Ο 22χρονος Κώστας, που είναι φοιτητής λογιστικής στο 4ο έτος, επικοινώνησε με το 20/20 Magazine, περιέγραψε τι ακριβώς έγινε το απόγευμα της ημέρας -που το ίδιο πρωί, ο 21χρονος Γιάννης τραυματίστηκε στο ΑΠΘ, από ευθεία βολή με εκτοξευτήρα δακρυγόνων– και εξηγεί με ποιον τρόπο “φορτώθηκε” τον μισό ποινικό κώδικα.
Χρησιμοποιήθηκαν ύπουλες τακτικές από τα ΜΑΤ καθόλη την διάρκεια της διαδήλωσης. Κρυφές επιθέσεις από σκοτεινά σοκάκια, ρίψη χημικών με εκτοξευτήρες και ψευδείς κατηγορίες εις βάρος διαδηλωτών. Τα περισσότερα από αυτά δεν καταγράφηκαν.
–Κώστα πες μου περιληπτικά τι προηγήθηκε της επίθεσης που δέχθηκες από τον άνδρα των ΜΑΤ;
–Ύστερα από πρωινά επεισόδια στο ΑΠΘ που κατέληξαν σε άσχημο τραυματισμό ενός φοιτητή, βρισκόμαστε το ίδιο απόγευμα, στις 19:00, στην Κάμαρα. Ήταν μια πολύ μεγάλη και ειρηνική πορεία στην Τσιμισκή και ακολούθως Εγνατία. Στο ΑΠΘ αργότερα όπου καταλήξαμε, υπήρξαν μικροσυμπλοκές όπου δυνάμεις ΜΑΤ ρίξανε με εκτοξευτήρες δακρυγόνα με ευθεία βολή προς τους διαδηλωτές.
Τα επεισόδια παρόλα αυτά ήταν ήπια και από μεγάλη απόσταση.
Κατεβήκαμε πάλι Εγνατία προς Καμάρα. Τότε ομάδα ΜΑΤ κατέβηκε αιφνιδιαστικά από το στενό του κτηρίου της ΕΥΑΘ και όρμησε προς τους εκατοντάδες διαδηλωτές οι οποίοι “σπάσανε” στα δυο στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Ιπποδρομίου. Υπήρξε απάντηση από μεγάλο αριθμό διαδηλωτών με ρίψη αντικειμένων προκειμένου να σταματήσει η επίθεση των ΜΑΤ και για την προστασία των φοιτητών.
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι προσωπικά δεν είδα ούτε έναν διαδηλωτή να χρησιμοποιεί μολότοφ η οποιονδήποτε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό
Ύστερα στην οδό Μανουσαγιαννάκη, διαδηλωτές στήνουν πρόχειρα μπλόκα με κάδους για να σταματήσουν τα ΜΑΤ. Σε αυτό το σημείο οι διαδηλωτές κυνηγημένοι έχουν “σπάσει” σε διάφορες μικρο-ομαδες.
Εγώ βρισκόμουν πάνω στην Ναβαρίνου (Γούναρη) διπλά από τα αρχαιά και περπατούσα λίγο πίσω από τους διαδηλωτές χαλαρά καθώς έτσι και αλλιώς δεν έκανα τίποτα άλλο πέρα από πορεία και διαμαρτυρία για την απαράδεκτη μεταχείριση του φοιτητή το ίδιο πρωί.
–Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ακούγεσαι να λες «με πνίγει, με πνίγει».
–Όπως φαίνεται καθαρά στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ένας άνδρας των ΜΑΤ, τον οποίο δεν πρόσεξα, έρχεται με φόρα, πέφτει με σφοδρότητα πάνω μου και με ρίχνει στο έδαφος. Γνώριζα πως υπάρχει ομάδα ΜΑΤ πίσω μου, όμως δεν ένιωσα απειλή ώστε να τρέξω μιας και δεν είχα κάνει κάτι κακό.
Ο ματατζής (που αρνήθηκε αργότερα να δώσει το όνομά του), με αιφνιδιαστική, βίαιη λαβή με έριξε κάτω προκαλώντας ελαφρύ τραύμα στο αριστερό μου μάτι όταν το κεφάλι μου χτύπησε –-από τύχη όχι άσχημα– στο έδαφος.
Εγώ χωρίς να έχω τίποτα παράνομο πάνω μου ή χωρίς να έχω κάτι να κρύψω και όπως φαίνεται και στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δεν αντιστάθηκα καθόλου και ο μέχρι τότε πωρωμένος για φασαρίες ματατζής ηρέμησε.
Αναιτια προσαγωγη στη Σβωλου. Ενας της Ομαδας Συλληψης αρχισε να τρεχει μονος του, βρηκε εναν – ισως και περαστικος – και μετα απο μια βιαιη λαβη του περασε ται ραπ. Το παιδι φωναζε «με πνιγεις». Στο τελος οι αστυνομικοι του ελεγαν «θα πας στον εισαγγελεα γιατι ειχες μολοτοφ». pic.twitter.com/XFmdK4BmvO
— Αλεξανδρος Λιτσαρδακης (@litsardakis) May 26, 2022
Εδω η ομαδα συλληψεων της αστυνομιας πιανει οποιον βρεθει μπροστα της #thessaloniki #απθ #αστυνομια pic.twitter.com/0o321SVz4X
— CopWatchGR (@cop_gr) May 26, 2022
–Τι ακολούθησε μετά;
–Καθώς συνοδευόμουν προς το περιπολικό ένας άλλος άγνωστος άνδρας των ΜΑΤ, μου είπε χαρακτηριστικά και με τα ακριβή αυτά λογία: «Μπασταρδάκι, εσένα θα σε πάω εισαγγελέα για μολότοφ».
Έχω να πω ότι αυτή η κατηγορία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ψευδής. Πέρα του ότι δεν κουβαλούσα κανένα σακίδιο ή κάτι για να έχω μολότοφ, ούτε είχα τίποτα στην σύλληψη μου και γενικά κανείς δεν είχε (από όσο ξέρω) μολότοφ στη διαδήλωση και την πορεία. Στο ίδιο σημείο συνέλαβαν ανώνυμο φοιτητή ο οποίος πήδηξε στα αρχαία προκειμένου να αποφύγει ξυλοδαρμό από δυνάμεις ΜΑΤ.
Αυτό που μου είπε ο άνδρας των ΜΑΤ, ότι δηλαδή θα μου “φορτώσει” ψευδείς κατηγορίες για μολότοφ στον εισαγγελέα το ακούω συχνά, αλλά ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω πως όντως υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Εγώ δεν είμαι τόσο σκουπίδι να πω ψέματα για εσένα, γιατί εσύ να πεις κάτι τέτοιο για εμένα;
βιντεο απο https://t.co/lfInjny9zY απο την αλλη μερια που φαινεται πως τρεχει μονος του χωρις προκληση ο ανδρας της Ομαδας Συλληψης pic.twitter.com/20X3Hct9A1
— Αλεξανδρος Λιτσαρδακης (@litsardakis) May 26, 2022
Φτάνουμε στο τμήμα οπού έχουν προσαγάγει 7 άτομα συνολικά, 4 φοιτητές μια
φοιτήτρια, έναν άσχετο ντελιβερά και έναν ανήλικο.
Μας κάνανε ψαχτήρι, εγώ προσωπικά είχα πάνω μου ένα
ελβετικό πολυεργαλείο αντίκα, δώρο από τον πατέρα μου που δεν είναι πλέον εν
ζωή, ένα αντικείμενο συναισθηματικής αξίας το οποίο περιέχει και μικρή λεπίδα 6
εκ., ακόνιστη και ελαφρά σκουριασμένη, εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε
χρήση.
Δυο αλλά παιδιά είχανε ο ένας μικροποσότητα κάνναβης, ενώ ο άλλος μόνο μπαλακλάβα και γάντια.
Εμάς τους 3 μας συνέλαβαν, οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ως εκείνο το σημείο εγώ περίμενα ότι θα φύγω το ίδιο
βράδυ καθώς ούτε κάτι κακό είχα κάνει, ούτε είχα πάνω μου κάτι που δεν θα
έπρεπε να έχω.
–Με ποιες κατηγορίες σε συνέλαβαν και σε κράτησαν;
–Ναι, είναι σημαντικό να αναφέρω πως όταν διαβάζανε τις κατηγορίες μας, διαπιστώνουμε ότι με αφορμή όσα βρέθηκαν στην κατοχή μας, μας φορτώσανε περίπου έξι κατηγορίες τον καθένα, κάτι που μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη. Οι κατηγορίες αυτές δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο που θα απαιτούσε αποδείξεις για να τις αποδόσεις σε κάποιον, όπως για παράδειγμα, αντίσταση κατά της αρχής (καθώς θα φαινόταν σε βίντεο) ή σωματική βλάβη σε αστυνομικό (καθώς θα υπήρχαν φυσικές αποδείξεις του τραύματος).
–Τελικά, ποιες ήταν οι κατηγορίες που σας “φόρτωσαν”;
–Αντί γι’ αυτά που προανέφερα, μας φόρτωσαν όσο πιο γενικές και αόριστες κατηγορίες γίνεται, ακριβώς επειδή για αυτές δεν χρειάζονται αποδείξεις. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες εξ αυτών, όπως “διατάραξη της κοινής ειρήνης“, “απόπειρα σωματικής βλάβης“, και “σφοδρή ομαδική επίθεση κατά αστυνομικών“.
Κάναμε κρατητήριο σε ένα πραγματικά άθλιο κελί, και το επόμενο πρωί βρεθήκαμε στο δικαστικό μέγαρο στην εισαγγελέα. Η δίκη μας αναβλήθηκε προς το παρόν, προκειμένου να ετοιμάσουμε όλες τις αποδείξεις.
Επικοινωνήσαμε ξανά με τον ανήλικο που άφησαν ελεύθερο, ο οποίος είχε δεχθεί γροθιά από ματατζή στο αριστερό μάτι με αποτέλεσμα το πίρσινγκ στο φρύδι του να περάσει βαθιά μέσα στο δέρμα.
Ευτυχώς υπάρχουν μάρτυρες – θύματα (όπως το παιδί που προανέφερα) και οπτικό υλικό που μας βοηθάνε στην δίκη μας. Ωστόσο δεν είναι κρυφό πως όσες αποδείξεις και να έχεις όταν δικάζεσαι από το ίδιο το κράτος, αυτό δεν θα είναι πολλές φορές αρκετό.
Η φωνή της εξουσίας έχει περισσότερη ισχύ και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να την νικήσουμε.
Χρησιμοποιήθηκαν ύπουλες τακτικές από τα ΜΑΤ καθ’ όλη την διάρκεια της διαδήλωσης, με κρυφές επιθέσεις από σκοτεινά σοκάκια, ρίψη χημικών με εκτοξευτήρες και ψευδείς κατηγορίες εις βάρος διαδηλωτών. Τα περισσότερα από αυτά δεν καταγράφηκαν.
–Πως ήταν οι συνθήκες μέσα στο αστυνομικό τμήμα;
–Σε γενικές γραμμές μας συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά και ανθρώπινα στο τμήμα. Όμως αν θέλουν να φορτώσουν σε κάποιον κάτι, θα το κάνουν όπως και να ‘χει. Εμείς τα ξέρουμε αυτά.
Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρω πως όταν ήμασταν στο τμήμα, συνομίλησα με έναν υπάλληλο, ο οποίος μου είπε συγκεκριμένα πως αν θέλουν να πιάσουν κόσμο για το ο,τιδήποτε, θα βρουν αφορμή να το κάνουν. Αν για παράδειγμα τους ζητηθεί να κάνουν δύο συλλήψεις για ναρκωτικά, θα ψάξουν τους πάντες και θα βρουν αφορμή απ’ ότι μπορείς να φανταστείς. Δηλαδή ένα γραμμάριο κάνναβη να βρουν θα σε πάνε μέσα για να πουν ότι έχουν κάνει κάτι. Έτσι και στις πορείες, ακόμα και ειρηνικές, πάντα μαζεύουν κόσμο. Εμείς το ξέραμε, αλλά έχει άλλη βαρύτητα να στο λέει ένας αστυνομικός.
Εγώ του απάντησα πως αυτό είναι κακό και άχρηστο διότι ξοδεύεις πολύτιμους πόρους των αστυνομικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καταπολεμηθεί το πραγματικό έγκλημα και την πραγματική προστασία των πολιτών.
Μου απάντησε «έχεις δίκιο, αλλά τι να κάνουμε;».
Ούτε δίκιο έχει, ούτε άδικο. Παλιά αν με ρωτούσες θα σου έλεγα πως υπάρχουν και καλοί και κακοί αστυνομικοί και ακόμα το πιστεύω, αλλά από την άλλη δεν μπορώ να πω πως είσαι καλός αστυνομικός όταν δεν προσπαθείς να αλλάξεις το σύστημα στο οποίο είσαι. Όταν είσαι καλός αστυνομικός θα πρέπει να είσαι ο πρώτος που τον απασχολούν οι συνάδελφοί σου που βγάζουν κακό όνομα και σε εσένα που κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Το δικό σου όνομα λερώνεται.
Ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και μάλιστα τράβηξε βίντεο του περιστατικού, μίλησε στο 20/20 Magazine και επιβεβαίωσε όσα μας είπε ο Κώστας Κωνσταντάρας.
Η δήλωση του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη:
«Μετά από μικρής έντασης επεισόδια στην Καμάρα επί της Εγνατίας, και
αφού είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μέσα στο ΑΠΘ, οι δυνάμεις των ΜΑΤ πίεσαν τους
διαδηλωτές προς την παραλία. Αυτό οι οδηγήθηκαν στη Σβώλου όπου
πραγματοποιήθηκαν οι τρεις συλλήψεις.
Σε κάποιο σημείο ενώ υπάρχει ηρεμία, ένας άνδρας από την Ομάδα Σύλληψης, που
έτρεχε από την Εγνατία -κατά καιρούς μόνος του για να κάνει συλλήψεις- ξεκινά
να απομακρύνεται από τη διμοιρία του. Τον παρακολουθώ να κατευθύνεται προς
τα πάνω και ξαφνικά να τρέχει. Εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνω ότι πάει να
συλλάβει κάποιον χωρίς να έχει συμβεί κάποια έκνομη πράξη από εκείνη τη μερίδα
του πλήθους. Ακολουθεί ό,τι καταγράφεται στα δυο βίντεο. Αφού τον έχει
συλλάβει και με τον νεαρό να μην αντιστέκεται, να μην αντιδρά, να βρίσκεται
απλά σε μια απορία για το τι θα συμβεί τώρα, αστυνομικός του λέει μπροστά μου
«θα πας στον εισαγγελέα για μολότοφ».
Στην περιοχή γίνονταν επεισόδια, όμως από πουθενά δεν προκύπτει από όσο είδα,
ότι τα άτομα αυτά έκαναν κάποιο αδίκημα. Οι συλλήψεις γίνονται σε ένα πλαίσιο
διάπραξης αυτόφωρων αδικημάτων. Το μόνο τεκμηριωμένο αδίκημα αυτών των
παιδιών ήταν ότι συμμετείχαν σε αυτήν την μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην
αστυνομική βία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου