«Χέρι χέρι» πολεμική εμπλοκή και «ευκαιρίες» για την αστική τάξη
«Εις σάρκα μίαν» βρίσκεται η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία με το κομμάτι από τη «λεία» που διεκδικεί η αστική τάξη, βλέποντας από τον πόλεμο «ευκαιρίες αναβάθμισης» των συμφερόντων της στην Ενέργεια και αλλού, με τον λαό να πληρώνει το «μάρμαρο» με πολύ μεγάλους κινδύνους και εκτίναξη της φτώχειας.
Ενδεικτικές στο πλαίσιο αυτό είναι οι συνεχείς συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έχουν πάρει «σβάρνα» Μαξίμου και υπουργεία.
Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Φρανκ Παλόουν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου. Στη συνάντηση, αναφέρεται επισήμως, «επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η σαφής στάση που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την Ουκρανία με ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό». Στην άλλη όψη, ο πρωθυπουργός ανέλυσε το ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης, με «ιδιαίτερη έμφαση στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί πύλη εισόδου Ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
«Οποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε, διεκδικώντας κέρδη και γεωστρατηγική αναβάθμιση για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι Αμερικανοί, συνοδευόμενοι από τον πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, συναντήθηκαν χτες και με τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι συζήτησαν «τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη». Προχτές οι Αμερικανοί είχαν πάει και στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό και οι επενδύσεις και στον τομέα της Ενέργειας που έρχονται μεγάλες». Ο δε Πάιατ τόνισε τον ρόλο που έχει η Ελλάδα στα σχέδια αυτά των Αμερικανών ως «περιφερειακός ενεργειακός κόμβος». «Μαζί διασφαλίζουμε, διαφοροποιούμε τον ενεργειακό εφοδιασμό, προωθούμε την κοινή μας κλιματική ατζέντα και οδηγούμε τις πράσινες επενδύσεις», είπε, απλώνοντας το μενού για τα αρπακτικά της «πράσινης Ενέργειας», το οποίο στην «άλλη όψη» του τροφοδοτεί όλες τις αιτίες που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια.
Χτες οι Αμερικανοί μετέβησαν και στο Αμυνας όπου συναντήθηκαν με τον Παναγιωτόπουλο, όπου τους έγινε «ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδος - ΗΠΑ και την προοπτική περαιτέρω, αμοιβαίως επωφελούς, εμβάθυνσης και διεύρυνσής της», όπως και στο ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια και τον υφυπουργό αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη. «Συζητήσαμε για την ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς, ενεργειακά θέματα, την Ανατ. Μεσόγειο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε κατόπιν ο υπουργός, σκιαγραφώντας επί της ουσίας το κομμάτι των «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στην περιοχή, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, για να «τρέξουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.
Εξάλλου, στο ΥΠΕΞ βρίσκονται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την επερχόμενη Σύνοδο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών «3+1» (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ), με τη συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Α. Μπλίνκεν, στα μέσα Μάη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια ατζέντα που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι το Ουκρανικό, το Ενεργειακό, η «κατάσταση ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενδεχόμενη διεύρυνση του σχήματος και με άλλους «παίκτες» της περιοχής (π.χ. Αίγυπτος) ή η διασύνδεσή του με άλλα τέτοια φορμάτ «περιφερειακής συνεργασίας», ώστε να διευκολυνθούν τα ευρωατλαντικά σχέδια.
Και από κοντά το «αίτημα διερεύνησης εγκλημάτων» στη ΧάγηΣτην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Μετά την επιστολή Δένδια στον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την οποία ζήτησε να διερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, τώρα ετοιμάζουν και το επόμενο βήμα: Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τον Μάη αναμένεται επίσημη επίσκεψη Δένδια στη Χάγη, στο περιθώριο της οποίας θα επισκεφτεί τον ίδιο τον εισαγγελέα, Βρετανό Καρίμ Καν, για να τονίσει και εκ του σύνεγγυς το «αίτημα διερεύνησης».
Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ φαίνεται να βρίσκονται εν αναμονή των αντιποίνων της Μόσχας για την πρόσφατη απέλαση 12 διπλωματών της από την Ελλάδα. Στη Ρωσία υπηρετούν συνολικά 35 Ελληνες διπλωμάτες, στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα προξενεία σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ.
Παράλληλα, δείχνοντας και από μία ακόμα πλευρά το πώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, συγκεντρώνοντας πλέον δυνάμεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν και στο πρόσφατο ταξίδι Δένδια στην Ιαπωνία, όπου οι συνομιλητές του φέρονται να του τόνισαν το ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς να εμπλακεί στις διεργασίες στα Δυτικά Βαλκάνια, προς μείωση της ρωσικής και κινεζικής επιρροής στην περιοχή.
«Στον στενό πυρήνα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών...Στο μεταξύ, καθώς οι υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα και η στοίχιση στα επικίνδυνα για τον λαό προτάγματά του απλώνονται και στην πολεμική προπαρασκευή, προχτές Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη αρχηγών Αμυνας που έλαβε χώρα «κατόπιν πρωτοβουλίας» του ομολόγου του των ΗΠΑ, στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί Αμυνας της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, καθώς και ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη (US EUCOM).
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική περιφέρειά της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Αρμόδιες πηγές δεν διευκρίνισαν αν συζητήθηκε συγκεκριμένα ποιοι θα είναι αυτοί οι «τρόποι υποστήριξης». Μιλάνε βέβαια τα «έργα» της κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη αποφασίσει την αποστολή μάχιμου τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε νεοσύστατο ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία, με την αποστολή στη γείτονα Τμήματος Αντιαρματικών που θα αποτελείται από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου προσαρμοσμένα σε ερπυστριοφόρα, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.
Παραπέρα, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια κινήσεων όπως:
-- Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία το προηγούμενο διάστημα, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών στην Πολωνία.
-- Οι αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ σε αποστολές συλλογής πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, όπως έγινε και προχτές. 'Η αντίστοιχες αποστολές ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου επίσης κινούνται ισχυρές ρωσικές μονάδες, όπως έγινε χτες, με πτήση από την αεροπορική βάση Ελευσίνας μέχρι νοτιοδυτικά της Κρήτης.
-- Η ανάπτυξη και υποστήριξη στις ελληνικές θάλασσες αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλανοφόρων και αρμάδων.
-- Η διεκπεραίωση σειράς αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω Αλεξανδρούπολης (αλλά και μέσω Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας) προς την Πολωνία και άλλες χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
* Του Πάνου Ζάχαρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου