Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Μανιφέστο, του ΣΕΚΕ (Κ), "Πόλεμος κατά του πολέμου"


"Εργάτες, αγρότες, πρόσφυγες!". Έκλεισαν δέκα χρόνια απο το παγκόσμιο μακελιό.Απο όλες τις μεριές δημοσιογράφοι,πολιτικάντηδες, παπάδες, διανούμενοι εφώναζαν πως η πατρίδα αγωνιζότανε για δίκαια και ελευθερία των λαών.

Χάρις δε και στην προδοσία των σοσιαλιστών, εσύρθησαν οι λαοί στο σφαγείο του πολέμου τραγουδώντας χασάπικα πατριωτικά τραγούδια ενω οι παπάδες ευλογούσαν δολοφόνα όπλα και ιμπεριαλιστικές σημαίες.

Μια μόνη εξαίρεσις ξεχώρισε.. η τίμια αλλά ασθενής φωνή των ολίγων γερμανών κομμουνιστών(σπαρτακιστών),των ιταλών αριστερών, των ρώσων μπολσεβίκων και των βουλγάρων κομμουνιστών.

Και η φωνή αυτή απο την πρώτη μέρα που άρχισε το μακελείο έλεγε: "Λαοί σηκωθείτε με τα όπλα που έχετε χτυπήστε εκείνους που σας οδηγούν στα σφαγεία. Ψέματα, ο πόλεμος δε γίνεται ούτε για την άμυνα της πατρίδας, ούτε για τα δίκαια των λαών, γίνεται για ιμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Εργάτες, αγρότες, πρόσφυγες! Για τα οικονομικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των τότε έξ μεγάλων δυνάμεων (Γαλλίας, Αγγλίας, Γερμανίας,τσαρικής Ρωσίας, Ιαπωνίας και Αμερικής) επετσοκόφτηκαν δώδεκα εκατομμύρια και έμειναν σακάτηδες

τριάντα εκατομμύρια.

Απο μας, δε πενήντα χιλιάδες σκοτωμένοι, εβδομήντα χιλιάδες σακάτηδες και ενάμισυ εκατομμύριο πρόσφυγες.

Να σας ξαναθυμίσουμε την Ουκρανία, τον Σαγγάριο,το Καλέ Γκρότο, το Αφιόν, την Αλμυρή έρημο; Μήπως δεν είναι πια φώς φανερό πως στη Μικρασία πολεμήσαμε όχι για το ξεσκλάβωμα"δούλων αδελφών"αλλά σαν μισθοφόροι χωροφύλακες για τα συμφέροντα του αγγλικού ιμπεριαλισμού που ενδιαφερότανε για τα Στενά και τα πετρελαία της Μοσούλης;

Η ελληνική πλουτοκρατία,έχοντας και αυτή μερτικό απο τα κέρδη και τα συμφέροντα της αγγλικής κεφαλαιοκρατίας, με επικεφαλής τον τυχοδιώκτη Βενιζέλο στην αρχή, και κατόπιν με τον αλκοολικό Κωνσταντίνο και τον αγύρτη Γούναρη, μας έσυρε στην τυχοδιωκτική εκείνη εκστρατεία της ΜΙκράς Ασίας. Θέλετε να σας απαριθμήσουμε τι πάθαμε;

Η εικόνα είναι ολοζώντανη μπροστά μας. Ρωτήστε τις χήρες και τα ορφανά να σας πούνε τον πόνο τους. Ρωτήστε τον εαυτό σας. Ρωτήστε τον προσφυγόκοσμο που σέρνεται σαν φάντασμα απο την πείνα και τις αρρώστειες, άστεγος, πότε γύρω στα έλη της Μακεδονίας, πότε στη Θράκη για εκλογικό υλικό των βενιζεολδημοκρατικών και ως υλικό δούλων των αγγλοαμερικανών τοκογλύφων και των ντόπιων κεφαλαιοκρατών.

Εργάτες, αγρότες, πρόσφυγες!Μην πλανάσθε απο τα πλάνα λόγια των αστών και των οργάνων των δημοσιογράφων και των πολιτικάντηδων. Πόλεμοι θα γίνουν κι άλλοι.Ασφαλώς θα ξαναφορέσετε το χακί. Μόνον αν γκεριμσθή απο την εξουσία η πλουτοκρατία και γίνουν κράτος οι εργάτες και οι χωρικοί θα πάψουν οι πόλεμοι οι ιμπεριαλιστικοί.. ..μην ξεγιελιέστε με τα διάφορα ειρηνευτικά κηρύγματα. Η εργατοαγροτική κυβέρνηση είναι η σωτηρία σας.

Γυρίστε γύρω σας. Κοιτάξτε τους πρόσφυγες.Το Κόμμα μας, το Κομμουνιστικό κόμμα, αψηφώντας, καταδιώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, καταδίκες, πάντα στάθηκεν ο σημαιοφόρος των δικαίων του εργαζόμενου λαού. Ποτέ δεν σας απέκρυψε την αλήθεια.

Το Κομμουνιστικό κόμμα είναι το μόνο κόμμα που καταδίκασε τον πόλεμο και αγωνίστηκε για να τελειώσει μια ώρα αρχήτερα. Πρέπει να δώσουμε όλοι οι εκμεταλλευόμενοι τα χέρια σφιχτά για να αγωνισθούμε...

...δεν είμαστε εμείς οι κομμουνσιτές ψευτοειρηνιστές, Δεν φωνάζουμε σαν σχολαστικοί δάσκαλοι, κάτω οι πόλεμοι. Η κραυγή αυτή δεν θα πεί τίποτα. Εμείς οι κομμουνιστές βροντοφωνούμε: Πόλεμος κατά του πολέμου.

Το σύνθημα μας αυτό πρέπει να το προσέξετε. Γιατί θα πη πως αν μας αναγκάση η πλουτοκρατία να φορέσουμε το χακί για έναν καινούργιο πόλεμο, τότε θα γυρίσουμε τα όπλα εναντίον της.

Δεν διδάσκουμε εμείς την ατομικήν ανυποταξία και λιποταξία στον καιρό του πολέμου, ούτε την στρατιωτική απεργία. Αυτές οι ιδέες είναι κουταμάρα εγκληματική. Οι κομμουνιστές αγωνίζονται για την εξουσία. Και η εξουσία θα παρθή έπειτα απο αγώνες πεζοδρομίων, έπειτα απο εμφύλιον πόλεμον.

Όταν θα έρθει η ώρα να υψώσουμε τη σημαία του λυτρωμού πρέπει με τα ίδια όπλα που μας δίνει η κεφαλαιοκρατία να την χτυπήσουμε.

Ζήτω οι εργάτες,αγρότες και πρόσφυγες,οι παλαιοί πολεμισταί.

Ζήτω η εργατοαγροτική κυβέρνησις. Κάτω οι πλουτοκράτες. Κάτω οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Πόλεμος κατά του πολέμου.

3/8/1924

Η Διοικούσα Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας"


Αποσπάσματα, από το μανιφέστο, του ΣΕΚΕ (Κ),  προς τον εργαζόμενο λαό με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «πόλεμος κατά του πολέμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου