Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Κατασκευάζοντας πλειοψηφίες μέσα από δημοσκοπήσεις...


 Τι άλλο θα δούμε! Έναν ευφάνταστο τρόπο βρήκε η κυβέρνηση για να εμφανίσει την επιθυμία της περίπου σαν ...λαϊκή απαίτηση! Ο λόγος για τον νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τον οποίο έχουν απορρίψει το σύνολο σχεδόν των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών των ΑΕΙ. 

Κι όμως! Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Marc για το “Πρώτο Θέμα”: «οι πολίτες στηρίζουν τις αλλαγές στην Παιδεία», «η πλειονότητα της κοινωνίας τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αλλαγών», «πιο ένθερμοι θιασώτες εμφανίζονται οι νεότερες ηλικίες». Μάλιστα, σε όλα τα ερωτήματα, οι θετικές προς τις αλλαγές γνώμες κυμαίνονται σε ποσοστό από 86% έως 57%. 

Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει την ίδια την έρευνα και δεν σταθεί στους τίτλους, θα διαπιστώσει ότι ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Αξίζει να δούμε τι κλήθηκαν να απαντήσουν τα 1.003 άτομα που συμμετείχαν.

  • Ερώτηση: Θέλετε κέντρα ψυχολογικής στήριξης για φοιτητές και πανεπιστημιακούς;
  • Ερώτηση: Θέλετε να ενισχυθεί η πρακτική άσκηση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας;
  • Ερώτηση: Θέλετε οι καθηγητές να επιλέγονται με αξιοκρατία και διαφάνεια;
  • Ερώτηση: Θέλετε να επιλέγουν οι φοιτητές μαθήματα άλλου επιστημονικού αντικειμένου για να ανοίγουν τους ορίζοντες τους;

Ενδέχεται την επόμενη φορά να ρωτήσουν: θέλετε οι άνθρωποι χωρίς όραση να μπορούν να δουν;

Όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα συμμετέχουν με πάθος στα δημοσκοπικά παιχνίδια διαμόρφωσης (και όχι καταγραφής) της κοινής γνώμης. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα! 

Αναρωτιόμαστε αν είχαν τεθεί τα πραγματικά διλήμματα του νομοσχεδίου ποια θα ήταν η έκβαση της δημοσκόπησης. Δηλαδή αν στην εν λόγω έρευνα ρωτούσαν: 

- “Θέλετε το παιδί σας να πάρει ένα πτυχίο-σούπα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;”

- ”Θέλετε να απελευθερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και να πληρώσετε ένα σκασμό λεφτά;” 

- "Θέλετε το κράτος να συνεχίζει να μειώνει τη χρηματοδότηση για τις φοιτητικές ανάγκες για να επιδοτεί εφοπλιστές ή να ξοδεύει 4 δις στο ΝΑΤΟ;"

- “Θέλετε να πληρώνετε νοίκια στις εστίες;”

- “Θέλετε να διοικείται το πανεπιστήμιο από managers που θα κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη;"

- "Θεωρείται κοροϊδία τα κέντρα ψυχολογικής στήριξης, όταν για παράδειγμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει μόλις 1 ψυχολόγος για 10.000 φοιτητές;"

- "Θέλετε οι φοιτητές να μην έχουν κανένα δικαίωμα διεκδίκησης και να ενισχυθούν οι πελατειακές σχέσεις στην εκλογή των εκπροσώπων τους;"

Γνωρίζουμε πως η προπαγανδιστική εκστρατεία στήριξης των αντιδραστικών αλλαγών στα Πανεπιστήμια επιδρά σε νεανικές  συνειδήσεις. Όμως, παρά τις  προσπάθειες των “καλοθελητών” της κυβέρνησης να παραχαράξουν την πραγματικότητα, οι φοιτητές και οι οικογένειές μας την γνωρίζουμε πολύ καλά, γιατί την ζούμε καθημερινά. Όταν ψάχνουμε με το κιάλι δωμάτιο στις εστίες, όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος ή το νοίκι στη φοιτητική κατοικία, όταν οι ελλείψεις καθηγητών και υποδομών υποβαθμίζουν τη μόρφωσή μας, όταν αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε πανάκριβους τίτλους και πιστοποιήσεις σε σεμινάρια και μεταπτυχιακά για να καταφέρουμε να βρούμε μια δουλειά, όταν βγαίνουμε στην αγορά εργασίας των τσακισμένων μισθών και δικαιωμάτων. 

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαλέξει να ψηφίσει τον νέο νόμο με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΕΒ και των στημένων δημοσκοπήσεων. Όπως όλες οι κυβερνήσεις, έφερε το σχέδιο νόμου μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις των φοιτητών και να στήσει έναν ψευτοκαυγά με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αφού και η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί επί της ουσίας με την εμπορευματοποίηση της παιδείας, την υποχρηματοδότηση και την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ, νομοθετώντας σε αυτή την κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια. 

Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών να διαλέξουν το δικό τους στρατόπεδο. Να διαλέξουμε τον δρόμο του αγώνα, τον δρόμο των συλλογικών διαδικασιών και, όπως γκρεμίσαμε στις 18 του Μάη την κυβερνητική παράταξη από του συλλόγους μας, έτσι να γκρεμίσουμε το νομοθετικό έργο όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και να ανοίξουμε τον δρόμο για το Πανεπιστήμιο που ανταποκρίνεται στην πάλη μας και στα όνειρα των φοιτητών. 

 

Υ.Γ.1: Αν η κυβέρνηση νοιάζεται τόσο πολύ για την ψυχολογική μας κατάσταση, ας σταματήσει επιτέλους να παίζει με τη νοημοσύνη μας και να αποσύρει τον νέο νόμο. 

Υ.Γ.2: Φανταζόμαστε πως αν στην ίδια δημοσκόπηση είχε τεθεί το ερώτημα "όπως είναι αδιαμφισβήτητο, αυτονόητο και διεθνώς αναγνωρισμένο η ΔΑΠ κέρδισε στις φοιτητικές εκλογές φέτος" οι απαντήσεις θα ήταν "συμφωνώ" κατά 99,9%! 

 

Μιχάλης Φαναρτζής,
στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου