προλάβει να ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση. Οι σταθερές των δηλώσεων αυτών, η αποκήρυξη του κομμουνισμού και η καταγγελία των κομμουνιστών ως προδοτών και οργάνων ξένων δυνάμεων με στόχο την απόσπαση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας – με επικεφαλής τη Μακεδονία και τη Θράκη, η μετάνοια για την όποια αριστερή δραστηριότητα, η προβολή του αιτήματος για όπλα και για αποστολή στο μέτωπο, εκεί όπου κινδύνευε η πατρίδα, αποτελούσαν κρίκους μιας διαδικασίας που τελείωνε με την πανηγυρική αναχώρηση των φαντάρων για το μέτωπο.³ Η τελευταία, πανηγυρικού πάντα χαρακτήρα, δεν ήταν σπάνια ούτε ασυνήθιστη τελετή.

    Οι πρώτες συγκροτημένες και πανηγυρικές αναχωρήσεις Μακρονησιωτών για το μέτωπο έγιναν τον Νοέμβριο του 1947 κιόλας: περίπου 800 άνδρες. Ως το χειμώνα του 1948-1949, δηλαδή όταν άρχισε η μαζική εκτόπιση στο νησί των «προληπτικών», των προληπτικώς συλληφθέντων στη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του στρατού, οι αποστολές προς την πρώτη γραμμή συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Οι τελικοί αριθμοί δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια. Ίσως σε αυτά τα πεδία η δυνατότητα πρόσβασης των ερευνητών σε αρχειακά υλικά του στρατοπέδου της Μακρονήσου να μπορέσει να μας διαφωτίσει καλύτερα. Τον Μάιο, όμως, του 1948, σε 16.000 εκτοπισμένους φαντάρους στη Μακρόνησο, οι 15.000 είχαν ήδη πλήρως υπογράψει δηλώσεις μετανοίας, οι οποίες, σε ποσοστό 80%, θεωρήθηκαν ειλικρινείς. Με άλλα λόγια, 12.000 νέοι ήταν διαθέσιμοι για το μέτωπο.⁴ Ίσως αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε τα μεγέθη στα όποια αναφερόμαστε. Εκείνη την εποχή ο στρατός –με τη στενή έννοια, χωρίς δηλαδή τις μονάδες ασφαλείας, τη Χωροφυλακή, τις MAY κλπ.– για τον οποίο προορίζονταν οι ανανήψαντες της Μακρονήσου δεν υπερέβαινε τους 120.000 άνδρες. Αυτή η αριθμητική σύγκριση μάς επιτρέπει να υπολογίσουμε τη σημασία της Μακρονήσου ως εμπέδου του Εθνικού Στρατού.⁵

    Η επιτυχία του στρατοπέδου της Μακρονήσου σε αυτό το ρόλο, της τροφοδοσίας των κυβερνητικών δυνάμεων με φαντάρους σταθεροποιημένων πολιτικών φρονημάτων, δεν πρέπει να οφειλόταν, όπως το υπαινίχθηκα και προηγουμένως, μόνο στις κατασταλτικές, τρομοκρατικές έστω, μεθόδους που εφαρμόζονταν εκεί, όσο «επιστημονικές» ή εφιαλτικές και αν ήταν. Το ποσοστό των δηλωσιών και η μέση διάρκεια της άρνησης υπογραφής δήλωσης –όπου φυσικά υπήρξε αυτή η άρνηση– δεν είναι μεγέθη συγκρίσιμα με άλλα αντίστοιχα, της μεταξικής περιόδου λόγου χάρη. Οι δηλώσεις δεν ήταν ούτε ήπιες ούτε αδιάφορου χαρακτήρα. Για ανθρώπους με ιστορία και εμπειρία, τα στερεότυπα των δηλώσεων, όσα υποχρεωτικά περιλαμβάνονταν σε αυτές, ήταν κάτι περισσότερο από εξευτελιστικά. Η δημοσιοποίηση δε των δηλώσεων στους τόπους καταγωγής, συναναστροφής και εργασίας των ανθρώπων αυτών ήταν τρέχουσα πρακτική.⁶

    Και για την αντιγραφή: Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. [3/4]

    Μας προβληματίζει λοιπόν η μικρή αντίσταση στην πίεση. Από τις εξηγήσεις που μοιάζουν ίσως περισσότερο πιθανές θα κρατούσαμε την ανομοιογένεια των αποστελλομένων στο στρατόπεδο και τη δυσκολία εξεύρεσης ερεισμάτων για συγκροτημένη, συλλογική δράση. Εντυπωσιάζει η αδυναμία των οργανώσεων του ΚΚΕ στο μακρονησιώτικο περιβάλλον. Ελάχιστα ψήγματα οργανωμένης και κεντρικά διευρυνόμενης αντίδρασης συναντάμε στο στρατιωτικό στρατόπεδο Μακρονήσου, ακόμη λιγότερα ίχνη καθοδήγησης και συγκροτημένης αριστερής πολιτικής παρουσίας.⁷ Η κατάσταση των «εκτός των τειχών» οργανώσεων δεν ήταν βέβαια η καλύτερη δυνατή, το ίδιο, όμως, είχε συμβεί και στα μεταξικά χρόνια. Το γεγονός ότι οι έγκλειστοι της Μακρονήσου ήταν στρατιωτικοί, ως προς την επίσημη ιδιότητά τους, έχει οπωσδήποτε τη σημασία του. Σε καιρό πολέμου, η παράνομη οργάνωση σε στρατιωτική μονάδα ενέχει σαφέστατους κινδύνους και για πολλούς μια τέτοια προοπτική εξυπηρετούσε μόνο τον αντίπαλο, καθώς, ως προβοκάτσια, μπορούσε να του επιτρέψει τη λήψη εξοντωτικών μέτρων. Ο φόβος της άμεσης εκτέλεσης, με την ανακάλυψη μιας τέτοιας δραστηριότητας, ήταν οπωσδήποτε μία από τις αιτίες αυτής της οργανωτικής απουσίας. Ας θυμηθούμε, όμως, ότι πρόκειται για γενιές ανθρώπων έντονα εξοικειωμένων με την ιδέα της θυσίας για την προάσπιση ιδανικών ή έστω με τον ίδιο το θάνατο. Σε επίσης δύσκολες εποχές, από την πλευρά χαφιεδοκρατίας, ή ακόμη δυσκολότερες, από την πλευρά κοινωνικής αποδοχής, στη μεταξική περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό και του πιο μικρού θύλακα εκτοπισμένων ήταν η αυστηρή, συνωμοτική και λειτουργική οργάνωση των μελών του.

    Στη Μακρόνησο δεν διακρίνεται κάτι ανάλογο. Παρά την ύπαρξη συλλογικών δραστηριοτήτων –πολιτιστικών εκδηλώσεων, λόγου χάρη– η κομματική καθοδήγηση, η κομμουνιστική οργάνωση που θα μπορούσε με διάρκεια να συντονίζει και να αντιδρά, δεν υπήρξε και η αντίσταση εμφανιζόταν ατομική, προσωπική, άρα αναποτελεσματική. Από την πλευρά των νικητών του Εμφυλίου, δύσκολα κρυβόταν –τότε αλλά και σε πιο ύστερες εποχές– ο ενθουσιασμός για την επιτυχία και την απόδοση του εγχειρήματος. Δεν είχαν άδικο: ως προς την έκβαση του Εμφυλίου, η λειτουργία της Μακρονήσου, στο διάστημα από το καλοκαίρι του 1947 ως τα τέλη του 1948, έλυσε πολλά προβλήματα των κυβερνητικών. Αυτός ο χώρος εκτόπισης όχι μόνο απέτρεψε τους στρατευσίμους από τον πειρασμό να επιλέξουν τον Δημοκρατικό Στρατό ως χώρο στράτευσης, αλλά και υπήρξε σημαντικός τροφοδότης του Εθνικού Στρατού σε προσωπικό.

    ________________________________________________________________

    2. Η επιτυχία του στρατοπέδου όσον αφορά την λειτουργία του ως εμπέδου του Εθνικού Στράτου είναι γενικά παραδεκτή: «Το αναμορφωτήριο της Μακρονήσου θριαμβεύει και αρχίζει να στέλνει τάγματα ανανηψάντων φαντάρων και εφέδρων αξιωματικών να πολεμήσουν κατά του ΔΣΕ», Φλούντζης Αντώνης, Στο κολαστήριο της Μακρονήσου, Φιλιππότης, Αθήνα 1984, σ. 35.

    Και για την αντιγραφή: Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. [4/4]

    3. Σχετικά με την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ ως προς τις «δηλώσεις», υπάρχουν μερικά ζητήματα που θα έπρεπε να συζητηθούν. Στις 8 Οκτωβρίου 1947, δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη η σχετική με τους «δηλωσίες» απόφαση της 3ης Ολομέλειας της Κεντρικής 'Επιτροπής του ΚΚΕ (12-15 Σεπτέμβρη 1947). Η απόφαση αναφερόταν φυσικά στους «δηλωσίες» της μεταξικής περιόδου και της Κατοχής, μέσα όμως στη συγκυρία –η Μακρόνησος έκλεινε το πρώτο καλοκαίρι της λειτουργίας της και η μαζική απόσπαση δηλώσεων από τους εγκλείστους δεν μπορεί παρά να ήταν γνωστή στην ηγεσία του ΚΚΕ– η σημασία της, ως οδηγού επί του πρακτέου, ήταν προφανής.

    Χονδρικά, το ΚΚΕ, χωρίς να πάψει να καταδικάζει την υπογραφή δήλωσης, άνοιγε διαδικασίες κομματικής αποκατάστασης των «δηλωσιών» και δεχόταν ότι η μετέπειτα πορεία του αγωνιστή μπορούσε να θεωρηθεί στοιχείο αναίρεσης της ζημιάς που η δήλωση προκαλούσε.

    Το κείμενο της απόφασης βρίσκεται στο ΚΚΕ, Επίσημα Κείμενα, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1987, τόμος 6, σ. 248.

    4. Φλούντζης Αντώνης, Στο κολαστήριο της Μακρονήσου, ό.π., σ. 47. Επίσης στο ίδιο, σ. 50, για το Γ΄ τάγμα. Το τάγμα ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1947. Ως το τέλος του καλοκαιριού πέρασαν από αυτό 5.000 φαντάροι, από τους οποίους μόνο 50 δεν υπέγραψαν δήλωση. Τον Νοέμβριο 800 αναχώρησαν για το μέτωπο ενώ οι μη υπογράψαντες από τους αρχικούς ήταν 14 στο τέλος του χρόνου.

    Παρόμοιες εκτιμήσεις-ενδείξεις υπάρχουν σε όλα τα δημοσιεύματα για τη Μακρόνησο. Τον Απρίλιο του 1948, μετά από μια δημόσια διαπόμπευση –οι 650 έφεδροι αξιωματικοί του Γ΄ Κέντρου Παρουσίας Αξιωματικών (Γ΄ ΚΠΑ) οδηγήθηκαν στον χώρο του Γ΄ τάγματος όπου και αποδοκιμάστηκαν ή και εξυβρίστηκαν ως «προδότες», «Βούλγαροι» κλπ. από φαντάρους που ήδη είχαν υπογράψει δηλώσεις– οι 520 υπέγραψαν την επιζητούμενη δήλωση. Να τονιστεί ότι το σώμα αυτό αποτελείτο από έφεδρους αξιωματικούς, απόφοιτους ανώτατων σχολών, μεγάλης ηλικίας, 30 με 45 χρονών, επιστήμονες, επαγγελματίες, πολεμιστές της Αλβανίας και στελέχη της Αριστεράς και του αντιστασιακού κινήματος. Πρβλ. Αβδούλος Σταύρος, Το φαινόμενο Μακρόνησος. Ένα πρωτόγνωρο εγκληματικό πείραμα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1998, σ. 61-66.

    5. Τα ερωτηματικά γύρω από τον αριθμό των ανθρώπων που πέρασαν από τη Μακρόνησο εξακολουθούν να παραμένουν. Ο Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, στο βιβλίο του Ο αντισυμμοριακός αγών, 1945-1949, Αθήναι 1956, σ. 212, συνόψισε ως εξής τους αριθμούς των στρατευσίμων που πέρασαν από τη Μακρόνησο: έφεδροι αξιωματικοί 1.100 («απεδόθησαν εις τον στρατόν 800, παρέμειναν εις την Μακρόνησον ως διοικηταί λόχων και διμοιριών 200, υπέστησαν έκπτωσιν του βαθμού 100 ως αμετανόητοι κομμουνισταί»), οπλίτες 27.770 («απεδόθησαν εις τον στρατόν 15.400, απελύθησαν 6.600, παρέμειναν αμετανόητοι 300»). Παραβλέποντας το γεγονός ότι όσον αφορά τους οπλίτες έχουμε ένα κενό περίπου 5.500 ανθρώπων, των όποιων η εξέλιξη δεν αναφέρεται, δεν προσδιορίζεται σε ποιες κατηγορίες ανήκουν οι έφεδροι αυτοί. Μάλλον πρόκειται μόνο για τους νεοσυλλέκτους και όχι για τις υπόλοιπες κατηγορίες (λ.χ. όσοι παραδόθηκαν στον στρατό μέσω του Δ΄ τάγματος Χωροφυλακής κλπ.).

    6. Για τη μεθοδική «αξιοποίηση» της κάθε δήλωσης προς όλες τις κατευθύνσεις είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφει ο Λεφτέρης Ραφτόπουλος, Το μήκος της νύχτας. Μακρόνησος ’48-’50, Καστανιώτης, Αθήνα 1995, σ. 66 κ.ε.

    7. Από την προσωπική του εμπειρία στο Δ΄ τάγμα Χωροφυλακής –που περιλάμβανε συλληφθέντες πολίτες και διέθετε κατά συνέπεια μεγαλύτερη πυκνότητα αριστερών στελεχών απ’ ό,τι οι μονάδες νεοσύλλεκτων– ο Φλούντζης γράφει (ό.π., σ. 105): «Η κομματική μας σύνδεση ήταν χαλαρή κι ακόμα χαλαρότερη ήταν ή διαφώτιση. Όχι μόνο δεν γινόταν καμιά υπεύθυνη ανακοίνωση για την κατάσταση έξω στην χώρα, αλλά δεν μας κατατόπιζαν και για το τι ακριβώς γινόταν με αυτούς που βρίσκονταν στα χέρια του στρατού στα Α΄, Β΄, Γ΄ τάγματα και στις ΣΦΑ».

    Και για την αντιγραφή: Ανεπαίσχυντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι και να κάνεις δεν γλιτώνεις. Τον λαό τον παρέδωσε δεμένο στους καπιταλιστές το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω της εγκληματικής θεωρίας των Σταδίων. 1ο Δοκίμιο ιστορίας 1918 1949 του 2018. Καλό διάβασμα Δροσινέ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. https://gkagkarin.blogspot.com/2020/09/blog-post_36.html Ολα τα λεφτά Δροσινέ. Το έγκλημα σε όλο του το μεγαλείο. και έρχεται ο ιδεολογικός απόγονος του εγκλήματος να χέσει στους τάφους των ΗΡΩΩΝ ο Αθλιος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose Αφιερωμένο και αυτό Δροσινέ.... Να τους χαίρεσαι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γκαγκάριν. Για αλλη μία φορά μπράβο που βάζεις τα σχόλια του Φαρμακοποιού. Είναι εκπληκτικό το τελευταίο. Μέσα στο πανικό και την απόγνωση του περιγράφει μόνος του το Εγκλημα του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που οδήγησε τον λαό στην σφαγή σε φυλακές και εξορίες με την εγκληματική θεωρία των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων... ενω μπορούσε να πάρει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και να μην είχε συμβεί τίποτα απο όλα αυτά. Τέτοια κελεπούρια δεν πρέπει να τα αφήνουμε έτσι. Το ξεφτίλισμα τους πρέπει να είναι συνεχές. Την καλημέρα μου Σύντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το 2008 ο συνασπισμός γιόρτασε τα 40 χρόνια του προδοτικού ...εσωτερικού.... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.... ήρθε και μας τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ...ΜΠΙΓΚΟ.... Και συνεχίζει Η ...ΕΔΑ.... ήταν η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ...ΤΟΜΠΟΛΑ.... Τα είπε όλα. Διάλυση της ΟΚΝΕ το 1943 διάλυση του ΚΚΕ το 1944. Ποιός οδήγησε τον λαό στην Μακρόνησο και σε όλους τους τόπους του μαρτυρίου ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 7. Από την προσωπική του εμπειρία στο Δ΄ τάγμα Χωροφυλακής –που περιλάμβανε συλληφθέντες πολίτες και διέθετε κατά συνέπεια μεγαλύτερη πυκνότητα αριστερών στελεχών απ’ ό,τι οι μονάδες νεοσύλλεκτων– ο Φλούντζης γράφει (ό.π., σ. 105): «Η κομματική μας σύνδεση ήταν χαλαρή κι ακόμα χαλαρότερη ήταν ή διαφώτιση. Όχι μόνο δεν γινόταν καμιά υπεύθυνη ανακοίνωση για την κατάσταση έξω στην χώρα, αλλά δεν μας κατατόπιζαν και για το τι ακριβώς γινόταν με αυτούς που βρίσκονταν στα χέρια του στρατού στα Α΄, Β΄, Γ΄ τάγματα και στις ΣΦΑ». Αρε Γλέντια μιλάμε για τρομερή ζαλάδα ο ...άνθρωπος... ξεφτιλίστηκε μόνος του. Διάλυση ΟΚΝΕ το 1943.... ΚΚΕ ...ομόσπονδο το 1944 δηλαδή κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση πάπαλα.....και μετά ζητάει καθοδήγηση....χαχαχαχα... Συνέχισε μη σταματάς το Γλέντι συνεχίζεται χαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρόμοιες εκτιμήσεις-ενδείξεις υπάρχουν σε όλα τα δημοσιεύματα για τη Μακρόνησο. Τον Απρίλιο του 1948, μετά από μια δημόσια διαπόμπευση –οι 650 έφεδροι αξιωματικοί του Γ΄ Κέντρου Παρουσίας Αξιωματικών (Γ΄ ΚΠΑ) οδηγήθηκαν στον χώρο του Γ΄ τάγματος όπου και αποδοκιμάστηκαν ή και εξυβρίστηκαν ως «προδότες», «Βούλγαροι» κλπ. από φαντάρους που ήδη είχαν υπογράψει δηλώσεις– οι 520 υπέγραψαν την επιζητούμενη δήλωση. Να τονιστεί ότι το σώμα αυτό αποτελείτο από έφεδρους αξιωματικούς, απόφοιτους ανώτατων σχολών, μεγάλης ηλικίας, 30 με 45 χρονών, επιστήμονες, επαγγελματίες, πολεμιστές της Αλβανίας και στελέχη της Αριστεράς και του αντιστασιακού κινήματος. Πρβλ. Αβδούλος Σταύρος, Το φαινόμενο Μακρόνησος. Ένα πρωτόγνωρο εγκληματικό πείραμα, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1998, σ. 61-66. Κανένα σχόλιο. Οποις διαβάζει καταλαβαίνει φτάνει να είναι άνθρωπος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μας προβληματίζει λοιπόν η μικρή αντίσταση στην πίεση. Από τις εξηγήσεις που μοιάζουν ίσως περισσότερο πιθανές θα κρατούσαμε την ανομοιογένεια των αποστελλομένων στο στρατόπεδο και τη δυσκολία εξεύρεσης ερεισμάτων για συγκροτημένη, συλλογική δράση. Εντυπωσιάζει η αδυναμία των οργανώσεων του ΚΚΕ στο μακρονησιώτικο περιβάλλον. Ελάχιστα ψήγματα οργανωμένης και κεντρικά διευρυνόμενης αντίδρασης συναντάμε στο στρατιωτικό στρατόπεδο Μακρονήσου, ακόμη λιγότερα ίχνη καθοδήγησης και συγκροτημένης αριστερής πολιτικής παρουσίας.⁷ Η κατάσταση των «εκτός των τειχών» οργανώσεων δεν ήταν βέβαια η καλύτερη δυνατή, το ίδιο, όμως, είχε συμβεί και στα μεταξικά χρόνια. Το γεγονός ότι οι έγκλειστοι της Μακρονήσου ήταν στρατιωτικοί, ως προς την επίσημη ιδιότητά τους, έχει οπωσδήποτε τη σημασία του. Σε καιρό πολέμου, η παράνομη οργάνωση σε στρατιωτική μονάδα ενέχει σαφέστατους κινδύνους και για πολλούς μια τέτοια προοπτική εξυπηρετούσε μόνο τον αντίπαλο, καθώς, ως προβοκάτσια, μπορούσε να του επιτρέψει τη λήψη εξοντωτικών μέτρων. Ο φόβος της άμεσης εκτέλεσης, με την ανακάλυψη μιας τέτοιας δραστηριότητας, ήταν οπωσδήποτε μία από τις αιτίες αυτής της οργανωτικής απουσίας. Ας θυμηθούμε, όμως, ότι πρόκειται για γενιές ανθρώπων έντονα εξοικειωμένων με την ιδέα της θυσίας για την προάσπιση ιδανικών ή έστω με τον ίδιο το θάνατο. Σε επίσης δύσκολες εποχές, από την πλευρά χαφιεδοκρατίας, ή ακόμη δυσκολότερες, από την πλευρά κοινωνικής αποδοχής, στη μεταξική περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό και του πιο μικρού θύλακα εκτοπισμένων ήταν η αυστηρή, συνωμοτική και λειτουργική οργάνωση των μελών του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στη Μακρόνησο δεν διακρίνεται κάτι ανάλογο. Παρά την ύπαρξη συλλογικών δραστηριοτήτων –πολιτιστικών εκδηλώσεων, λόγου χάρη– η κομματική καθοδήγηση, η κομμουνιστική οργάνωση που θα μπορούσε με διάρκεια να συντονίζει και να αντιδρά, δεν υπήρξε και η αντίσταση εμφανιζόταν ατομική, προσωπική, άρα αναποτελεσματική. Περιμένω λοιπόν απάντηση σε όλα αυτά που ρωτάει.... Εσύ τα έβαλες χαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο ερώτημα γιατί στην δικτατορία του Μεταξά 1936 1940 υπήρχε κομμουνιστική καθοδήγηση στους εξόριστους ενώ δεν ισχύει το ίδιο στην περίπτωση των εξόριστων στην Μακρόνησο και αλλού μετά το 1945 και ήταν μόνο καθένας μόνος του.... η απάντηση για τους κομμουνιστές είναι ξεκάθαρη. Γιατί δεν είχε εμπεδωθεί ακόμα ο οπορτουνισμός της Κ.Δ που τότε ξεκίνησε το 1935... σε αντίθεση μετά το 1945 που όλα είχαν καταστραφεί μέσα στο ...ΕΑΜ...ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το ...ομοσπονδο....ΚΚΕ με λιγότερη κοινωνική αποδοχή στην 1η περίπτωση ενω στην 2η μόλις είχαμε βγει απο ένοπλο αγώνα. Και όλα αυτά μας τα έφερε μέσα στην παραζάλη του ο Φαρμακοποιός χαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Μακρόνησο, οι συνθήκες εκτεταμένης βίας αλλά και η προσεκτική απομόνωση των στελεχών των ΚΚΕ και ΑΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, από τη μεγάλη μάζα των εξόριστων, δημιούργησαν μεγάλη δυσκολία στη σύσταση και τη λειτουργία παράνομων κομματικών πυρήνων.
      Ομως τέτοιοι πυρήνες συγκροτήθηκαν έχοντας ως δράση κυρίως τη μαζική αντίσταση στα βασανιστήρια, την προσπάθεια συγκράτησης εξόριστων που σκέπτονταν να υπογράψουν δηλώσεις και την υποβοήθηση των βασανιζόμενων εξόριστων στην απομόνωση.
      Ο Σταύρος Κασιμάτης, στην έκθεση που έδωσε στο ΠΓ για τη δουλειά των παράνομων Οργανώσεων στα χρόνια 1947-1952, έγραψε:
      «Στο Μακρονήσι συγκροτήσαμε οργάνωση από 153 φαντάρους συγκροτημένους σε τριάδες σε όλα τα τάγματα, με επαφή με τη ΣΦΑ και τα απομονωτήρια. Βάλαμε το ζήτημα των αντιδηλώσεων. Ξεσηκώσαμε ένα μαζικό κίνημα αντιδηλώσεων».
      ....

      Διαγραφή
  16. Να θυμίσω πως τα κείμενα του Μαργαρίτη είναι το 2001. Νομίζω ότι έχει την σημασία του... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Τον Μάιο, όμως, του 1948, σε 16.000 εκτοπισμένους φαντάρους στη Μακρόνησο, οι 15.000 είχαν ήδη πλήρως υπογράψει δηλώσεις μετανοίας, οι οποίες, σε ποσοστό 80%, θεωρήθηκαν ειλικρινείς. Με άλλα λόγια, 12.000 νέοι ήταν διαθέσιμοι για το μέτωπο."

    "Επίσης στο ίδιο, σ. 50, για το Γ΄ τάγμα. Το τάγμα ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1947. Ως το τέλος του καλοκαιριού πέρασαν από αυτό 5.000 φαντάροι, από τους οποίους μόνο 50 δεν υπέγραψαν δήλωση. Τον Νοέμβριο 800 αναχώρησαν για το μέτωπο ενώ οι μη υπογράψαντες από τους αρχικούς ήταν 14 στο τέλος του χρόνου."

    "Τον Απρίλιο του 1948, μετά από μια δημόσια διαπόμπευση –οι 650 έφεδροι αξιωματικοί του Γ΄ Κέντρου Παρουσίας Αξιωματικών (Γ΄ ΚΠΑ) οδηγήθηκαν στον χώρο του Γ΄ τάγματος όπου και αποδοκιμάστηκαν ή και εξυβρίστηκαν ως «προδότες», «Βούλγαροι» κλπ. από φαντάρους που ήδη είχαν υπογράψει δηλώσεις– οι 520 υπέγραψαν την επιζητούμενη δήλωση."

    "«Στο Μακρονήσι συγκροτήσαμε οργάνωση από 153 φαντάρους συγκροτημένους σε τριάδες σε όλα τα τάγματα,...»"

    153 (ολογράφως: εκατόν πενήντα τρεις) σε 16.000 (ολογράφως: δεκαέξι χιλιάδες) πάει να πει σε απλή αριθμητική χοντρικά 1:100 (ένας στους εκατό), πάπαλα δλδ. Μωρέ δίκιο έχει ο Μαργαρίτης στην "Ιστορία" του που την επανεκδίδει συνέχεια χωρίς να την "διορθώνει" στο συγκεκριμένο κεφάλαιο...

    Μελετηρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόποι εξορίας
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

      Μακρόνησος
      https://gkagkarin.blogspot.com/2019/02/19-1947.html

      «Απόψε χτυπούνε τις γυναίκες»
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/02/blog-post_23.html

      Διαγραφή
    2. Αλλάξαμε ψευδώνυμο και συνεχίζουμε.... Στο θέμα μας λοιπόν. Πονάνε και τσούζουν οι σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα απο την ιστορία του ΚΚΕ απαλλαγμένη απο όλη την οπορτουνιστική σκουριά που υπήρχε πριν το 1991.... Ποιός παρέδωσε τον λαό δεμένο χειροπόδαρα στους Καπιταλιστές και δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944.... Και μετέτρεψε το ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.... Ποιός διέλυσε Κ.Δ και ΟΚΝΕ το 1943.... το Γλέντι θα συνεχιστεί χωρίς Ελεος. Την Καλημέρα μου σύντροφε Γκαγκάριν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. ...Κάποιοι... έτρεξαν να κυκλοφορήσουν το 1ο δοκίμιο της ιστορίας το 1995... με τις επεξεργασίες να έχουν γίνει πριν το 1991... απο το λεηλατημένο αρχείο στο Σιμπίου...το 1968.. και μέσα στο νερό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1994... Πίστεψαν οι Φουκαράδες του Κάουτσκι... οτι θα προκαταλάβουν τους κομμουνιστές και θα μείνει στην θέση της όλη η οπορτουνιστική σαπίλα που κατέστρεψε το Δ.Κ.Κ και έφερε το ΚΚΕ ένα βήμα απο τον γκρεμό το 1991... Αν τους είχε περάσει το 2012... θα μας είχαν ρίξει μέσα στον οπορτουνιστικό τους βόθρο με τα Σκατά του σύριζα. Οπως ακριβώς έγινε μετά το 1968... το 1989 1991.... Ευτυχώς για τον λαό και τους Κομμουνιστές έπεσαν έσπασαν τα μούτρα τους και τώρα Τρέχουν χοροπηδάνε και Σκούζουν. Ας απολαύσουμε το γλέντι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου