Τα μεγάλα, παχιά, κυβερνητικά λόγια ενόψει της ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, που μετατράπηκαν πάλι σε ποτάμια. Δυο φορές μέσα σε τρεις ημέρες, οι κάτοικοι της πόλης έζησαν τραγικές στιγμές. Αυτές τις δυο φορές: κινδύνεψαν ζωές, οδηγοί ακινητοποιήθηκαν, λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε. Διανομέας παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά μέσα στην πόλη στις 2/9. Αυτοκίνητο σπρώχτηκε μέσα σε ιχθυοπωλείο στις Συκιές τα ξημερώματα της 5/9. Τούνελ στην Περιφερειακή οδό πλημμύρισαν και το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα βλάβες σε πολλά σημεία. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο, πτώσεις δέντρων και για πάνω από 500 αντλήσεις υδάτων.
Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι καταστροφές υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.
Ενώ δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης διοχετεύονται στους μονοπωλιακούς ομίλους και τα “κοράκια” της “πράσινης ανάπτυξης” στέλνοντας το λογαριασμό στο λαό, τα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν διαχρονικά στα αζήτητα, είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, μεταφέρονται στους προϋπολογισμούς από χρονιά σε χρονιά… Διαδοχικές κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των δήμων και της περιφέρειας, από τη μια καλλιεργούν τον εφησυχασμό και από την άλλη δηλώνουν πως “κάνουν ό,τι μπορούν”, ομολογώντας ταυτόχρονα πως η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων δεν είναι “επιλέξιμη”.
Την ώρα που ο λαός πνίγεται σήμερα, προωθούν έργα για τη μετατροπή της πόλης σε τουριστικό, εμπορικό, ενεργειακό κέντρο, με κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ομολογούν κυνικά, πως δεν υπάρχουν ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Για αυτά που σχεδιάζονται τώρα, δεν θα είναι ώριμες πριν το 2025 και ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσής τους είναι τα 5 χρόνια. Δηλαδή είναι απίθανο να είναι έτοιμα μέχρι το 2030!
Το σκηνικό παραμένει το ίδιο, όταν πρόκειται για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού! Βασικά έργα για την προστασία της πόλης, που εξαγγέλθηκαν ακόμα και πριν από 20 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως στη Λαχαναγορά που ίσως τελειώσει το 2025. Η αποχέτευση ομβρίων υδάτων στην Καλαμαριά παραπέμπεται για το 2024. Η ιεράρχηση με βάση τα άμεσα και έμμεσα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες είναι επικίνδυνη για το λαό και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, την καθυστέρηση και την κακή ποιότητα έργων πολιτικής προστασίας.
Απέναντι στο εχθρικό για το λαό αστικό κράτος, πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές έτσι ώστε:
- Να διασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση προβλημάτων και η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
- Άμεσα και όπου συνεχίζονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να διακόπτονται όλες οι μη αναγκαίες δραστηριότητες, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζομένων.
- Να αυξηθούν ουσιαστικά οι κρατικοί πόροι για αντιπλημμυρική προστασία, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
- Να προχωρήσει άμεσα η ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, με άμεση και ορθολογική διευθέτηση των υδατορεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Να ενισχυθεί το προσωπικού, τα μέσων και η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, η ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.
- Να καταργηθεί το αντιλαϊκό πλαίσιο χρήσεων γης, που την παραδίδει στο μεγάλο κεφάλαιο.
Μετεωρολόγοι της… δυστυχίας
ΑπάντησηΔιαγραφή“Ερχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας από το 1942”, ο ένας (Γεωργιάδης) (https://www.imerodromos.gr/georgiadhs-erchetai-o-pio-duskolos-cheimonas-apo-to-1942-vreite-tropo-na-zestatheite/)
“Αναπόφευκτη η πτώση του βιοτικού επιπέδου για αρκετό διάστημα”, ο άλλος (Οικονόμου) (https://www.imerodromos.gr/sunainesh-sthn-peina-zhtaei-h-kuvernhsh-oikonomou-anapofeukth-h-ptosh-tou-viotikou-epipedou/)
Αυτοί, για να ξέρετε, δεν είναι μετεωρολόγοι. Ούτε αστρολόγοι. Ούτε καφετζούδες. Είναι πολιτικοί. Υπουργοί του Μητσοτάκη. Συνεπώς οι δηλώσεις τους έχουν πολιτικό στόχο. Και ο στόχος – την ώρα που με την πολιτική τους φτωχοποιούν την κοινωνία – είναι να εμφανίσουν την πολιτική της δυστυχίας των πολλών και του θησαυρισμού των λίγων σαν “φυσικό” φαινόμενο.
Ο στόχος τους είναι, ακριβώς, η εξοικείωση της κοινωνίας με την δυστυχία, η ανοχή της κοινωνίας στη δυστυχία, η αποδοχή της δυστυχίας από την κοινωνία. Μια δυστυχία που την προκαλούν, την αναπαράγουν και την βαθαίνουν οι ίδιοι και ταυτόχρονα παριστάνουν και τους… νουνεχείς ειδοποιώντας μας για την – αυτοεκπληρούμενη – προφητεία τους.
Πολιτική απαιτείται να είναι και η αντίδραση της κοινωνίας απέναντι σε αυτόν τον πολιτικό κυνισμό. Και η απάντηση – αντίδραση της κοινωνίας θα είναι υποταγή στην αναλγησία του Μητσοτάκη και των υπουργών του εάν, για μια ακόμα φορά, και μπροστά στον χειμώνα που έρχεται και μπροστά στην κάλπη που στήνεται, πρυτανεύσει η λογική του “και μη χειρότερα”
Από το facebook του Νίκου Μπογιόπουλου