Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...», αν περάσει ο «τρομονόμος»

 
«Τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...»
, αν περάσει ο «τρομονόμος» κι επιβληθεί η λογοκρισία στην Τέχνη... «Tραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...», αν ήταν στο χέρι της αστικής τάξης, τραγούδια που τα συστατικά τους στοχεύουν στη λαϊκή αφύπνιση, που έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία χωρίς να φορούν παραμορφωτικά γυαλιά... 

Δυνατά τραγούδια, σε μια δυνατή συναυλία της ΚΝΕ που έστειλε ηχηρό μήνυμα. Συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνες, απ' όλα τα είδη της μουσικής, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους και δήλωσαν με τον δικό τους τρόπο την έντονη αντίδρασή τους στην ενσωμάτωση της αντιδραστικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική νομοθεσία.

Η συναυλία ξεκίνησε με την δυνατή ερμηνεία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο κομμάτι «Πρώτη Μαΐου» σε μουσική και στίχους του Μάνου Λοΐζου, ενώ αργότερα ακούστηκαν σύγχρονα ροκ και χιπ χοπ κομμάτια. Δεν έλειψαν και γνωστά πολιτικά και αγωνιστικά τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την πορεία του κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, όπως το «Bella Ciao», το «Ήρωες», το αγαπημένο αντάρτικο «Τα οχυρά της Νάουσας», αλλά και πολλά κομμάτια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από την «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

Στη συναυλία ακούστηκαν μεταξύ άλλων η «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε στίχους Κώστα Βάρναλη και μουσική Λουκά Θάνου, «Τα λόγια και τα χρόνια» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου που πρωτοκυκλοφόρησε στο δίσκο «Θητεία» το 1974 και τα πιο πολλά κομμάτια του είχαν υποστεί λογοκρισία από τη χούντα. Δεν έλειψαν επίσης οι διεθνιστικοί στίχοι του Άλκη Αλκαίου στο τραγούδι «Φλεβάρης 1848»

Η συναυλία έκλεισε με δυο τραγούδια που έχουν γίνει στόχος της λογοκρισίας πρόσφατα. Το τραγούδι «Του κόσμου οι λαοί» του συγκροτήματος «Κοινοί Θνητοί» θίγει ζητήματα όπως η φτώχεια, η παιδική εργασία, η εκμετάλλευση, ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την ανάγκη να «αλλάξουν οι καιροί»… Το συγκεκριμένο κομμάτι φαίνεται ότι ενόχλησε τις «ευαισθησίες» του ΥouΤube, γι' αυτό και έχει αποκλειστεί από τις προτεινόμενες λίστες, με την πρόφαση ότι το περιεχόμενό του είναι ακατάλληλο, καθώς περιέχει «σκηνές βίας και άλλα…».

Στο τέλος της συναυλίας ακούστηκε το τραγούδι «Του αδόλφου τα εγγόνια» του συγκροτήματος «Υπεραστικοί» από συναυλία που έδωσε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή. Το εν λόγω κομμάτι καταδικάζει τον φασισμό ως γέννημα θρέμμα του συστήματος και τους ναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, αναδεικνύοντας το παράδειγμα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Σύμφωνα με τη λεγόμενη «ομάδα του YouTube», στις 12/10/2020, 76η επέτειο μάλιστα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, κρίθηκε ότι το βίντεο περιέχει «βίαιο ή αποτρόπαιο περιεχόμενο που επιδιώκει να σοκάρει, να προκαλέσει ή να προσβάλει» κι ως εκ τούτου τέθηκε ηλικιακό όριο για την θέαση του βίντεο…

Η ΚΝΕ, μέσα από ένα σύντομα άνοιγμα της Κατερίνας Στύλου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, ευχαρίστησε θερμά όσους καλλιτέχνες σε σύντομο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα ώστε να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος «τρομονόμος» στην Τέχνη!

Στη συναυλία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες (αλφαβητικά): Ανδρουλιδάκης Μανόλης, Αντωνοπούλου Ρίτα, Βαρούχα Μάγδα, Brak, Γισδάκης Βασίλης, Γλυκερία, Δρογώσης Στάθης, Demon Fox, Ζωγράφος, Ghetto Rock, Κανέλλος Δημήτρης, Καράκογλου Πολυξένη, Καρέλλας Θοδωρής, Κίτρινα Ποδήλατα, Κοινοί Θνητοί, Λούντζη Μαριλίζα, Μαγαλιός Στέλιος («Sober on Tuxedos»), Μαλακατές Περικλής, Μπάσης Δημήτρης, Μπούσαλης Πάνος, Παπαδόπουλος Θύμιος, Παπαζαχαριάκης Γιάννης, Παπακωνσταντίνου Βασίλης, Παπαναστασάτος Παύλος, Πασχαλίδης Μίλτος, Retro, Σινάνης Γιάννης, Σβώκος - Χατζηκυριάκος Κώστας, Στρατηγού Ασπασία, Το Σφάλμα, Τριανταφυλλίδης Κώστας, Urban pulse, Υπεραστικοί, Φρανκ, Χουλιαράς Θανάσης («KollektivΑ»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου