Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Βαν Φλιτ


Βαν Φλιτ, ταυτισμένος με τις πιο μαύρες μέρες της Αμερικανοκρατίας και τη μαζική χρήση ΝΑΠΑΛΜ στο Γράμμο

Βαν Φλιτ, υποστράτηγος, αρχηγός της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα την εποχή του εμφυλίου.

Ο Βαν Φλιτ, από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Αθήνα έγινε ο ουσιαστικός διοικητής του «εθνικού» στρατού κάτι που αναγνώρισε και ο Π Κανελλόπουλος με το εξευτελιστικό καλωσόρισμά του, «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας». Μια δήλωσε ενδεικτική της υποτέλειας και της αμερικανοκρατίας.

Από τις 24 Φλεβάρη του 1948 που έφτασε στην Αθήνα ο Βαν Φλιτ , σχεδιάστηκε νέα εκστρατεία ενάντια στον ΔΣΕ, η οποία έληξε τον Αύγουστο του 1949 με τη στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ. Με τη δράση του ταυτίστηκε με τις πιο μαύρες μέρες της Αμερικανοκρατίας και τη μαζική χρήση των εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ που μετέτρεψαν το Γράμμο σε κρανίου τόπο.

Ηρθε στην Ελλάδα για να εποπτεύσει την εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν, με το οποίο σηματοδοτήθηκε το πέρασμα της Ελλάδας από τη βρετανική στην αμερικανική σφαίρα επιρροής που συνοδεύτηκε με τη ροή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα.

Στο αεροδρόμιο, ο Βαν Φλιτ ακούει τον τότε υπουργό Στρατιωτικών Παναγιώτη Κανελλόπουλο να τον υποδέχεται, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα με τη φράση που θα μείνει στην Ιστορία: «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας».

Ήταν επικεφαλής των 250 στρατιωτικών συμβούλων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του εμφυλίου πολέμου υπέρ του «εθνικού» στρατού, ενώ διαχειρίστηκε και την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, ύψους 304 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Βαν Φλιτ  δεξιά, δίπλα του ο στρατηγός Θ. Τσακαλώτος και ο αξιωματικός που δείχνει είναι λογικά ο Δημήτριος Γιαντζής, πάνω από τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ


Ο Βαν Φλιτ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και πηγαινοερχόταν στο μέτωπο σε ρόλο υπερ-αρχηγού των επιχειρήσεων. Η πρώτη γεύση από το μέτωπο δεν ήταν και ιδιαίτερα ευχάριστη γι’ αυτόν, καθώς το στρατιωτικό αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στη Φλώρινα πάτησε νάρκη στον διάδρομο προσγείωσης, την οποία είχαν τοποθετήσει αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού. Ανατινάχθηκε το ουραίο τμήμα του, αλλά ο Βαν Φλιτ γλίτωσε με ελαφρά τραύματα, όχι όμως και δύο Έλληνες αξιωματικοί, υπεύθυνοι του αεροδρομίου, που εκτελέστηκαν για εγκληματική αμέλεια.

Το 1951 ο Βαν Φλιτ αντικατέστησε τον στρατηγό Μάθιου Ρίτζγουεϊ ως επικεφαλής της 8ης Στρατιάς και των δυνάμεων του ΟΗΕ στον Πόλεμο της Κορέας.

Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1992 .

Στην Καστοριά, η δημοτική αρχή έδωσε το όνομά του βαν Φλιτ σε πλατεία της πόλης, όπου μάλιστα του έστησε και προτομή. Κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999, άγνωστοι γκρέμισαν τον ανδριάντα και τον πέταξαν στη λίμνη. Υπήρξε αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τελικά το 2007 στήθηκε άλλη προτομή του στις παρυφές της πόλης, σε ιδιωτικό χώρο.

 

Σε αυτή τη βάση, που παραμένει κενή, ήταν η προτομή του Βαν Φλιτ που από το 1999 …αναπαύεται στον πάτο της λίμνης


Ηρακλής Κακαβάνης

Ηρακλής Κακαβάνης

6 σχόλια:

  1. Καλά, μη λέμε και υπερβολές, πως οι 250 "σύμβουλοι" παίξαν και καθοριστικό ρόλο στην ήττα του ΔΣΕ. Ρόλο σίγουρα έπαιξαν και σημαντικό, αλλά όχι "καθοριστικό" η "αποφασιστικό".
    Η βασικές αιτίες της ήττας ήταν;
    1. Η καταθλιπτική υπεροπλία των μοναρχοφασιστών, λόγω της άφθονης παροχής όλων των αναγκαίων όπλων από τους Ιμπεριαληστές. Ο ΔΣΕ, π.χ. δεν είχε βαρέα όπλα, αεροπορία κλπ.
    2. Ο δυσμενής διεθνής συσχετισμός σε βάρος της ΕΣΣΔ, που δεν επέτρεπε στην ΕΣΣΔ να κάνει τότε, ό,τι, π.χ. έκανε αργότερα με το Βιετνάμ. Η ΕΣΣΔ τότε δεν είχε ούτε ναυτικό, άρα στη θάλασσα αλώνιζαν οι ιμπεριαλιστές αποκόπτοντας κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού Πελοποννήσου και νησιών. Και επίσης, μη έχοντας τότε εξισορροπήσει τον "τρόμο", πράγμα, που έγινε αρκετά αργότερα με τους πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, την πρωτοποριακή αεροπορία και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, (πυρηνικά όπλα κλπ.) αναγκαζόταν να παίζει μόνο με πολιτικά όπλα, την επιθυμία των λαών για ειρήνη. Η άμεση συνέπεια ήταν να δηλώνει επισήμως "ουδετερότητα", για να μην επεκταθεί η σύγκρουση με δυσμενείς όρους. Γι αυτό και ο ΔΣΕ πολέμαγε με ...γερμανικά όπλα(!), από τα άφθονα, που είχαν πέσει στα χέρια του Κόκκινου Στρατού, και διοχετεύονταν κρυφά από τα βόρεια σύνορα, που δεν έλεγχαν οι εχθροί.
    3. Το Πισώπλατο Χτύπημα του Τίτο, που έκλεισε τα σύνορα της Μακεδονίας και δυσχέραινε πολύ τον ανεφοδιασμό/περίθαλψη.
    4. H καθυστερημένη κήρυξη του πολέμου του ΔΣΕ, που έδωσε χρόνο ανασύνταξης στον εχθρό στο εσωτερικό ενώ εμείς χάναμε συνεχώς έδαφος σε όλους τους τομείς. Τότε, που το αστικό κράτος ήταν ακόμη ανοργάνωτο, η κομματική επιρροή σημαντική, οι Βρετανοί εγκατέλειπαν και οι Αμερικανοί ακόμη δεν είχαν "πάρει μπρός".
    5. Η συνακόλουθη έλλειψη εφεδρειών, που δε θα υπήρχε αν γρήγορα είχαν δημιουργηθεί εκτεταμένες ελεύθερες περιοχές σε Β. Ελλάδα, Ρούμελη και Πελοπόννησο, όσο υπήρχε ακόμη χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα γράφεις είναι, αυτός ήταν οι αίτιες, με ποιο κύρια, την καθυστερημένη κήρυξη του πολέμου.

      Η υπεροπλία των μοναρχοφασιστών, απο που έγινε;
      Δεν αποκτήθηκε απο τον ΒΑΝ ΦΛΙΤ και τους 250 σύμβουλους;

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. @ΔΣΕ, αν μου επιτρέπεις να συμπληρώσω, η υπεροπλία δημιουγήθηκε από την οικονομική ισχύ των αμερικανών κεφαλαιοκρατών, που μέσω του Τρούμαν και των άλλων πολιτικών τους οργάνων (Γερουσία κλπ.) επέβαλλαν στο αμερικανικό κράτος τις αναγκαίες αποφάσεις πολέμου, πολεμικές πιστώσεις κλπ. Ολο αυτό ήταν η λεγόμενη "Αμερικανική Βοήθεια", η ...διεθνιστική αλληλεγγύη των ιμπεριαλιστών. Αυτό υλοποιήθηκε και με τους 250 συμβούλους (.."προπονητές", για να μάθουν οι εγχώριοι πρώην ταγματασφαλήτες να χειρίζονται τα νέο όπλα καθώς και να εκπαιδευτούν στον "ανορθόδοξο πόλεμο" του αντάρτικου). Hταν το μέρος ενός ευρυτέρου όλου. Η συμβολή των 250 ήταν ασφαλώς κομβική για να μην πάει στράφι το στρατιωτικό μέρος της "Βοήθειας", αλλά κι αυτή όλη ήταν μόνο η μία από τις πέντε κύριες αιτίες, που υπενθύμισα.
      Να προσθέσω, πως και η αμερικανική κοινή γνώμη δεν ήταν εχθρική προς το ΕΑΜ, και για να αλλάξει αυτό χρειάστηκε ο αμερικανικός Τύπος. Αλλωστε γι αυτό θυσιάσανε και τον Πόλκ, που προφανώς δικοί τους πράκτορες τον "φάγανε".

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά.
      Η Υπόθεση Πολκ στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος

      Υπόθεση Πολκ
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/05/blog-post_828.html

      Σκοτώνεται ο Αδάμ Μουζενίδης
      https://gkagkarin.blogspot.com/2020/04/blog-post_52.html

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως δεν είναι πολιτική άποψη αυτή.

      Γράφεις πολύ καλύτερα, στο μπλοκ σου, https://crimsonfox21.blogspot.com/

      ΔΣΕ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου