Η οργή του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στην Αιδηψό και χάλασε τη φιέστα της κυβέρνησης, της επιτροπής «ανασυγκρότησης» του Μπένου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - χορηγών τους. Η αγανάκτηση που εκφράστηκε στη μαζική διαμαρτυρία δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», ούτε «απρόβλεπτο φαινόμενο». Είναι το αποτέλεσμα της κοροϊδίας που βιώνουν 10 μήνες τώρα από την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της. Είναι η κραυγή θυμού και απόγνωσης για τον εφιαλτικό χειμώνα που πέρασαν, με ψίχουλα ή και χωρίς καθόλου αποζημιώσεις για τις ζημιές που έπαθαν, χωρίς μεροκάματο, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα και με τον φόβο της πλημμύρας να επανέρχεται στο πρώτο ψιλόβροχο, χωρίς πρόληψη και προστασία από μια νέα πυρκαγιά. Ρετσινάδες, δασεργάτες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, βιοπαλαιστές επαγγελματίες, νέοι και συνταξιούχοι, αφημένοι στην τύχη τους να επιβιώσουν σε μια καμένη γη. Χωρίς γιατρούς, χωρίς οδικό δίκτυο, χωρίς δασκάλους, χωρίς το δάσος που τους έδινε ζωή, και με την ακρίβεια σε ηλεκτρικό, καύσιμα, βασικά είδη κατανάλωσης να εκτοξεύεται.
Ρετσινάδες και δασεργάτες ακόμα περιμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα εργασίας τους. Οι περισσότεροι απ' αυτούς έβγαλαν τον χειμώνα χωρίς μεροκάματο και με τα έξοδα να τρέχουν. Οι ελαιοπαραγωγοί έλαβαν 50 ευρώ για κάθε καμένο δέντρο ως προκαταβολή και είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τα υπόλοιπα 50. Χρήματα δεν αντιστοιχούν «ούτε σε έναν τενεκέ λάδι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, ενώ δεκάδες μικροκαλλιεργητές, που δεν δήλωναν τις ελιές στο ΟΣΔΕ, δεν θα πάρουν τίποτα. Οπως τίποτα δεν θα πάρουν και δεκάδες αγρότες που έχασαν μηχανήματα ή η σοδειά τους καταστράφηκε από θερμοπληξία. Οι συκοπαραγωγοι ακόμα περιμένουν την «κορονοενίσχυση» και τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές της «Μήδειας», ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά, αν και η μείωση της παραγωγής έφτασε το 49%. Οι κτηνοτρόφοι, χωρίς βοσκοτόπια, χωρίς μέριμνα για χορήγηση ζωοτροφών, με αποζημιώσεις - ψίχουλα για τα καμένα ζώα, αδυνατούν να ταΐσουν τα ζωντανά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί για τα μελίσσια που χάθηκαν στη μεταφορά για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ενώ δεν είχαν στήριξη ούτε για την αναγκαία μελισσοτροφή μετά την καταστροφή του δάσους.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες και εμπόρους είναι μακριά από τις ανάγκες τους και σε καθένα απ' αυτά μπήκαν «κόφτες» και προϋποθέσεις, που εξαίρεσαν σημαντική μερίδα. Οι πυρόπληκτοι που έχασαν τα σπίτια τους βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο νοίκι, ορισμένοι μάλιστα χωρίς καν επιδότηση, ενώ σπίτια που θεωρούνται δεύτερες κατοικίες δεν αποζημιώνονται. Οσοι απ' αυτούς έλαβαν χρηματική αποζημίωση είδαν ότι αυτή δεν φτάνει ούτε για τις απαιτούμενες άδειες. Σπίτια που στην αρχή χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», στον επανέλεγχο έγιναν «κίτρινα» και για την επισκευή τους προβλέπεται αποζημίωση μόλις μερικών δεκάδων ευρώ ανά τετραγωνικό.
Την ίδια στιγμή ο λαός της Βόρειας Εύβοιας παραμένει απροστάτευτος απέναντι σε πλημμύρες και ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά. Τα αντιδιαβρωτικά έργα έγιναν μόνο σε ένα μέρος της καμένης περιοχής, ενώ κάποια μικρά αντιπλημμυρικά έργα έχουν ξεκινήσει μόνο στην περιοχή της Λίμνης. Δύο φορές τους προηγούμενους μήνες οι κάτοικοι στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο, από την Αγία Αννα έως τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, κινδύνευσαν από πλημμύρες που προκλήθηκαν από φυσιολογικές για την εποχή και την περιοχή βροχοπτώσεις, ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι «ευτυχώς είχαμε βαρύ χειμώνα, με χιόνια και όχι βροχή, και τη γλιτώσαμε». Στο μεγαλύτερο τμήμα του δάσους που απέμεινε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για τον καθαρισμό του, για τη διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Η χρηματοδότηση για μέτρα αντιπυρικής προστασίας είναι ακόμα χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ τα κενά σε προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καλύπτονται με «μπαλώματα» και μετακινήσεις από την Ιστιαία στο Μαντούδι. Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα, χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό και ασθενοφόρα, ενώ αυτό στην Ιστιαία πλημμύρισε και το προσωπικό τελευταία στιγμή έσωσε τα μηχανήματα. Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με κενά σε εκπαιδευτικούς και την κυβέρνηση να προωθεί την παραπέρα υποβάθμιση σχολείων της περιοχής, ξεσηκώνοντας γονείς και μαθητές.
Το «σχέδιο ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης δεν απαντά σε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, γιατί έχει άλλο προσανατολισμό: Δεν αφορά τις ανάγκες του λαού της περιοχής, αλλά τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού, της Ενέργειας, του αγροτοδιατροφικού και κατασκευαστικού τομέα, που αναζητούν πεδίο κερδοφορίας πάνω στην καμένη γη της Βόρειας Εύβοιας. Επιχειρηματικών ομίλων που «πιάνουν στασίδι» στη διαμόρφωση των εξελίξεων και των σχεδιασμών, επιδιώκοντας να αποκτήσουν τον πρώτο λόγο στη μελλοντική επιχειρηματική εκμετάλλευση της περιοχής. Στα «σχέδια ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και της επιτροπής Μπένου, το βασικό κριτήριο είναι το πώς θα στηριχθούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή, που θα χρησιμοποιούν ως «φιλέτα» την καμένη γη και ως φτηνό εργατικό δυναμικό τούς κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και η διορισμένη «επιτροπή ανασυγκρότησης» προσπαθούν να ενσωματώσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού σε αυτόν τον σχεδιασμό. Εφτασαν μάλιστα στη λαθροχειρία να εμφανίζουν τον πρόεδρο του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών ως συνομιλητή της επιτροπής και συμμετέχοντα στις φιέστες που διοργανώνουν! Την περιοχή περιδιαβαίνουν υπουργοί και κυβερνητικοί παράγοντες, επιδιώκοντας να σπάσουν την ενότητα και να κάμψουν την αγωνιστικότητα του λαού. Ανάλογο ρόλο παίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: Από τη μία συμφωνούν στην ουσία με το «σχέδιο ανασυγκρότησης», από την άλλη λοιδορούν την οργανωμένη διεκδίκηση από τα Σωματεία και τις Επιτροπές Αγώνα και προβάλλουν ως «λύση» την κυβερνητική εναλλαγή.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια και όχι η μαγική εικόνα που προσπαθούν να παρουσιάσουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της στην περιοχή. Και εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι ρετσινάδες και δασεργάτες, εκπρόσωποι αγροτών, μελισσοκόμων, επιτροπών αγώνα, μέσα από τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή στην Αιδηψό φώναξαν ότι «Δεν πάει άλλο!». Απαίτησαν να ικανοποιηθούν τώρα τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουν και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Εμάς η οικογένειά μας είναι οι συνάδελφοί μας, οι χωριανοί μας, αυτοί που μαζί παλέψαμε και σώσαμε τα σπίτια μας από τις φλόγες, αυτοί που με τον αγώνα μας μέχρι τώρα κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε. Μαζί θα συνεχίσουμε για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια. Απέναντί μας έχουμε την κυβέρνηση, τις επιτροπές της και όλους αυτούς που δική τους "οικογένεια" είναι ο ΣΕΒ, οι τραπεζικοί, ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν. Σ' αυτόν τον δρόμο συνεχίζουν, και είναι αναγκαία η στήριξη και η αλληλεγγύη όλων μας.
Γ. Δ
Στον ΣΚΑΪ βαζουν σε fast forward τα πλανα απο τη #φωτια στη Βουλα και μιλουν για μεγαλες ταχυτητες ανεμων γιατι ξερουν οτι δεν θα χρειαστει να λογοδοτησουν. @kyrosgranazis_ pic.twitter.com/gxMxyVe5Bx
ΑπάντησηΔιαγραφή— ʍքǟȶɦǟֆ 💊 (@GiannisMpathas)
June 6, 2022
Αλλά την πατήσανε γιατί όταν έχει αέρα ο καπνός πλαγιάζει! Στο δικό τους πλάνο φαίνεται απλά να ανεβαίνει κατακόρυφα με ...μεγάλη ταχύτητα! Αν δεν ήταν κόπανοι, θα πλαγιάζαν και την εικόνα για να "δείχνει" καλύτερα την παραποιημένη πραγματικότητα!
ΔιαγραφήΡε Σεχτάρ, μήπως ξέρεις τι έγινε ο Παναγιώτης;
ΔιαγραφήΠαναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ )