Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

«Πρόβες πολέμου» και επικίνδυνη όξυνση στη Μαύρη Θάλασσα

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

  • Εμπλοκή ελληνικού ΝΑΤΟικού αεροδρομίου στο επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό καταγγέλλει η Ρωσία
  • Τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς προχωρούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την περικύκλωση της Ρωσίας και οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Μόσχα στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πυκνώνουν τα περιστατικά ΝΑΤΟικής αμφισβήτησης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που μπορεί να πυροδοτήσει μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εμπλέκεται ενεργά η Ελλάδα, τόσο με τη συμμετοχή της στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα (όπως αυτές τις μέρες που είναι σε εξέλιξη η άσκηση «Sea Breeze») όσο και με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τα επιθετικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε χτες ότι στο περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Defender» την περασμένη βδομάδα στα ανοιχτά της Κριμαίας (δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων) συμμετείχε και αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από ΝΑΤΟικό αεροδρόμιο της Ελλάδας, πιθανώς της Κρήτης.

«Ηταν σαφώς μια πρόκληση» - είπε ο Πούτιν - με ξεκάθαρους στόχους: «Πρώτα απ' όλα διοργανώθηκε όχι μόνο από τους Βρετανούς, αλλά και από τους Αμερικανούς. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα το μεσημέρι, ενώ νωρίς το πρωί ένα αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροπλάνο απογειώθηκε από αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, από την Κρήτη πιστεύω. Το είδαμε και το παρατηρήσαμε καθαρά».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η εισβολή του βρετανικού αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας είχε στρατιωτικούς σκοπούς αναγνώρισης. Επεδίωξε να ανακαλύψει, με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους αναγνώρισης, ποιες είναι οι αντιδράσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε τέτοιου είδους προκλήσεις, να δει ποιες εγκαταστάσεις είναι ενεργοποιημένες, πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν».

Επιπλέον, συνέχισε, το περιστατικό έγινε για να δηλώσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι «δεν σέβονται την επιλογή του λαού της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία».

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το γεγονός ότι «η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους της από χώρες της Δύσης αρχίζει να ξεδιπλώνεται». Επεσήμανε ότι ενώ το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων κατάρτισης ή κάποιες άλλες μορφές συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

«Ωστόσο, η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους που συνορεύει άμεσα με τη χώρα μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας για τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας» και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε».

Σε εξέλιξη η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Breeze» με ελληνική συμμετοχή

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται από τη Δευτέρα οι ετήσιες μεγάλης κλίμακας ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις «Sea Breeze 21», που θα γίνουν φέτος με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχουσών χωρών στην ιστορία της άσκησης. Θα διαρκέσουν δυο βδομάδες με τη συμμετοχή 5.000 στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και άλλων «συμμάχων», 32 πολεμικών πλοίων και 40 αεροσκαφών από περίπου 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας αλλά και της Ουκρανίας, η οποία διεκδικεί ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επίσης συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Λετονία κ.ά.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «πρόκληση κοντά στα σύνορά της» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ατυχήματος», ενώ παράλληλα διεξάγονται και ρωσικές ασκήσεις. Χτες το πλήρωμα υποβρυχίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Kolpino» πραγματοποίησε εκτεταμένες ασκήσεις στην Κριμαία, καθώς τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έχουν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα.

Προχτές ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε ότι περίπου 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποίησαν άσκηση με τμήματα πυραυλικών συστημάτων «S-400» και «Pantsir», για να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης των συστημάτων επιφυλακής και αεροπορικής άμυνας της Κριμαίας.

Παράλληλα, ελικόπτερα του ρωσικού στόλου πραγματοποιούν νυχθημερόν πτήσεις παρακολούθησης των ΝΑΤΟικών ελιγμών.

Εξάλλου, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας παρακολουθεί στενά το βρετανικό αντιτορπιλικό «Defender», που έδεσε σε λιμάνι της Γεωργίας, την ολλανδική φρεγάτα «Evertsen» και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Laboon».

Εντείνεται η ΝΑΤΟική στρατιωτική αμφισβήτηση της Κριμαίας

Το ίδιο το περιστατικό με το βρετανικό «Defender» στις 23 Ιούνη, που σύμφωνα με τη Μόσχα δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης του επειδή εισήλθε σε ρωσικά ύδατα, επιβεβαιώνει τη σαφή ΝΑΤΟική στόχευση να αμφισβητηθεί και στην πράξη η ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο της Κριμαίας. Τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα της βρετανικής ενέργειας ήρθε εξάλλου να επιβεβαιώσει η «διαρροή» μιας σειράς απόρρητων σχετικών εγγράφων του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, λίγες μέρες μετά το περιστατικό.

«Το σημαντικό σημείο είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας. Πρόκειται για ουκρανικά ύδατα και ήταν απολύτως σωστό να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας ξεκαθάρισε ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό «δεν θα δεχτεί παράνομη παρέμβαση σε "αβλαβείς διελεύσεις"».

Η χτεσινή καταγγελία του Πούτιν έβαλε στο «κάδρο» και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ίδιο επικίνδυνο περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη και ενώ η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσίας γύρω από την Ανατολική Ουκρανία ήταν σε φάση όξυνσης, η Ρωσία αποφάσισε να ανασταλεί η διέλευση από τα χωρικά της ύδατα για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας έως τις 31 Οκτώβρη, επικαλούμενη στρατιωτικές ασκήσεις σε αρκετές περιοχές.

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις επιδιώκουν να δείξουν ότι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση αυτή, όπως δεν αναγνωρίζουν και την κυριαρχία της Ρωσίας επί της Κριμαίας.

Στο πλαίσιο αυτής της εντεινόμενης αντιπαράθεσης, το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι μια μέρα μετά τα προειδοποιητικά πυρά κατά του βρετανικού αντιτορπιλικού, ρωσικά μαχητικά αεριωθούμενα, εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος - εδάφους, παρενόχλησαν την ολλανδική φρεγάτα «Evertsen» στη Μαύρη Θάλασσα, προβαίνοντας σε εικονικές επιθέσεις και παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας για μερικές ώρες. Το ολλανδικό υπουργείο δήλωσε ότι η φρεγάτα έπλεε σε ανοιχτή θάλασσα στα διεθνή ύδατα.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας - που δημοσίευσε βίντεο από το επεισόδιο - αναφέρει ότι η ολλανδική φρεγάτα, η οποία βρισκόταν σε ουδέτερα ύδατα, άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς τα Στενά του Κερτς, που ενώνουν την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα. «Προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση των ρωσικών συνόρων, μαχητικά "Su-30" και βομβαρδιστικά "Su-24" πραγματοποίησαν πτήση σε ασφαλή απόσταση. Μετά από αυτό η ολλανδική φρεγάτα άλλαξε αμέσως πορεία», ανακοίνωσε. Ο ρωσικός στρατός διαβεβαιώνει ότι τα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από τη φρεγάτα.

 

2 σχόλια:

  1. Ο Ελληνικός λαός πως και ο Ρώσικος και όλοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εγκλωβιστούν κάτω απο την Σημαία της αστικής τους τάξης και των συμμάχων τους Πρέπει να παλέψουν κάτω απο την δική τους ταξική σημαία ενισχύοντας την κοινωνική συμμαχία και σε περίπτωση Ιμπεριαλιστικού πολέμου να αντιμετωπίσουν ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Είναι μονόδρομος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι έγινε Παναγιώτη, σε βρίζουν και δεν απαντάς;
      https://gkagkarin.blogspot.com/2021/06/blog-post_314.html?showComment=1625131112863#c785720642782397630

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου