Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Συλλαλητήριο στις 18 Μάη για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα


Προβάλλοντας το σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα», Εργατικά Σωματεία της Θεσσαλονίκης καλούν σε συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Μάη στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, απαιτώντας να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για τα Εργασιακά.

Η κυβέρνηση, τονίζουν στο κάλεσμά τους, «φέρνει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να καταργήσει το 8ωρο, να αφαιρέσει κι άλλα κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, να βάλει χέρι στη λειτουργία των εργατικών σωματείων. Έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες από κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος - τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, το δικαίωμα στην ξεκούραση».

Οι πρώτες διατάξεις του νομοσχεδίου, επισημαίνουν, «είναι πολύ χειρότερες από όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα: Καταργείται η Κυριακή-αργία για έναν μεγάλο κατάλογο κλάδων. Καταργείται το ΣΕΠΕ και μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση προβλέπει μέχρι και 13 ώρες δουλειάς τη μέρα, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα ευρωενωσιακή οδηγία. Το δικαίωμα της απεργίας δέχεται νέα επίθεση από την απαίτηση σε μια σειρά χώρους δουλειάς κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων να εργάζεται το ένα τρίτο του προσωπικού».

Απαιτούμε, αναφέρουν, «να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα.

Ετοιμάζουμε απάντηση στην κυβέρνηση με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας σε όλη την πόλη και το νομό, με ετοιμασία νέας πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης, σε συντονισμό με άλλα σωματεία, ΕΚ και Ομοσπονδίες».

Απευθύνουμε, υπογραμμίζουν, «πλατύ κάλεσμα στα εργατικά σωματεία και συλλόγους της πόλης μας προκειμένου να υψώσουμε τείχος αντίστασης στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια. Δεν ξεκινάμε τώρα! Η απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Μάη για την Πρωτομαγιά, οι πολύμορφες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι κοινοί αγώνες με υγειονομικούς, εμποροϋπαλλήλους, φοιτητές, οι αγώνες για κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα, οι προηγούμενες κοινές συσκέψεις και οι απεργίες που συναποφασίστηκαν, δείχνουν τον δρόμο».

Τώρα, σημειώνουν, «βγαίνουμε στην αντεπίθεση και απαιτούμε:

  • Την κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

  • Την κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

  • Την κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

  • Την κατάργηση του "μίνι Εργασιακού" του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημίας με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα.

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε σωματείο, για κάθε τίμιο εργαζόμενο».

Είναι ώρα, καταλήγουν, «να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την κλιμάκωση της δράσης ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Να οργανώσουμε την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Το χρωστάμε στην επόμενη βάρδια της εργατικής τάξης, το χρωστάμε και στις προηγούμενες γενιές εργατών που με αγώνες και αίμα κατάκτησαν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα που πάνε τώρα να καταργήσουν!».

Εργατικά Σωματεία Θεσσαλονίκης 

Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Κατεργασίας Ξύλου, Τουρισμού - Επισιτισμού, Χημικής Βιομηχανίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων, Ιδιωτικών Κλινικών, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου