6.447 κρούσματα, 500 νέες εισαγωγές, 21 νεκροί ο απολογισμός του τριημέρου
Οσο η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει τη συζήτηση γύρω από τη διαχείριση της πανδημίας στο ζήτημα της «υποχρεωτικότητας» των εμβολιασμών, παρουσιάζοντας σαν πανάκεια τα σχετικά μέτρα, τόσο αποκαλύπτεται ότι αυτή η συζήτηση βολεύει το κουκούλωμα των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τη διάδοση και θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που η νέα έξαρση κάνει φανερές ξανά τις τραγικές ελλείψεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που αποτυπώνεται και στις ΜΕΘ, καθώς σε τρεις μέρες 17 ασθενείς χρειάστηκε να διασωληνωθούν και πλέον οι διασωληνωμένοι είναι 147.
21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι και χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Στο ίδιο διάστημα έγιναν 500 νέες εισαγωγές COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, μόνο χτες έφτασαν τις 158, ενώ αυξήθηκε και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου σε 159 ασθενείς. Από το Σάββατο εντοπίστηκαν 6.447 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.070 χτες. Περίπου 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει με COVID-19.
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «ανοίγουν πάλι τμήματα COVID», δηλαδή εκατοντάδες κρεβάτια θα κλείσουν πριν καν επανέλθουν στη διάθεση του συνόλου των ασθενών και το δημόσιο σύστημα Υγείας γίνεται πάλι της «μίας νόσου», όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε λίστες αναμονής για μια εξέταση, θεραπεία κ.λπ. Μόνο στο ΚΑΤ, 10.000 ασθενείς βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής των χειρουργείων. Συγκεκριμένα, από 16/7/2019 μέχρι και 21/7/2021 είναι σε λίστα αναμονής 9.757 χειρουργεία!
Στο Νοσοκομείο «Μεταξάς», το δεύτερο μεγαλύτερο ογκολογικό της χώρας, καρκινοπαθείς εδώ και έναν μήνα δεν μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους (ακτινοβολίες) λόγω βλάβης του μηχανήματος, για άλλη μια φορά. Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη θεραπείας βρίσκονται «στον αέρα» ή αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες, που «μας ζητάνε 1.100 ευρώ συμμετοχή για 8-10 ακτινοβολίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Απέναντι στα παραπάνω αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισής τους τη διεύρυνσή τους, δηλαδή περαιτέρω επιχειρηματική δράση, μέσα από το «νέο ΕΣΥ».
Σημειωτέον, σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανέρχεται μόλις σε 46,8% (αντί για 80%), ενώ το 53,4% έχει εμβολιαστεί μόνο με μία δόση. Οι τραγικές καθυστερήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση «κουνάει το δάχτυλο» στον λαό, επιβεβαιώνονται από το γεγονός της έναρξης του εμβολιασμού σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι κατάκοιτοι, και σε όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, 8 μήνες μετά. Σύμφωνα με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, 1.390 κατάκοιτοι έχουν υποβάλει αίτημα μέχρι στιγμής και 410 έχουν εμβολιαστεί.
Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε την έγκριση για εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, ιδιαίτερα όσων έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός, κατόπιν και της συγκατάθεσης των γονιών, ενώ την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού, όπου τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από κηδεμόνα.
Αναφερόμενη σε στοιχεία του ΕΟΔΥ, η επικεφαλής της ΕΕΕ σημείωσε ότι τις τελευταίες βδομάδες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδικές και εφηβικές ηλικίες, ενώ οι επιδημικές εξάρσεις στα σχολεία εμποδίζουν τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τις άλλες δραστηριότητες. «Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ η κυβέρνηση για τρίτη σχολική χρονιά «σφυρίζει αδιάφορα» ως προς τη λήψη μέτρων προστασίας και στα σχολεία.
Οι διεθνείς οργανισμοί ενέκριναν υπό προϋποθέσεις τον εμβολιασμό παιδιών 12 - 15 ετών με «Pfizer», ο δε ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της «Μοderna» για παιδιά 12 - 17 ετών. Η έγκριση και για τα 2 εμβόλια, είπε η Μ. Θεοδωρίδου, βασίστηκε σε κλινικές μελέτες με συνολικά 6.000 παιδιά που πήραν μέρος. Τα εμβόλια όπως προέκυψε είναι ικανά να παράγουν αντισώματα ανάλογα με των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις. Ωστόσο, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού παιδιών που συμμετείχαν, δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η περικαρδίτιδα, όπου η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις / 1 εκατομμύριο εμβόλια.
Επανέλαβε δε ότι ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης και κατά τη γαλουχία προτείνεται ο εμβολιασμός, καθώς δεν βλάπτεται το κύημα και προστατεύονται και οι μητέρες.
Για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, αναφέρθηκε ότι θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα προκύψουν για τη διάρκεια της ανοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου