Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να είναι θεατής όταν η πόλη «φλέγεται» από την πανδημία


Αίτημα έκτακτης - επείγουσας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (για τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη) με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις εξελίξεις της πανδημίας στην πόλη και τα απαιτούμενα επείγοντα μέτρα προστασίας της υγείας και ζωής του πληθυσμού, κατέθεσε με επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος και το δήμο  στους τομείς ευθύνης του

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Θεσσαλονίκη φλέγεται από την πανδημία, ο δήμος «δεν επιτρέπεται να παραμένει απλός θεατής», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναλάβει δράσεις και να «πιέσει» για μέτρα προστασίας του λαού και των συμφερόντων του.

Αναλυτικά το αίτημα:

«Όλη η χώρα και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, "φλέγεται" από τη πανδημία του κορονοϊού. Η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ίδια η κυβέρνηση μιλά για "συνθήκες πολέμου", τις οποίες βιώνει ο λαός της πόλης με όσους κινδύνους -για την υγεία και ζωή του- συνεπάγεται αυτό.

Οι αναφορές, αποκλειστικά, στην ατομική ευθύνη των πολιτών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, των συγκοινωνιών, των σχολείων, των χώρων εργασίας, των κοινωνικών δομών, τη τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της πλειοψηφίας των δημοτών της πόλης.

Όταν μια κυβέρνηση διαπιστώνει ότι το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του, εξυπακούεται ότι το σύστημα αυτό έχει, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια αυτά. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλους τους άλλους τομείς κοινωνικής δραστηριότητας.

Μπροστά σ' αυτή τη τραγική κατάσταση, η τοπική διοίκηση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, έχει διττή ευθύνη:

Την ευθύνη διαχείρισης των τομέων που του έχουν -νομοθετικά- ανατεθεί.

Την ευθύνη εκπροσώπησης των χιλιάδων δημοτών απέναντι στη κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση.

Ο δήμος δεν επιτρέπεται να παραμένει απλός θεατής των κυβερνητικών μέτρων. Χρειάζεται να αναλάβει δράσεις και να "πιέσει" την εκάστοτε κυβέρνηση για τα επιβαλλόμενα άμεσα μέτρα προστασίας του λαού και των συμφερόντων του.

Την ευθύνη γι' αυτό έχει η διοίκηση του δήμου.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο, επιβάλλεται να είναι διαρκώς ενήμερο και να διατυπώσει την άποψή του για τα επιβαλλόμενα μέτρα είτε αφορούν αρμοδιότητες του δήμου είτε αφορούν απαιτήσεις του δήμου έναντι της κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό, η δημοτική παράταξη της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" ζητά την ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη 2020, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη κατάσταση της πανδημίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Πιο συγκεκριμένα:

• Ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη - Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος και το δήμο για την αντιμετώπισή της.

• Η κατάσταση στις δομές δημόσιας Υγείας της πόλης, στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις κοινωνικές δομές.

• Οι δράσεις του δήμου στους τομείς ευθύνης του (εργαζόμενοι του δήμου, καθαριότητα, διαχείριση του προβλήματος στα σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, άλλες κοινωνικές δομές). Επίσης, τα ζητήματα ελάφρυνσης - απαλλαγής των δημοτών (ανέργων, ημιαπασχολούμενων ή με αναστολή σύμβασης, μικρών επαγγελματιών) από τα δημοτικά τέλη.

• Τα αιτήματα του δήμου προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, λόγω της πανδημίας (νοσοκομεία, διενέργεια δωρεάν μαζικών τεστ, αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων, δραματική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, κατάσταση στους χώρους δουλειάς της πόλης κ.λπ.)».

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία και εξαντλημένο το ελλιπές προσωπικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου