Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Με κινητοποίηση απαίτησαν μαζικές προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών και επίταξη άνευ όρων κλινών και κλινικών


Με κεντρικό σύνθημα «μαζικές προσλήψεις γιατρών νοσηλευτών, επίταξη άνευ όρων κλινών και κλινικών», ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Πέμπτης, μέσα από την συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο των Εργατικών Σωματείων, απαίτησαν μαχητικά μέτρα προστασίας της υγείας και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το παρόν μαζικά εργαζόμενοι όλων των κλάδων και διαμήνυσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον ενιαίο και συντονισμένο αγώνα για να βάλουν φρένο στην ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, για να αποσπάσουν νέες κατακτήσεις, να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ακολούθησε μαχητική πορεία που σάλπισε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τις σχολές, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για ενίσχυση του ΕΣΥ. Αντήχησαν στο κέντρο της πόλης συνθήματα όπως «μέτρα προστασίας των μαθητών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», «δώστε λεφτά για την υγεία όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία», «πάρτε μέτρα τώρα στους χώρους εργασίας δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας», αλλά και «συμβάσεις κλαδικές αυξήσεις των μισθών είναι η απαίτηση των εργατών».

Με τα πανό τους τα Σωματεία των Υγειονομικών (ΕΝΙΘ, ΑΧΕΠΑ, Θεαγένειο, κ.α.) πρόβαλαν τις διεκδικήσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, σε αναστολές - απολύσεις και για μαζικές μόνιμες προλήψεις, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για ένταξη στα ΒΑΕ.

Τα κλαδικά σωματεία όπως το ΣΕΤΕΠΕ απαιτούσε «Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας», το Συνδικάτο Οικοδόμων «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και πολλά ακόμα με τα επιμέρους αιτήματα. Ξεχώρισε η παρουσία των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ πίσω από το κεντρικό πανό να διατυπώνει: «Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου, δυναμώνουμε το Συλλογικό αγώνα για υγεία και ζωή με δικαιώματα». Μαχητική ήταν και η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων με τους φοιτητές να βροντοφωνάζουν «Πάρτε τώρα μέτρα για ασφαλείς σχολές» και να καταγγέλλουν «Δισεκατομμύρια δώσαν για το ΝΑΤΟ και για τις σπουδές μας δεν υπάρχει φράγκο».

 
Οι ομιλίες στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ο Χρήστος Αράπογλου, εκλεγμένος εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ενότητας στην Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε ότι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά μετατρέπουν τους επαγγελματίες της εστίασης και άλλων κλάδων σε «χωροφύλακες» υπό το φόβο ελέγχων και τσουχτερών προστίμων που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στο νέο φούντωμα της πανδημίας. Σημείωσε ότι «οι επαγγελματίες ιδιαίτερα τις εστίασης είμαστε αυτοί που όλους τους μήνες της πανδημίας, βιώσαμε τα συνεχόμενα σκωτσέζικα ντους των άνοιξε - κλείσε, είμαστε αυτοί που σήμερα βιώνουμε στο πετσί μας την ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου». Και εξέφρασε την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα κόντρα στον κοινωνικό αυτοματισμό που τους θέλει ενάντια σε άλλους επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενους. «Τα συμφέροντα μας, η θέση μας σαν μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες είναι στο πλάι των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για καλύτερες συνθήκες υγείας, για καλύτερες συνθήκες ζωής», είπε και παρουσίασε το εξειδικευμένο πλαίσιο μέτρων στήριξης για τους επαγγελματίες. 

Η Βιργινία Τατσούδη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, έκανε ειδική αναφορά στην παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αναδεικνύοντας ότι «έχει να κάνει και με το σύστημα υγείας, τι δομές υπάρχουν ώστε μια γυναίκα που θα δεχτεί τη βία στον εργασιακό της χώρο, στο σπίτι, εκεί που περνά τον ελεύθερο χρόνο της, να μην ψάχνει να βρει ιατροδικαστή σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, αν αυτός υπάρχει, αλλά και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, της ψυχολογικής υποστήριξης, όπου σήμερα τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία ολοένα και αποδυναμώνονται».

Σημείωσε ότι «οι απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι το βιασμό και τις δολοφονίες είναι το αποτέλεσμα -και όχι η αιτία- της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Πηγάζουν από τις αξίες που "γεννά" η ίδια η φύση της σημερινής κοινωνίας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές, τις οικογενειακές σχέσεις». Και κάλεσε σε ενίσχυση του συλλογικού αγώνα ενάντια στη βία των εκμεταλλευτών τονίζοντας ότι "το θάρρος, η τόλμη απέναντι στη βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης. Η δράση στο γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο είναι η καλύτερη «ασπίδα προστασίας" της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη».

Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, αναφέρθηκε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Παρουσίασε ενδεικτικά την εικόνα στα νοσοκομεία λέγοντας «Παπανικολάου, 75 εισαγωγές, 6 ασθενείς σε ράντζα στο τέλος της εφημερίας. Παπαγεωργίου, 17 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ιπποκράτειο, έκκληση στους πολίτες ακόμα και για σεντόνια! (...) Το ελάχιστο προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξουθενωμένο. Δίνει την μάχη χωρίς ανάσα, χωρίς καμιά εφεδρεία. Οι εφημερίες είναι ένας καθημερινός Γολγοθάς. Την ίδια ώρα βλέπουμε τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, με τις 120 κλίνες ΜΕΘ και τις τουλάχιστον 1000 κλίνες απλής νοσηλείας που έχουν οι 5 μεγάλες ιδιωτικές πολυκλινικές της πόλης να συνεχίζουν να κάνουν χρυσές δουλειές πάνω στον πόνο των ασθενών».

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και λειτουργεί στην λογική κόστους-οφέλους, με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία, συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων, εντατικοποίηση και «ευελιξία» των εργαζομένων, με είσοδο των ιδιωτών είτε με εργολαβίες είτε μέσω ΣΔΙΤ. Και σημείωσε: «Φαίνεται όλο και πιο καθαρά σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο».

Στην κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπρανίκας, Πρόεδρος Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων. «Είναι τραγική. Στα εργοστάσια, στα εμπορικά καταστήματα, σε ξενοδοχεία και τράπεζες, όπου υπάρχει συγκεντρωμένος όγκος εργαζομένων η πανδημία θερίζει. Και η απόκρυψη πολλών κρουσμάτων είναι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. (...) Οι εργαζόμενοι πληρώνουν με τη ζωή τους την άρνηση της κυβέρνησης να θωρακίσει το σύστημα υγείας, την άρνηση της εργοδοσίας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα στους εργασιακούς χώρους. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα συνηθίσουμε τους νεκρούς συναδέλφους μας στην πανδημία όπως δε θα συνηθίσουμε ποτέ τα εργατικά ατυχήματα».

Με αφορμή την περίπτωση του διανομέα στο Βόλο που περίμενε μια μέρα να μπει σε ΜΕΘ, κι ενώ ήταν σε τραγική κατάσταση, γιατί απλά δεν υπήρχαν ΜΕΘ, σημείωσε: «Αυτός είναι ο λόγος που οι διανομείς σήμερα βροντοφωνάζουν για μέτρα προστασίας, για κατάλληλη προστατευτική ένδυση, ενάντια στην εντατικοποίηση, να οριοθετηθεί η χιλιομετρική απόσταση σε λογικά πλαίσια, και να μην βλέπουμε διανομείς από το κέντρο να πηγαίνουν στον Φοίνικα και μετά Εύοσμο. Για αυτό ζητάμε να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές, να μπορέσει ο κόσμος να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά νοσοκομεία, (Λοιμωδών, Παναγία), να μπει στη μάχη και το παλιό 424».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου