ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εμφαση στα Ναυπηγεία και στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την «πράσινη» οικονομία και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό»
Τις ευκαιρίες που ανοίγονται για μπίζνες αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα, πάνω στα σχέδια, στις προτεραιότητες και τις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης, παράλληλα με το βάθεμα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, σκιαγράφησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Ρόδο σχετικά με τις «ευκαιρίες» για «επενδύσεις» στο Νότιο Αιγαίο.
Ο πρέσβης τόνισε ευθύς εξαρχής την «ουσία της διμερούς σχέσης μας, την εξαιρετικά σημαντική συνεργασία που συμβαίνει κάθε μέρα» στη βάση της Σούδας.
Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τα κονδύλια από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, «έχει δεσμευτεί να δώσει προτεραιότητα στην πράσινη οικονομία και τεχνολογία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κατανομή αυτών των κεφαλαίων. Αυτό φυσικά είναι καλά νέα για την Αμερική, είναι καλά νέα για την ομάδα της πρεσβείας μας, γιατί αυτή η προτεραιότητα ταιριάζει απόλυτα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι μυρίζουν «ψητό» σ' αυτούς τους τομείς και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον πρώτο λόγο σε χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές κτλ.
Στο ίδιο πνεύμα, υπογράμμισε ότι για τις ΗΠΑ έχει «στρατηγική σημασία» η «αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας». Παρέπεμψε στην τοποθέτηση της «Onex» στο Ναυπηγείο της Σύρου, τονίζοντας ότι «αυτό δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για τις ΗΠΑ», θυμίζοντας ότι το Ναυπηγείο της Σύρου έχει πιστοποιηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, από τον 6ο Στόλο, για την παροχή συντήρησης και επισκευής σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού τους. «Αυτή είναι λοιπόν μια άλλη απεικόνιση του πώς αυτό είναι ένα win-win για τις ΗΠΑ», κατέληξε.
Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «σε αντίθεση με τόσα άλλα μέρη στον κόσμο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταμάτησε (σ.σ. τις μεταρρυθμίσεις) κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «μακράν ο πιο σημαντικός είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εφαρμογή της τεχνολογίας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και πάλι, μεγάλο μέρος σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες, με τη "Microsoft", την "Amazon", τη "Cisco", την "Google"».
Δήλωσε, άλλωστε, «πολύ ενθουσιασμένος για το πώς αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιουργεί ευκαιρίες για τις αμερικανικές επιχειρήσεις», κολοσσούς που αυγαταίνουν εδώ τα κέρδη τους.
«Πιάνοντας» κι άλλα πεδία αυτής της «συνεργασίας», θύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, «και συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας Κεραμέως, έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία θεσμικών δεσμών μεταξύ της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και την Ελλάδα», ενώ περιγράφοντας τον προσανατολισμό αυτών των «συνεργιών» και της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είπε πως έχει σημασία «να κάνουμε τους νέους μας να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου