Βδομάδα που αρχίζουν να «κλειδώνουν» τα αντιλαϊκά μέτρα της ενισχυμένης εποπτείας, τα οποία ενσωματώθηκαν στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η επόμενη. Την Τρίτη 11 Γενάρη ξεκινά η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ στις 25 Γενάρη θα ακολουθήσουν μέσω τηλεδιασκέψεων οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΕΕ.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ΝΔ εστιάζει μεταξύ άλλων στα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία μέχρι τέλη Μάρτη αναμένεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη επενδυτή που θα αναλάβει τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Επιπλέον, προβλέπεται η συνεχής ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων - επί των οποίων υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ - με τις αξίες της αγοράς, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης για τα λαϊκά στρώματα. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές τιμές αποτελούν τη βάση υπολογισμού και για μια σειρά από άλλα χαράτσια: Φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία κ.ά. Μαζί με αυτά έρχονται και τα νέα αυξημένα «ανταποδοτικά» χαράτσια, που θα πληρώνονται όχι μόνο από τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και από τους ενοικιαστές ακινήτων, μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία αποδίδονται στους ΟΤΑ.
Τα παραπάνω εντάσσονται στο μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με επιπλέον αντάλλαγμα την προώθηση και νέας σειράς αναδιαρθρώσεων. Ανάμεσα στα άλλα, για το γ' τρίμηνο του 2022 προγραμματίζεται η έναρξη νέας νομοθεσίας σχετικά με τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία αναμένεται να μπουν και πάλι στην κλίνη του Προκρούστη. Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά ορόσημα (για το 2021), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ήδη παρέλαβε το πρώτο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η σχετική εκταμίευση - εφόσον εγκριθεί - θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Και ενώ εξελίσσεται αυτή η διαδικασία, με την κυβέρνηση να θριαμβολογεί, ο ΣΥΡΙΖΑ την εγκαλεί ότι ...προχωρά με αργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, χτες ο Αλ. Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις εξελίξεις με το Ταμείο Ανάκαμψης έκανε λόγο για αργούς ρυθμούς «σε μια συνθήκη που είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φτάσουν κονδύλια στην πραγματική οικονομία. Από τα 2,6 δισ. για τα οποία η ίδια (σ.σ. η κυβέρνηση) είχε βάλει στόχο για το 2021, φτάσαμε τελικά να έχουμε εκτέλεση 250 εκατ.». Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογείται βέβαια, αφού το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων, είναι «ορόσημο» για το κεφάλαιο και την ανάπτυξη της «πράσινης» κερδοφορίας του. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «η ιστορική αυτή ευκαιρία δεν αξιοποιείται για να διαμορφωθούν συνθήκες συνολικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, δυνατότητα πρόσβασης σε επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στη βάση των περιφερειακών αναγκών».
Την επόμενη βδομάδα αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται κοντά στο 6%, με προοπτική περαιτέρω ανόδου και για τους πρώτους μήνες του 2022. Η ακρίβεια σαρώνει το πενιχρό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ήδη «τρέχουν» ανατιμήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως τρόφιμα. Στη λίστα των ανατιμήσεων που θα γίνουν από τις αρχές του νέου έτους περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Αλεύρι (5% - 20%), είδη ζαχαροπλαστικής (20%), καφές (3% - 10%), ρύζι Αμερικής (8%), σοκολάτες και ζαχαρώδη (5% - 7%), μαρμελάδες (4% - 10%), ελιές (5%), κονσέρβες (5%), ξίδι (8%), βρεφικό γάλα (4%), γλυκά κουταλιού (4% - 10%), σαπούνι (4%), κρασιά (3% - 10%), πατατάκια (4,5%), μπαταρίες (8%), δημητριακά (έως 6%), φρυγανιές (5,5%). Μ' αυτά και μ' αυτά, με συντηρητικούς υπολογισμούς εξανεμίζονται δύο μισθοί τον χρόνο - πάνω από 1.800 ευρώ - και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βλέπει διατήρηση αλλά και ενίσχυση του κύματος των ανατιμήσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης τουλάχιστον για το 2022. Εκτιμά τον πληθωρισμό για το 2021 σε 2,6% (από 2,2% τον Σεπτέμβρη), για το 2022 3,2% (από 1,7%) και για το 2023 1,8% (από 1,5%).
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να αποδώσουν τις τεράστιες αυτές αυξήσεις σε «συγκυριακούς» λόγους ή σε «διαχειριστικές αστοχίες», στην πραγματικότητα ο λαός καλείται και μέσα από αυτόν τον δρόμο να πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική ανάπτυξη, που την ίδια ώρα «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 6%.
Σε ανύποπτο χρόνο, άλλωστε, όλοι τους έχουν ομολογήσει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί «τίμημα» της λεγόμενης «επεκτατικής πολιτικής» για τη θωράκιση - με φτηνό κρατικό χρήμα - της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ετσι, μαζί με τον λογαριασμό των κρατικών χρεών που είναι έτοιμος να αποσταλεί στους λαούς, περιλαμβάνοντας και νέες περικοπές, όπως δείχνει και η συζήτηση για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, ο λαός πληρώνει σε αυτήν τη φάση και με την εκτίναξη του πληθωρισμού, που «ροκανίζει» το εισόδημά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου