Υπογράφεται σήμερα στις ΗΠΑ η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, διευρύνοντας τη χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών στη χώρα από πλευράς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και μπλέκοντας τον λαό βαθύτερα σε επικίνδυνες εξελίξεις, με τις βάσεις μαγνήτη κινδύνων, προς χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρίσκεται από χτες στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ) πάνω σε μια σειρά από πεδία για μπίζνες του κεφαλαίου.
Αμέσως μετά θα υπογραφεί το Δεύτερο Πρωτοκόλλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019).
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:
-- Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 - 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το επόμενο «φορτίο», που αναμένεται το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, να καταφτάνει τον Νοέμβρη.
-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.
Επίσης, φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να αφήνεται στο κείμενο ανοιχτό ενδεχόμενο για πρόσθεση και άλλων τοποθεσιών στο άμεσο μέλλον, ιδίως νησιών του Αιγαίου, και μάλιστα χωρίς ανάγκη κάποιας «επαναδιαπραγμάτευσης».
Αλλωστε, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.
Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel "Woody" Williams» για εργασίες συντήρησης).
Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.
Οσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράτασή της, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» επέκτασης των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.
Μετά το πέρας της 5ετίας, όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες θα παραμείνει σε ισχύ για άλλη μια 5ετία, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ' αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί βάζουν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα Δένδια για σήμερα προβλέπει συνάντηση με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, και συμμετοχή σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού «think tank» «Center for European Policy Analysis», με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ηδη από χτες, στον απόηχο της υπογραφής της συμφωνίας AUKUS και συνολικά της αναδιάταξης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς την αντιπαράθεση με την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό, ο Ν. Δένδιας, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με την Αυστραλιανή ομόλογό του Μ. Πέιν, ξεκίνησε το διήμερο πρόγραμμά του στην Ουάσιγκτον με συνάντηση με τον πρέσβη της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Αρθουρ Συνοδινός. Θέματα της συζήτησης η «κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και οι «εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Ινδο-Eιρηνικό».
Αργότερα συναντήθηκε με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης (συζήτησαν την «ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης και την προώθηση κοινών συμφερόντων», όπως επίσης τις «εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο και Δυτ. Βαλκάνια»), τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, εκπροσώπους αμερικανικών «think tanks» και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ χτες το βράδυ τοπική ώρα παρευρέθηκε σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου