Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Μοχλός για την προώθηση του «νέου ΕΣΥ» το μέτρο της αναστολής καθηκόντων


 Σε μοχλό για την προώθηση των σχεδίων της για το «νέο ΕΣΥ», τη γενίκευση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει μετατρέψει η κυβέρνηση το ζήτημα του εμβολιασμού, κρύβοντας παράλληλα πίσω από την κήρυξή του ως υποχρεωτικού στους υγειονομικούς τις δικές της ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας, για τα δραματικά κενά και τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις καθυστερήσεις στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Με το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για το ανεμβολίαστο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Υγείας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτέμβρη, χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί εκτός δουλειάς. Η εφαρμογή του μέτρου αφήνει τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, κλινικές, μονάδες και υπηρεσίες με ακόμα λιγότερο προσωπικό.

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής της ως ...χρυσή ευκαιρία για να «τρέξει» τα αντιδραστικά της σχέδια και να «προβάρει» το μοντέλο του «νέου ΕΣΥ» που ετοιμάζει. Είναι χαρακτηριστικές οι ρυθμίσεις με τις οποίες σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα κενά από τις αναστολές καθηκόντων που η ίδια επιβάλλει: Σε τροπολογία που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ της Παρασκευής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κενών που προκύπτουν από την αναστολή καθηκόντων, περιλαμβάνονται οι γνωστές συνταγές των συνεχών μετακινήσεων του λιγοστού και εξαντλημένου προσωπικού, οι προσλήψεις συμβασιούχων με ολιγόμηνες συμβάσεις για το «μπάλωμα» των κενών, αλλά και η «ανάθεση υπηρεσιών» σε επιχειρήσεις και η κάλυψη των ελλείψεων με τη μέθοδο του «outsourcing», δηλαδή με εκχώρηση σε εργολάβους.

«Τελικά χτίζετε τείχος ανοσίας στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σχολιάζοντας κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της βουλής την εν λόγω τροπολογία. Ανέδειξε το αντιδραστικό της περιεχόμενο, τονίζοντας ότι αντανακλά «την ανθυγιεινή πολιτική περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας τη μείωση του εργατικού κόστους μέσω της βίαιης μείωσης του προσωπικού, της ενίσχυσης του επικουρικού προσωπικού και της μείωσης του μόνιμου».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ο οποίος ανέφερε ότι σαφώς «έχω εκφράσει θέσεις να υπάρχουν συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα» και πως αυτές «θα γίνουν» γιατί «αυτές είναι οι θέσεις της κυβερνητικής πολιτικής». Επανέλαβε ότι «όποιος δεν εμβολιαστεί θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για όσο χρειαστεί», ενώ ανακοίνωσε ότι θα έρθει σχετική ρύθμιση και για τους ανεμβολίαστους ιδιωτικούς γιατρούς προαναγγέλλοντας στην ουσία απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Σταθερά πάνω από 2.500 τα κρούσματα ημερησίως

Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.729 νέα κρούσματα ενώ 35 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 364, εκ των οποίων οι 328 (90,11%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 36 (9,89%) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στο μεταξύ, έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας. Αποφασίστηκε επίσης η παράταση έως τις 10 Σεπτέμβρη των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου