Πρώτη σημαντική θέση του ήταν η υποδιεύθυνση του Μαράσλειου Διδασκαλείου το 1923, όπου ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της σχολικής κοινότητας με βάση προοδευτικές αρχές. Παράλληλα, δίδαξε στην παιδαγωγική ακαδημία του Δημ. Γληνού.
Το 1926, κατά τα Μαρασλειακά, απολύθηκε και το 1928 διορίστηκε διευθυντής στο Διδασκαλείο της Λαμίας. Και από εκεί απολύθηκε πέντε χρόνια αργότερα, αφού πρώτα κατηγορήθηκε δημόσια ότι «εργάζεται κατά της γλώσσης, της θρησκείας και της ιδέας της πατρίδος».
Από το 1933 ο Μιχ. Παπαμαύρος παρέμεινε εκτός υπηρεσίας και το 1943 κλήθηκε από τον Γληνό στην «Ελεύθερη Ελλάδα» και διηύθυνε το «Παιδαγωγικό Φροντιστήριο» στο Καρπενήσι.
Παράλληλα, ήταν επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του αναγνωστικού «Ελεύθερη Ελλάδα» για την Ε΄ και Στ΄ τάξη του Δημοτικού.
Στη διάρκεια της κατοχής και έως το 1952 διώχτηκε και έμεινε συνολικά εξίμισι χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Οσο βρισκόταν στις φυλακές της Αίγινας συνέταξε επίσης αναγνωστικό για τη Γ΄ και Δ΄ τάξεις του Δημοτικού με τίτλο «Μεγάλα Χρόνια».
Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζει το βιβλίο του «Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής» μια υλιστική Παιδαγωγική, στηριγμένη απάνω στη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία του Διαλεκτικού Υλισμού, όπως το περιέγραφε ο ίδιος.
Πεθαίνει στις 26/4/1963
Το 1945 συνελήφθη χωρίς ένταλμα και οδηγήθηκε χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές Χατζηκώστα (στην οδό Πειραιώς, όπου βρίσκεται σήμερα το IΚΑ). Στο τέλος του 1945 εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου ως κρατούμενος οργάνωσε πρόγραμμα μαθημάτων για τους κρατουμένους προκειμένου “η φυλακή να γίνει σχολείο”. Αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Αίγινας και στις 27 Ιουλίου 1952 εστάλη στις φυλακές Αβέρωφ. Αποφυλακίστηκε στις 25 Αυγούστου 1952.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί στην Ελλάδα να αντιμετώπισε τη μιζέρια και την εμπάθεια, το έργο του όμως αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1963 οργανώθηκε ειδική γιορτή προς τιμήν του από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ και από το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας
....
Μιχάλης Παπαμαύρος
https://www.alt.gr/michalis-papamayros/
ΔΣΕ