Στην Αθήνα χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη (παρευρίσκεται στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου) και συζήτησαν τον «συντονισμό» των δύο κυβερνήσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη σήμερα και αύριο, έχοντας στην ατζέντα μεταξύ άλλων τις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ, την Ανατ. Μεσόγειο και τις σχέσεις με τη Ρωσία, με το ΕΣ να αναμένεται να υιοθετήσει μια Κοινή Δήλωση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, στον απόηχο και της έκθεσης Μπορέλ - Κομισιόν, που κατατέθηκε στις κυβερνήσεις για το θέμα.
Σύμφωνα με τις διαρροές το προσχέδιο της Κοινής Δήλωσης προκάλεσε την αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς οι διατυπώσεις κρίνονται πολύ «θετικές» για την Αγκυρα, η οποία δεν καλείται ουσιαστικά να αναλάβει καμία δέσμευση έναντι της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στο κείμενο τονίζεται «το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατ. Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». «Χαιρετίζουν» επίσης «την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης ενασχόλησης με το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Δηλώνουν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία» σε σειρά ζητημάτων, λαμβάνοντας «περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο».
Παρακάτω, καλείται το ΕΣ να εργαστεί ώστε να δοθεί εντολή για «εκσυγχρονισμό» της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας. Επιπλέον, δρομολογείται επανέναρξη του διαλόγου σε «υψηλό επίπεδο» για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» (δημόσια υγεία, κλίμα, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Λιβύη). Σχετικά με το Μεταναστευτικό, σημειώνεται ότι «εκτιμάμε τη φιλοξενία περίπου 4 εκατ. Σύρων προσφύγων από την Τουρκία», ενώ ταυτόχρονα η Επιτροπή καλείται να «συνεργαστεί» με την Τουρκία «προκειμένου να διασφαλίσει την περαιτέρω εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, ιδίως σε τομείς όπως η προστασία των συνόρων, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η αύξηση της επανεισδοχής μεταναστών».
Οι αντιδράσεις από τη Λευκωσία οδήγησαν και πηγές από την Αθήνα να λένε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη. Σε αυτήν τη βάση, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης στις δηλώσεις τους χτες ζήτησαν να υιοθετηθούν στην Κοινή Δήλωση οι προβλέψεις της έκθεσης Μπορέλ - Κομισιόν, στην οποία βέβαια τη Δευτέρα η κυβέρνηση καταλόγιζε «ελλείψεις».
Και πώς αλλιώς, εφόσον λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα στην περίπτωση που η τελευταία ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη της από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, δεν γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβιάσει την περιλάλητη UNCLOS (τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας), που επιτρέπει ακριβώς την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης και αναγνωρίζει δικαίωμα σε ΑΟΖ και για τα νησιά, κάτι που δεν αναγνωρίζει η Τουρκία. Κατ' επέκταση, δεν υπάρχει αναφορά στις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας, κινήσεις σε ευθεία προσβολή εθνικής κυριαρχίας.
Προσπερνώντας τις «εύγλωττες» για το ιμπεριαλιστικό παζάρι «αποσιωπήσεις», ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χτες ότι με τον Αναστασιάδη «χαιρετίσαμε το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τονίσαμε την ανάγκη τα συμπεράσματα (σ.σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ενόψει δε της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο γγ του ΟΗΕ στις 27 Απρίλη, οι δύο ηγέτες επιμένουν «να συμμετέχει και η ΕΕ, και οι πενταμερείς να μετατραπούν ουσιαστικά σε αυτό το οποίο αποκαλούμε 5+1».
Από την πλευρά του ο Ν. Αναστασιάδης έβαλε στόχο να διασφαλίσουν την «επιτυχία» της διάσκεψης στη Γενεύη, ως προϋπόθεση για «να δοθεί η ευκαιρία στον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, που θα μας οδηγούσε σε μια λύση» για «μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα βιώσιμο, σε ένα λειτουργικό - για να είναι και βιώσιμο - κράτος, που την ίδια ώρα βεβαίως δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ».
Ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μισούστιν (στο περιθώριο των εορτασμών για το 1821), εκφράζοντας ευχαριστίες για τις θέσεις αρχής της Ρωσίας «στο Κυπριακό, δηλαδή την προσήλωσή σας ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», με «αποτροπή της επιδιωκόμενης λύσης δύο κρατών». Πρόσθεσε ότι «γνωρίζω τις άριστες σχέσεις που διατηρείτε με την Τουρκία και αυτό δεν μας ενοχλεί. Αντίθετα, λέμε ότι καλύτερα οι φίλοι μας να είναι φίλοι με κάποιους που έχουμε διαφορές, διότι κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρέμβουν και να μας βοηθήσουν, και σε αυτό προσδοκούμε στην επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Από την πλευρά του ο Μισούστιν εξέφρασε πλήρη στήριξη στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου, τονίζοντας πως η επιδιωκόμενη λύση θα πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ζητώντας να αποφεύγονται ενέργειες που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά ιδιαίτερα αυτές που είναι αντίθετες ως προς το καθεστώς των Βαρωσίων.
Στο μεταξύ, σε «άλλο επίπεδο» πηγαίνει η κυβέρνηση τα χρεοκοπημένα ευρωατλαντικά παραμύθια περί «διασφάλισης» τάχα των κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα από την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενόψει και της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας που αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός.
Σε αυτό το πλαίσιο, διπλωματικές πηγές έφτασαν να παρουσιάζουν ως θετική εξέλιξη τα όσα καταγράφονται στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης Κορυφής του σχήματος «Quad» Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ινδίας και Ιαπωνίας, το επονομαζόμενο και «μικρό ΝΑΤΟ» που φτιάχνεται απέναντι στην Κίνα, επειδή τάχα εκεί γίνεται... «σαφής αναφορά για τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», ακόμα και από δυνάμεις που ...δεν την έχουν επικυρώσει, όπως οι ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου