ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ QUAD
Για «ιστορική περίσταση», κατά την οποία «επαναδεσμευόμαστε στην εταιρική μας σχέση σε μια περιοχή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία - έναν Ινδο-Ειρηνικό ελεύθερο και ανοιχτό», κάνουν λόγο ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία, στο κοινό ανακοινωθέν τους μετά την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής που είχε την Παρασκευή 24/9 το σχήμα Quad (Quadrilateral Security Dialogue - Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια).
Τη Σύνοδο φιλοξένησε στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τους πρωθυπουργούς Ινδίας, Ν. Μόντι, Ιαπωνίας, Γ. Σούγκα, και Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, στο πλαίσιο έντασης των προσπαθειών της αστικής τάξης της χώρας του να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της στον Ινδο-Ειρηνικό και συνολικότερα, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Κίνα.
Αλλωστε, η Σύνοδος έγινε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της νέας «αμυντικής» συμφωνίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας (AUKUS), με τον ολοφάνερο χαρακτήρα στρατιωτικής προετοιμασίας να επιβεβαιώνεται συνεχώς: Ενδεικτικές είναι οι νέες ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας για τις συμβάσεις που κέρδισαν οι αμερικανικές εταιρείες «General Dynamics» και «Northrop Grumman» με αντικείμενο την υποστήριξη του στόλου αρμάτων μάχης της Αυστραλίας και την προμήθεια προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (με τεθωρακισμένα τύπου M1 Abrams και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-4C Triton).
Αν και δεν κατονομάζεται ευθέως η Κίνα, το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ότι «η ασφάλεια στην περιφέρεια έχει γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, δοκιμάζοντας τις χώρες μας χωριστά αλλά και ως σύνολο», χαρακτηρίζοντας τη «συνεργασία μας» «ανένδοτη».
Παράλληλα, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος είναι η εδραίωση της τετραμερούς συνεργασίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για τα μονοπώλια, οι «4» ξεχωρίζουν: Την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης», με συντονισμένη προώθηση των «πράσινων» μπίζνες. Τη συνεργασία σε «κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες», όπως η βιοτεχνολογία, η παραγωγή και προμήθεια ημιαγωγών κ.ά. Την προετοιμασία για την κοινή παραγωγή εμβολίων.
«Αναγνωρίζουμε ότι το κοινό μας μέλλον θα γραφτεί στον Ινδο-Ειρηνικό και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Quad αποτελεί δύναμη περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευημερίας», τόνισαν μεταξύ άλλων οι «4», ενώ εξήγγειλαν τακτικές ετήσιες συναντήσεις τόσο των ηγετών όσο και των ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν «καλωσορίζει» τη Στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό, με φόντο μια σειρά από επαφές και κινήσεις για να «εκτονωθούν» οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο «αποκλεισμός» της ΕΕ από τη συγκρότηση της AUKUS.
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει κανονικά το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ, στο Πίτσμπουργκ (συγκροτήθηκε τον Ιούνη). Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Οι στρατηγικές συμμαχίες γίνονται για να οικοδομηθούν κοινά οράματα, αλλά και για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες (...) Αυτή η νέα πλατφόρμα έχει αληθινή στρατηγική και γεωπολιτική σημασία ως τρόπος για τη διαμόρφωση προτύπων και κανόνων για τον 21ο αιώνα».
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, και η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Κάθριν Τάι. Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι θα συναντηθούν με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για «να προωθήσουμε τις κοινές δημοκρατικές αξίες, να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε τους διατλαντικούς εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς μας».
Αντιδρώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Quad, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να πάψουν να αφοσιώνονται στη δημιουργία μικρών κύκλων που καλλιεργούν αποκλεισμούς» και χαρακτήρισε την «ανάπτυξη της Κίνας μοχλό για την παγκόσμια ειρήνη και την περιφερειακή ευημερία». Η κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times» χαρακτήρισε το Quad «πρωτοβουλία που υποδαυλίζει διαμάχες και αντιπαραθέσεις».
Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη συγκρότηση της AUKUS και όσα ακολούθησαν, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, εξέφρασε προσδοκίες της Μόσχας ως προς τις σχέσεις της με την ΕΕ: «Ασφαλώς και μπορούμε να αντιληφθούμε τις συνέπειες (...) Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας με την ΕΕ, να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον της ΕΕ να συνεργαστεί τελικά μαζί μας, χρησιμοποιώντας τα προφανή γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε μια τεράστια ήπειρο, ειδικά από τη στιγμή που το επίκεντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης μετατοπίζεται στην περιοχή της Ασίας».
Αναφερόμενος ειδικά στη Γαλλία, που εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την ακύρωση συμβολαίου πολλών δισ. για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία, ο Λαβρόφ είπε ότι «ίσως αναλογιστεί πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι συμμαχίες και πόσο ακόμα περισσότερο σχετίζονται οι συζητήσεις για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά από τρία χρόνια κατ' οίκον περιορισμού στο Βανκούβερ (μετά από σύλληψή της στον Καναδά με αίτημα των ΗΠΑ), η οικονομική διευθύντρια του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, αναχώρησε τελικά από τον Καναδά, έπειτα από εξωδικαστική συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο Καναδών που κρατούνταν στην Κίνα (του πρώην διπλωμάτη Μ. Κόβριγκ και του επιχειρηματία Μ. Σπέιβορ) κατηγορουμένων για κατασκοπεία.
Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζ. Ραϊμόντο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη για νέα μέτρα κατά της «Huawei», την οποία επιμένει να θεωρεί «κίνδυνο εθνικής ασφάλειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου