Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

28/1/1921: «Επάνω από τις σπουδές και τα μαθήματά μας…» (Φοιτητές και εργατικό κίνημα 100 χρόνια πριν!)


Η ανάγκη συμπόρευσης του κινήματος της νέας γενιάς με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, δεν είναι αίτημα μόνο των σημερινών χρόνων. Υπήρχε και σωστά εδώ και χρόνια μιας και έχει διαπιστωθεί και από την πορεία της ταξικής πάλης στη χώρα μας ότι τα όνειρα και οι πόθοι της νέας γενιάς μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από την αγωνιστική συμπόρευση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ως μαχητικό τμήμα του που θα το μπολιάζει καθημερινά με τη «φρεσκάδα» του και θα παίρνει αντίστοιχα εμπειρία και δύναμη. Σε μία τέτοια κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια οι νέοι κομμουνιστές πρωτοστατούσαν.

«Αλιεύουμε» από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (28/1/1921) την παρακάτω ανακοίνωση της «Ενωσις Σοσιαλιστών Φοιτητών και Σπουδαστών της Ελλάδος» που είναι και σήμερα επίκαιρη. Πρόκειται για κάλεσμα σε συλλαλητήριο που διοργανώθηκε το απόγευμα της 28ης Γενάρη 1921 για συμπαράσταση των κινητοποιήσεων των εργατών Φωταερίου, Υφαντουργών και Τροχιοδρομικών με πρωτοβουλία ΓΣΕΕ και Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Το σχετικό κάλεσμα αναφέρει (αντίστοιχο υπήρξε και από το ΣΕΚΕ)

«Σήμερα το απόγευμα στις 4 μέσα στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών η εργατική τάξις της πόλεως μας οργανώνει συλλητήριον εις ένδειξιν αλληλεγγύης με τους απεργούντας εργάτας Τροχιοδρομείων, Φωταερίου κλπ. στο οποίο συμμετέχει και το Σοσιαλεργατικό (Κομουνιστικό) Κόμμα.

Καλούνται λοιπόν τα μέλη της Ενώσεως μας όπως συγκεντρωθούν σήμερα το απόγευμα στις 3 στα γραφεία μας (Ευριπίδου 14) προκειμένου η Ένωσις μας να λάβη μέρος στο συλλαλητήριο αυτό.

Σύντροφοι. Η σημερινή απεργία είνε ένα γεγονός μέσα στον Σοσιαλιστικόν αγώνα μας. Επάνω από τις σπουδές μας και τα μαθήματά μας το γεγονός αυτό επιβάλλεται και μας καλεί όλους στην πραγματικότητα.

Κανείς μας δεν πρέπει να λείψει από το σημερινό συλλαλητήριο.

Η Εκτελεστικής Επιτροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου