Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων σημειώθηκαν και χτες στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, με το Αζερμπαϊτζάν να ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει πολλές περιοχές. Την ίδια μέρα, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχουν καταγγείλει στρατιωτική συμμετοχή της Τουρκίας και μαχητών από τη Συρία, ανακοίνωσαν πως έχουν εξουδετερώσει 20 Τούρκους στρατιώτες ειδικών δυνάμεων.
Η περιοχή του Καυκάσου, παρά τις υποτιθέμενες συμφωνίες εκεχειρίας, εξακολουθεί να φλέγεται, επιβεβαιώνοντας ότι μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, πριν από 30 χρόνια, έχει γίνει πεδίο σφοδρής ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, τόσο για τον πλούτο της όσο και για τη γεωστρατηγική της θέση.
Στις τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ζήτησε διεθνή έρευνα σχετικά με την παρουσία «ξένων μισθοφόρων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού αρμενικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν δύο μισθοφόρους από τη Συρία. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, ένας μαχητής προέρχεται από την επαρχία Ιντλίμπ και ένας από την πόλη Χάμα.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «με εντολή του Προέδρου Ερντογάν» επισκέφτηκε την Κυριακή το Αζερμπαϊτζάν, όπου εξέφρασε την υποστήριξη της Τουρκίας και προανήγγειλε την άφιξη κι άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Στο μεταξύ, οι συνομιλίες της Παρασκευής στη Γενεύη, μεταξύ των ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και των διαμεσολαβητών της Ομάδας του Μινσκ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία), δεν έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σε «επείγοντα βήματα» με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης, να μη στοχεύουν σκόπιμα άμαχο πληθυσμό, να εμπλακούν στην ανταλλαγή σορών και να παράσχουν καταλόγους κρατουμένων πολέμου εντός μίας εβδομάδας, με σκοπό ενδεχόμενη ανταλλαγή, σύμφωνα με ανακοίνωση των απεσταλμένων της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Επιπλέον, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν - που έχουν συμφωνήσει τρεις φορές για εκεχειρία, χωρίς να έχει τηρηθεί - θα επικοινωνούν για ζητήματα «που σχετίζονται με πιθανούς μηχανισμούς επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός».
Την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών των διεθνών διαμεσολαβητών αμφισβήτησε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά τη συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις. «Η επικράτειά μας βρίσκεται υπό κατοχή εδώ και 30 χρόνια. Οι προσπάθειες διεθνών διαμεσολαβητών ήταν άκαρπες. Είδαμε απόπειρες να παραταθεί, να παγώσει η σύγκρουση, να γίνει μόνιμη η κατοχή», τόνισε.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που προσεγγίζουν τα σύνορα της Αρμενίας. Με τη Ρωσία να προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη και ισορροπημένη στάση, καθώς έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές, ο Πασινιάν «ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστούν το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία στην Αρμενία, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της», αναφέρει το ΥΠΕΞ της Αρμενίας.
Η Ρωσία θα παράσχει όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία, σύμφωνα με τη Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Αρωγής μεταξύ των δύο χωρών, εφόσον οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φτάσουν στο έδαφος της Αρμενίας, επανέλαβε γενικόλογα το ρωσικό ΥΠΕΞ και κάλεσε να τηρηθεί η συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός, αποκλιμάκωση και διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με τις σκανδιναβικές χώρες για ενδεχόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ώστε να επιβληθεί η κατάπαυση του πυρός. Πάντως η Ρωσία δήλωσε μη ενήμερη για το θέμα, ενώ η Σουηδία «δεν έχει λάβει κάποιο επίσημο σχετικό αίτημα», μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Сирийские боевики в Карабахе Σύριοι μαχητές στο Καραμπάχ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου