«Καμία συνεννόηση, κανένα πρόγραμμα, κανένας σχεδιασμός». Με αυτές τις φράσεις περιέγραψε ο Γιάννης Κιούσης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων σε συνθήκες χιονοπτώσεων
Σε παρέμβασή του στον «Real FM» και στους δημοσιογράφους Νίκο Μπογιόπουλο και Παύλο Παπαδημητρίου, την Τρίτη το βράδυ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή αλλιώς θα είχε δημιουργήσει τις υποδομές εκείνες ώστε να κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία με ασφάλεια για τους επιβάτες, τουλάχιστον στους κεντρικούς άξονες. Όπως είπε, δεν υπάρχουν ούτε λάστιχα χιονιού ή έστω λάστιχα χειμώνα, ενώ χαρακτήρισε αστεία την άποψη που διατυπώθηκε πως θα μπορούσαν να κινούνται με αλυσίδες. Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε είναι ο επικίνδυνος συνωστισμός εργαζομένων στα μηχανοστάσια που δεν γνώριζαν αν θα εργαστούν.
Ακόμα πιο τραγικό… Ένας 73χρονος άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε να λειτουργεί το μηχάνημα οξυγόνου το οποίο τον κρατούσε στη ζωή…
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα τραγικά συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα που η κυβέρνηση των «αρίστων» μας διαβεβαίωνε ότι είναι «πανέτοιμη» για να αντιμετωπίσει το χιονιά… Αυτά συμβαίνουν στη χώρα εν μέσω πανδημίας. Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που διοικείται με διατάγματα απαγόρευσης από μια κυβέρνηση που εδώ και ένα χρόνο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού απέναντι στο ιό και στο πρώτο χιόνι ζήτησε σε πολλούς από εμάς να «μείνουμε σπίτι» χωρίς ρεύμα και θέρμανση… Ο ελληνικός λαός πληρώνει και πάλι το τίμημα.
Το ερώτημα μας είναι σαφές: Εσείς πότε θα πληρώσετε; https://www.imerodromos.gr/eseis-pote-tha-plirosete/ Το ερώτημα είναι παραπλανητικό.... Το πραγματικό ερώτημα είναι πότε θα ξηλώσουμε την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής για να γλιτώσουμε τις τραγωδίες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Δολοφονείται, 22/11/1938, από τη μεταξική δικτατορία με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χρ. Μαλτέζος γεννήθηκε στα 1908 στα Μέθανα. Στο επαναστατικό κίνημα μπήκε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της Νομικής. Συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ από το 1925, εντάχθηκε στις γραμμές της το 1928 και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σε στέλεχος. Δούλεψε στις οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και αλλού. Για αρκετό χρονικό διάστημα καθοδηγούσε την έκδοση της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ», που έβγαινε τακτικά, μέσα όμως σε συνθήκες αφάνταστα δύσκολες και είχε μεγάλη κυκλοφορία στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στο στρατό, αλλά και στην επαρχία, στα χωριά. Ο Κώστας Μπόσης δίνει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή των συνθηκών μέσα στις οποίες έβγαινε η «Νεολαία», όταν ήταν υπεύθυνος για την έκδοσή της ο Μαλτέζος που αξίζει να την παρακολουθήσουμε. «Την έβγαζαν - γράφει - με το τίποτα σχεδόν. Επρεπε να κυκλοφορεί οπωσδήποτε, να βλέπει η Ασφάλεια πως τα λυσσασμένα μέτρα της δεν μπορούν να λυγίσουν τη θέληση των αγωνιστών, να καταλαβαίνουν οι νεολαίοι πως η οργάνωση ζει και δουλεύει και να παίρνουν κουράγιο. Λεφτά δεν είχαν να νοικιάσουν έστω και μια τρύπα. Ενα φύλλο το έγραψαν σε μια σοφίτα. Πήγαν πριν φέξει κι όταν έφυγε για τη δουλειά του ο εργάτης τους κλείδωσε απόξω ως το βράδυ. Δεν έπρεπε να κάνουν θόρυβο, μην ακούσει η σπιτονοικοκυρά, και δεν μπορούσαν να βγουν ούτε για το νερό τους... Το δεύτερο φύλλο σ' ένα πλυσταριό. Το τρίτο... Ομως κάποτε έφτασαν στο "αμήν". Ολες οι προσπάθειες απέτυχαν. Εδειχνε πως δεν εκπλήρωσαν το αγωνιστικό τους καθήκον. Τέλος το αποφάσισαν. Εμειναν ένα εικοσιτετράωρο νηστικοί, τις πενταροδεκάρες που μάζεψαν απ' τη Συνταχτική Επιτροπή τις έδωσαν σ' ένα θυρωρό και τους άφησε να δουλέψουν σ' ένα υπόγειο... Κι η εφημερίδα έβγαινε κανονικά».https://gkagkarin.blogspot.com/2020/11/blog-post_904.html Για τον «Ημεροδρόμο», που με οδύνη ανακοινώνει τον θάνατο του συνιδρυτή του, η απώλεια είναι αδύνατον να καλυφθεί.
Ο Δάνης δεν ήταν «μόνο» ένας από εμάς. Ηταν ο επιτελικός, ο στρατηγικός νους της προσπάθειάς μας. Ηταν ο καθοδηγητής μας. Ηταν εκείνος που μας δίδασκε τι σημαίνει κομμουνιστής δημοσιογράφος. Ηταν αυτός που μας μάθαινε καθημερινά πώς η «στεγνή» δημοσιογραφία της λογικής και της τεκμηρίωσης να μπολιάζεται με τους χυμούς των ανθρώπινων συναισθημάτων.
Ο Δάνης Παπαβασιλείου γεννήθηκε τον Μάη του 1955 στις Σέρρες. Ως φοιτητής στην Πάτρα αναδείχτηκε μετά τη μεταπολίτευση σε κορυφαίο στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Από το 1990 και μετά την πρώτη του δημοσιογραφική παρουσία στην εφημερίδα «Πρώτη», υπήρξε για δυο δεκαετίες η «φωνή» του «902» και εκλεκτός συντάκτης του «Ριζοσπάστη», όπου μεταξύ άλλων είχε την ευθύνη για στήλες που άφησαν εποχή, όπως η «Διεθνής Οικονομία» στο κυριακάτικο φύλλο και το «Σαν Σήμερα» στην καθημερινή έκδοση. Από το 2014 υπήρξε ο συνδημιουργός, ο αρχισυντάκτης και η ψυχή του «Ημεροδρόμου»https://www.imerodromos.gr/danis-papavasileioy/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ