Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

«Μοντέλο»... τα συστήματα Υγείας που χρεοκόπησαν με πάταγο


Με επίκληση στις περιβόητες... «ευρωπαϊκές πρακτικές» για τη διαχείριση της πανδημίας, δηλαδή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, επιχειρεί η κυβέρνηση ΝΔ να δικαιολογήσει το πετσόκομμα έως και κατά 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων και συνολικότερα την επικίνδυνη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου.

«Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (...) εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Υγείας.

Επικαλείται δηλαδή ως «μοντέλο» τα συστήματα Υγείας που χρεοκόπησαν με πάταγο μέσα στην πανδημία, τα συστήματα της ακόμα πιο προχωρημένης εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, με βάση τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη, τα συστήματα Υγείας στα οποία οι γιατροί αναγκάζονταν να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα βάλουν στις περιορισμένες κλίνες ΜΕΘ και ποιους θα υποχρεωθούν να αφήσουν εκτός για να πεθάνουν...

«Οι προσλήψεις στο ΕΣΥ έχουν φτάσει τις 7.000», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ως «λύση» για τις πολλαπλάσιες ελλείψεις τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Κι αυτό, όταν από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία συνέχισε να μειώνεται και μέσα στην πανδημία (από 79.254 το Μάη του 2019, σε 76.870 το Σεπτέμβρη του 2020), ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατ. ευρώ (από 518 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2019, σε 387 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2020).

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, με διάφορες... «δημιουργικές» προσθέσεις, με ανακύκλωση κλινών, χωρίς στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό. Αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας (αντίθετα τον χρυσοπληρώνει, διπλασιάζοντας τα σχετικά νοσήλια!), επικαλείται και εδώ τον στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν αυτός ο αριθμός θα καλύπτει μόλις το 1/3 των αναγκών της χώρας και χωρίς την πανδημία!

«Τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», ισχυρίζεται προκλητικά η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ακόμα και ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης της νόσου είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ, ενώ και όσοι έχουν διαγνωστεί ταλαιπωρούνται και αγωνιούν μέσα σε πολύμηνες λίστες για μια θεραπεία.

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές κ.τ.λ. είναι άνεργοι, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων καλούνται να προσαρμοστούν στην άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται, δηλαδή μόνο όσα συνδέονται με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους...

Την υπηρέτηση της ίδιας πολιτικής επιχειρεί να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αντίστοιχα προκλητική με την κυβερνητική προπαγάνδα είναι και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τάχα τώρα «στα κάγκελα», επιχειρώντας να «διαγράψει» το γεγονός ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η γενίκευση της «ευελιξίας» και η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης φέρουν ατόφια και τη σφραγίδα της δικής του κυβέρνησης.

Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς διεκδικούσαν άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε... «θα λογαριαστούμε μετά», τώρα «θυμήθηκε» να μιλήσει για μόνιμες προσλήψεις, για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ κ.ο.κ.

Μόνο που και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, παρουσίαζε ως «προσλήψεις» τις συμβάσεις ομηρίας με ημερομηνία λήξης, συνέχισε και αυτός το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία (μόνο την τριετία 2017-2019 μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ), διατήρησε κλειστό το 25% ακόμα και των ελάχιστων κλινών ΜΕΘ που υπήρχαν λόγω έλλειψης προσωπικού...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου