15/10/1608
Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.
15/10/1837
Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
15/10/1844
Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.
15/10/1878
Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της Οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.
15/10/1894
Συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπίας ο γαλλοεβραίος λοχαγός, Άλφρεντ Ντρέιφους, τον οποίο υπερασπίζεται ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά με το περίφημο “Κατηγορώ” του. Η “υπόθεση Ντρέιφους” μένει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη δικαστική πλάνη.
15/10/1902
Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Έρντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.
15/10/1917
Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.
15/10/1927
Οι σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρίας επιστημόνων και τεχνικών με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.
15/10/1944
Αναθαρρημένες από την παρουσία των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων οι «εθνικές» αστικές οργανώσεις πραγματοποιούν αντικομμουνιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.
15/10/1946
Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με το Δημοκρατικό Στρατό.
15/10/1946
Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.
15/10/1948
Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Γράμμο διαλύουν λόχο του 620 κυβερνητικού τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Άλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στο Γράμμο.
15/10/1958
Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδέονταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Βρετανικής Πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως Γ.Γ. της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)…». Τελικά η ομάδα Θεοδώρου διασπάστηκε από τη ΓΣΕΕ συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.
15/10/1962
Ξεσπά η Κρίση των Πυραύλων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πληροφορείται την παρουσία πυραυλικών βάσεων στην Κούβα, από φωτογραφίες αναγνωριστικών αεροπλάνων.
15/10/1964
Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.
15/10/1967
Αποκάλυψη του μνημειακού συνόλου του Στάλινγκραντ, στο λόφο Μαμάγιεφ. "Προς τους ήρωες της μάχης του Στάλινγκραντ"
15/10/1987
Δολοφονήθηκε σε ηλικία 37 ετών, ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Τομά Σανκαρά
Τομά Σανκαρά, επαναστάτης και πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο "Τσέ Γκεβάρα της Αφρικής"
ΑπάντησηΔιαγραφήΜείωσε τους μισθούς των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, μαζί και τον δικό του, και απαγόρευσε τη χρήση κυβερνητικών οδηγών και αεροπορικών εισιτηρίων 1ης θέσεως. Μετέτρεψε το κατάστημα προμηθειών του στρατού σε κρατικό σούπερ-μάρκετ ανοικτό σε όλους (το πρώτο σούπερ-μάρκετ στη χώρα). Υποχρέωσε τους ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους να δωρίζουν μισθό ενός μήνα σε δημόσια προγράμματα.
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_671.html
Στις 15 Οκτωβρίου 1959 δολοφονήθηκε στο Μόναχο (Γερμανία) ο Στεπάν Μπαντέρα, ηγέτης της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (ΟΥΝ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1949, ως απάντηση στην αισχρή δολοφονία στο Λβιβ του Ουκρανού Σοβιετικού συγγραφέα Γιάροσλαβ Γκαλάν, ο οποίος στο γραφείο εργασίας του σφαγιάστηκε από ανθρώπους του Μπαντέρα, ο Στάλιν διέταξε να αναπτυχθεί ειδική επιχείρηση για την εξόντωση του ηγέτη των Ουκρανών εθνικιστών Στεπάν Μπαντέρα.
Στις 15 Οκτωβρίου 1959, ο Στέπαν Μπαντέρα σκοτώθηκε από τον πράκτορα της KGB Μπόγκνταν Στασίνσκι στην είσοδο του σπιτιού όπου έμενε με την οικογένειά του. Στις σκάλες, πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από ειδική συσκευή με πίδακα διαλύματος κυανιούχου καλίου.
Για αρκετά χρόνια, ο ηγέτης του OUN κατάφερε να ξεφύγει από τους απεσταλμένους δολοφόνους, από τους οποίους του δόθηκε το παρατσούκλι "η πονηρή αλεπού". Είναι αλήθεια ότι εκείνη την εποχή σχεδόν δεν κρυβόταν: οδήγησε ένα σκούρο μπλε Opel, μερικές φορές επισκεπτόταν μια μεταναστευτική ελληνοκαθολική εκκλησία τις Κυριακές και έμπαινε στην ερωμένη του. Η διεύθυνση του "Poppel" - Kreitmayrshtrasse, 7 - Ο Στασίνσκι το βρήκε εύκολα, μέσω του τηλεφωνικού καταλόγου.
Για πρώτη φορά τον είδε ζωντανό κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης δέησης στον τάφο του συνταγματάρχη της UPA Yevgeny Konovalets στο Ρότερνταμ. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια εννέα μηνών, ο πράκτορας ταξίδεψε στο Μόναχο τέσσερις φορές, αναζητώντας τον Μπαντέρα.
Οι πόρτες στο σπίτι όπου έμενε ο Μπαντέρα ήταν πάντα κλειδωμένες και ήταν ριψοκίνδυνο να γλιστρήσει μέσα μετά τον εισερχόμενο ενοικιαστή. Δεν ήταν δυνατό να ανοίξουν οι πόρτες με ένα κύριο κλειδί.
Την πρώτη ευκαιρία να σκοτώσει τον Bandera, όταν επέστρεψε στο σπίτι χωρίς φρουρό,ο Στασίνσκι την έχασε από τον εκνευρισμό του. Ολοκλήρωσε το έργο στη δεύτερη προσπάθεια, όταν ο Μπαντέρα αποδέσμευσε ξανά τον φρουρό. Τον περίμενε στην είσοδο, διάλεξε τη στιγμή που τα χέρια του Bandera ήταν απασχολημένα - στο ένα κρατούσε μια σακούλα με ντομάτες που αγόρασε στην αγορά και το άλλο άνοιξε τις πόρτες του διαμερίσματος με κλειδιά. Ο Στασίνσκι σήκωσε ένα όπλο τυλιγμένο σε εφημερίδα, πυροβόλησε και από τις δύο κάννες απευθείας στο πρόσωπο του Μπαντέρα. Αμέσως πήδηξε από την είσοδο, πέταξε το όπλο στην τάφρο και έφυγε από το Μόναχο. Οι γείτονες βρήκαν τον ματωμένο αλλά ζωντανό Μπαντέρα στο κλιμακοστάσιο. Το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με μαύρες και μπλε κηλίδες. Πέθανε καθοδόν για το νοσοκομείο
Αυτή τη φορά, το δηλητήριο δεν λειτούργησε αμέσως και δεν πρόλαβε να εξατμιστεί. Η αυτοψία έδειξε ότι ο αρχηγός των εθνικιστών δηλητηριάστηκε με κυανιούχο κάλιο. Κηδεύτηκε στο Μόναχο στο νεκροταφείο Waldfriedhof. Για την απόπειρα δολοφονίας σχεδιάστηκε ένα μίνι πιστόλι με δύο κάννες (η δεύτερη για τον φρουρό), παρόμοιο με ένα χοντρό στυλό, γεμάτο με αμπούλες δηλητηρίου. Μετά τον πυροβολισμό, δημιουργήθηκε ένα φαινόμενο αεροζόλ, το θύμα εισέπνευσε το δηλητήριο και πέθανε σε ένα λεπτό. Το δηλητήριο έπρεπε να εξατμιστεί από το σώμα, χωρίς να αφήνει σημάδια βίαιου θανάτου. Ο Στασίνσκι πήρε το αντίδοτο για να μην εισπνεύσει ο ίδιος τις τοξικές αναθυμιάσεις.
Από ομάδα ☭ ИОСИФ ВИССАРИОНОВИЧ СТАЛИН ☆https://www.facebook.com/.../39739.../posts/2059523320905502
"Προς τους ήρωες της μάχης του Στάλινγκραντ"
ΑπάντησηΔιαγραφήεδώ - στο "ύψωμα102" (όπως ο τύμβος ορίστηκε στους στρατιωτικούς χάρτες) - κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, κατά τη Μάχη του Στάλινγκραντ, διεξήχθησαν σκληρές μάχες, οι Σοβιετικοί στρατιώτες πολέμησαν μέχρι θανάτου. Πάνω από το κεντρικό τμήμα της πόλης, ήταν ένας σημαντικός κρίκος στο γενικό αμυντικό σύστημα του Μετώπου του Στάλινγκραντ, καθώς επέτρεπε σε όσους έλεγχαν την κορυφή του λόφου να ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την πόλη, την περιοχή του Βόλγα και τις διαβάσεις του ποταμού
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_136.html