Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το «στύψιμο» του λαού προϋπόθεση για να ανακάμψει η κερδοφορία των ομίλων


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2022 - 2025

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 - 2025, με το οποίο η κυβέρνηση προδιαγράφει την παραπέρα γενναία κρατική στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για να ανακάμψει η κερδοφορία τους, «στύβοντας» ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, συνολικά τον λαό. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 1η Ιούλη.

Το ΚΚΕ από την αρχή καταψήφισε και κατήγγειλε το Μεσοπρόθεσμο. Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, καταρρίπτοντας το αφήγημα που προσπάθησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ όλες τις προηγούμενες μέρες ότι θα φέρει ευδαιμονία σε όλους, «τα ίδια τα νούμερα είναι μαρτυριάρικα, ξεφωνίζουν ότι είναι κομμένο και ραμμένο στο πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για ανάπτυξη της κερδοφορίας τους».

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονές του, ανέδειξε:

-- Πρώτον, ότι διασφαλίζει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Δηλαδή ο προσανατολισμός και οι δαπάνες είναι υπέρ των επενδυτών και όχι των λαϊκών αναγκών.

-- Δεύτερον, αν και περιγράφεται ότι από το 2022 αναμένεται σημαντική επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, στο 6,2% με διατήρηση κοντά στο 4% κατά μέσον όρο, αυτό αφορά τις επενδύσεις, καθώς η συμμετοχή της ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο το 2022 από ό,τι το 2019, εν αντιθέσει με τη συμμετοχή των επενδύσεων. Μάλιστα, στο τέλος της μεσοπρόθεσμης περιόδου η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να έχει περιοριστεί στο 65,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2007, που σημαίνει δυσμενέστερη εξέλιξη για το λαϊκό εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια περίοδο ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ονομαστικού μισθού προβλέπεται 2,4%, ωστόσο η βαθμιαία άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να περιορίσει τη μέση αύξηση του πραγματικού μισθού στο θλιβερό 0,8%. Αλλωστε, ήδη η ακρίβεια στα βασικά είδη ανάγκης θερίζει.

-- Τρίτον, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξάνεται ραγδαία και σε απόλυτα μεγέθη, από 9,59 δισ. ευρώ το 2021 σε 12,63 δισ. το 2025. Αύξηση περίπου 32%, «δηλαδή φοροληστεία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου. Παράλληλα, το σύνολο των κρατικών δαπανών από περίπου 70,1 δισεκατομμύρια το 2021 αναμένεται να συμπιεστεί σε περίπου 63,8 δισεκατομμύρια το 2025, ενώ μετά την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που πάρθηκαν στο πλαίσιο της κρίσης, θα αντικατασταθούν από περισσότερο στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης του κεφαλαίου.

-- Τέταρτον, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που προβλέπεται τόσο για το 2021 όσο και για το 2022, σημαίνει μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού κατά 815 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. «Να ποιοι είναι οι ωφελημένοι με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάρισμα ετησίως».

-- Πέμπτον, μειωμένοι θα είναι στον τακτικό προϋπολογισμό οι πόροι για Υγεία και Παιδεία, κάτι που αποδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του Μεσοπρόθεσμου, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν κεφάλαια για επενδύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους 14,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, σε ορίζοντα 4ετίας και μόνο από το σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων θα αποδοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποσά ύψους 42,6 δισ. ευρώ, με τις λαϊκές ανάγκες σε σχολεία, νοσοκομεία, αντισεισμική θωράκιση και άλλες αναγκαίες για τον λαό υποδομές να πηγαίνουν στα «αζήτητα».

«Επιβεβαιώνονται η ταξικότητα της πολιτικής του αστικού κράτους, με όποιο αστικό κόμμα είναι στην εξουσία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ή σε συνεργασία και με άλλα» και με όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης, επεσήμανε η Δ. Μανωλάκου.

Διαγκωνισμοί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, με τον καημό της εισηγήτριάς του Κ. Παπανάτσιου να είναι ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», «συνεχίζετε με ευχολόγια για την έκρηξη των επενδύσεων και των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη» και «θα έπρεπε ήδη να έχετε συζητήσει και συναποφασίσει το πλαίσιο στήριξης της οικονομίας, βάσει του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό το κάνετε απομονωμένοι, χωρίς κανένα διάλογο». Ο δε Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι όχι μόνο η κυβέρνηση δεν προχωρά σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτές που φέρνει, «όπως το Ασφαλιστικό, δεν μας λέτε πόσο θα κοστίσει δημοσιονομικά», δηλαδή τι δημοσιονομικός χώρος θα εξασφαλιστεί για το κεφάλαιο. Παρόμοια ήταν η κριτική και των άλλων αστικών κομμάτων, που επίσης καταψήφισαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, καθησυχάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «είναι γεμάτο μεταρρυθμίσεις και το εκτίμησε ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και πρόσθεσε ότι «ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχουμε στα επόμενα χρόνια θα είναι κομμάτι της δικής μας επιτυχίας, με βάση τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε», όπως η «επισκόπηση δαπανών». Και για να γίνει πιο σαφής πρόσθεσε πως «προβλέπουμε περισσότερα χρήματα από όσα δίνονταν στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ για Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια», όμως «θα υπάρχουν αυτόματοι σταθεροποιητές που θα μειώνουν αυτές τις δαπάνες»!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου