Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Νέο «χάδι» στην Τουρκία και συζήτηση από τον Μάρτη και αν…


Ηχηρό ράπισμα
στην ελληνική κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, δηλαδή σε αυτούς που τα αμφισβητούν στην πράξη, αποτελεί άλλη μία απόφαση της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βελτίωση» του προσχεδίου δεν έφεραν καμία ...δραματική αλλαγή, καθώς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί η λίστα των ενδεχόμενων κυρώσεων προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παραπέμπονται για την επόμενη σύνοδο, το Μάρτη του 2021, οι όποιες αποφάσεις.

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προετοιμάσει «επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλαδή οι όποιες κυρώσεις -...αν και όταν επιβληθούν- θα αφορούν αυτούς που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», παραπέμποντας για τότε τις όποιες αποφάσεις, ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον ύπατο εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στις επικίνδυνες διευθετήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση στην περιοχή, ως αντάλλαγμα στην παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου «Ορούτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιμένει στη «συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Παράλληλα αναφέρει ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

«Στρατηγικό ενδιαφέρον» για την Τουρκία...

Την ίδια ώρα ωστόσο το κείμενο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στην Άγκυρα για διάλογο, σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης».

Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου