ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή η νέα έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες και σήμερα Σάββατο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Στρατής Δουνιάς μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρευρέθηκαν η Ελένη Μπέλου και η Λουίζα Ραζού μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρήγα μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
«Οι δραματικές εικόνες που μας έρχονται αμέσως στο νου για την συγκεκριμένη περίοδο η κατάσταση της Σμύρνη, οι καραβανιές προσφύγων και τόσες άλλες δεν είναι παρά απεικονίσεις της τραγικής, για τους λαούς, κατάληξης της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στην Μικρά Ασία, αντανακλούν τα αποτελέσματα της» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Στ. Δουνιάς και πρόσθεσε ότι «μέσα από την έκδοση φιλοδοξούμε θα θέσουμε το "1922" μέσα στο συνολικό πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της εποχής στην περιοχή, να ξεκινήσουμε από την αρχή και έτσι να αντιληφθούμε γιατί και πως ο ελληνικός στρατός στα βάθη της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πως "πνίγηκαν" οι επιδιώξεις της τάξης των Ελλήνων καπιταλιστών "Στα βαλτονέρια της Μεγάλης Ιδέας"».
Η έκδοση αποτελεί τμήμα της παρέμβασης που θα αναπτύξει το Κόμμα μας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απ' την τραγική κατάληξη της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αλλά και με αφορμή άλλες επετείους, όπως σημειώνεται στον πρόλογο του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που «ανοίγει» την έκδοση.
Στα κείμενα του βιβλίου περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές του μικρασιατικού πολέμου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται χρήσιμα - για το παρόν και το μέλλον - συμπεράσματα.
Η έκδοση περιλαμβάνει συνολικά επτά κείμενα - άρθρα που αφορούν ισάριθμα θέματα, όπως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί της περιόδου, η στάση και οι θέσεις του νεοϊδρυθέντος ΣΕΚΕ για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία, οι αντιδράσεις ενάντια στον πόλεμο στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, τα στοιχεία κλονισμού της αστικής εξουσίας μετά την ήττα, οι συνθήκες ζωής και εργασίας των χιλιάδων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα γενικότερα και ειδικότερα των γυναικών, η στάση των λογοτεχνών.
Στο βιβλίο, που «κλείνει» με παράρτημα και χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων στα χρόνια 1914 - 1924, περιλαμβάνεται ένας πλούτος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που προέρχεται απ' το Αρχείο του ΚΚΕ, το Αρχείο της ΕΡΤ, το ΕΛΙΑ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς, το Αρχείο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου