Η ΕΕ αυστηροποιεί τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται η πανδημία του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 124,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2,748 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.
Σε μια σειρά χώρες καταγράφεται ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, όπως στη Βραζιλία, με πάνω από 3.000 νεκρούς την Τρίτη (299.000 σύνολο), και στην Ινδία, όπου εντοπίστηκε και ένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Αλλά και στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Η Γερμανία ανακοίνωσε χτες άλλους 248 θανάτους (πάνω από 75.000 συνολικά) και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους. Στη Γαλλία, ο επόμενος μήνας θα είναι «κόλαση» για τα νοσοκομεία, δηλώνουν επικεφαλής ΜΕΘ σε νοσοκομεία του Παρισιού και αξιωματούχοι, ενώ ήδη βρίσκονται σε ΜΕΘ πάνω από 4.600 άτομα.
Αντίστροφα, με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν ανάλογα με το μέγιστο κέρδος και οι επιχειρηματικές ή διακρατικές συμφωνίες για αύξηση της παραγωγής να προχωρούν μόνο στο βαθμό που κρίνονται «συμφέρουσες».
Ενδεικτικά, στη Γαλλία έχουν εμβολιαστεί με μια δόση μόλις 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι και ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν μόλις χτες, τρεις μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα που θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ και όλες τις μέρες της βδομάδας. Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία «δίνει μάχη» για να λάβει όσες δόσεις οφείλει η «AstraZeneca».
Στην Ιταλία, «καταστροφική» είναι η εκστρατεία εμβολιασμού στη Λομβαρδία, την πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή, η οποία και παραμένει η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Κέντρα εμβολιασμού έμειναν άδεια το περασμένο Σαββατοκύριακο διότι οι άνθρωποι δεν έλαβαν μήνυμα για ραντεβού, ενώ κάθε δήμος καλείται να λύσει μόνος του το θέμα της μεταφοράς των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στην Ιταλία έχουν χορηγηθεί 7,8 εκατ. δόσεις εμβολίων και έχουν εμβολιαστεί πλήρως λιγότερα από 2,5 εκατ. άτομα. Το «αποκεντρωμένο» σύστημα διοίκησης έχει σαν αποτέλεσμα το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση να κυμαίνεται από 87% στο Λάτιο, την περιφέρεια της Ρώμης, έως 2,6% στη Σαρδηνία.
Στο μεταξύ η Ουγγαρία ενέκρινε για επείγουσα χρήση και δεύτερο κινεζικό εμβόλιο, της εταιρείας «CanSino Biologics», καθώς και το «CoviShield», την ινδική εκδοχή του εμβολίου της «AstraZeneca».
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων δόσεων για να αποκτήσουν οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα.
Η ΕΕ ανακοίνωσε χτες ότι ενισχύει τον μηχανισμό διαφάνειας και αδειοδότησης για τις εξαγωγές εμβολίων. Αυστηροποιούνται και αυτοματοποιούνται οι έλεγχοι στις εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών με τις οποίες η ΕΕ έχει συμφωνίες προαγοράς που δεν τηρούνται (π.χ. «AstraZeneca»).
Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως κράτη - βλέπε Μεγάλη Βρετανία - που παράγουν εμβόλια και βρίσκονται πιο μπροστά στους εμβολιασμούς σε σχέση με την ΕΕ. Με βάση την «αμοιβαιότητα», οι εξαγωγές θα μπλοκάρονται σε χώρες που περιορίζουν τις δικές τους εξαγωγές εμβολίων ή πρώτων υλών, είτε διά νόμου είτε με άλλα μέσα.
Επίσης θα μπλοκάρονται αν οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα εξαγωγής είναι καλύτερες από αυτές στην ΕΕ (επιδημιολογική κατάσταση, ρυθμός εμβολιασμού και πρόσβαση σε εμβόλια). Στον κατάλογο μπαίνουν 17 χώρες, οι οποίες προηγουμένως εξαιρούνταν από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η «AstraZeneca» αποθηκεύει 29 εκατ. δόσεις σε εργοστάσιο στην Ιταλία, οι οποίες φέρονται να είναι για εξαγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν πως δεν θέλουν να διαταραχθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα - καθώς αυτό θα έπληττε και την ΕΕ - και πως από τα 381 αιτήματα εξαγωγών μόνο ένα δεν έχει εγκριθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου