Τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για το εφοπλιστικό κεφάλαιο από τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διαφήμισε χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελετή έναρξης της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022».
Μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για «την κρίσιμη συμμετοχή της (χώρας) στην παγκόσμια διακίνηση καυσίμων (...) και την ικανότητα της ελληνικής ναυτοσύνης να μπορεί να μετατρέπει κάθε δοκιμασία, κάθε δυσκολία, κάθε κρίση, σε μια νέα ευκαιρία».
Θύμισε δε ότι «πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες αποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μειώσουμε κατά περίπου 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως μία ακόμα απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι κάτι το οποίο θα πλήξει σημαντικά τη ρωσική οικονομία, στρέφει όμως ταυτόχρονα και την Ευρώπη ακόμα περισσότερο προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Αμερικής. Και μαζί της - παρά τις προσωρινές δυσκολίες - ανοίγει νέα λιμάνια και νέους προορισμούς που μπορούν να κατακτηθούν από την ελληνική ναυτιλία», παραπέμποντας στα νέα πεδία κερδοφορίας τους.
Και υπογράμμισε ότι «την ίδια στιγμή καθίσταται κομβική και η σημασία της θάλασσας για τη διακίνηση φυσικού αερίου», ως «μια καινούργια πρόκληση για τα ελληνόκτητα πλοία μεταφοράς LNG», παραπέμποντας και στα σχέδια για τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού καυσίμου. Ολα αυτά ενώ ο λαός «ματώνει», με την ακρίβεια να έχει εκτιναχθεί και τα καύσιμα να έχουν γίνει «είδος πολυτελείας», με την τιμή της αμόλυβδης να έχει εκτοξευτεί πάνω από 2,30 ευρώ το λίτρο.
Στο μεταξύ, νέα επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Ισραήλ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού της χώρας, που συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση οι δύο πλευρές «αναφέρθηκαν στην ισχυρή πολιτική βούληση για επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου», ενώ επισημάνθηκε η σημασία του έργου για την αξιοποίηση του δυναμικού της Κύπρου και του Ισραήλ στα έργα ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι τον Γενάρη του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Επίσης, ότι την επόμενη πενταετία μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για τα μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα 8,6 δισ. ευρώ...
Και ενώ το σύνολο των ενεργειακών έργων στη χώρα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, απορροφώντας τεράστια «πακέτα» που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται χωρίς σταματημό.
Χτες ήρθε στη δημοσιότητα από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων η περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος άνεργης για το ανεξόφλητο ποσό 149 ευρώ (αναλυτικά στη σελ. 22), όπως και η περίπτωση διακοπής ρεύματος ηλικιωμένου ζευγαριού από τον Νέο Κόσμο, το οποίο ζει με μια σύνταξη ύψους 500 ευρώ και του ήρθε λογαριασμός ρεύματος 449 ευρώ τον Μάρτη και επιπλέον 785 ευρώ τον Μάη, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να αντιστοιχεί συνολικά από τους δύο λογαριασμούς σε 441 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι κατέβαλαν μέσα στον Μάη σε δύο δόσεις το ποσό των 260 ευρώ, η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα, ζητώντας όλο το ποσό για να το επανασυνδέσει. Επιπλέον, το ζευγάρι των ηλικιωμένων έλαβε και απειλητικό τηλεφώνημα από τις γνωστές εισπρακτικές εταιρείες που έχουν επιστρατεύσει οι πάροχοι ηλεκτρισμού!
Τα περιστατικά αυτά έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες των τελευταίων βδομάδων, και μάλιστα λίγες μόλις μέρες μετά την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών και υποτίθεται ότι μέχρι την τελεσίδικη απόφαση, που αναμένεται για τις 6 Ιούλη, τα ευάλωτα νοικοκυριά ήταν προστατευμένα από διακοπές ρεύματος. Αποδεικνύεται έτσι και η εξαπάτηση που στήνουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις - με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ - ότι το πρόβλημα με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής και συνολικά την εκτόξευση της τιμής του ρεύματος θα λυθεί δήθεν στην αίθουσα κάποιου δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου