28/11/1820
Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς28/11/1852
Πεθαίνει ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας Εμμανουήλ Ξάνθος.
Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας
28/11/1906
Γεννήθηκε ο
διαπρεπής φιλόλογος Εμμανουήλ Κριαράς
28/11/1912
Σκοτώνεται στο Δρίσκο της Ηπείρου στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.
Μαβίλης Λορέντζος: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει· υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι»
28/11/1917
Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
28/11/1917
Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στην περιοχή της Υπερκαυκασίας ενώνονται στο «Επιτροπάτο της Υπερκαυκασίας» (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).
28/11/1917
Πέθανε ο
ποιητής Μικέλης Άμβλιχος.
28/11/1922
Εκτελούνται στο Γουδή οι έξι κατηγορηθέντες ως πρωταίτιοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, Γεώργιος Χατζηανέστης, Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής και Νικόλαος Θεοτόκης.
28/11/1925
Οι δάσκαλοι Δημήτρης Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία επειδή η διδασκαλία τους κρίθηκε «εθνικά επιβλαβής». (Μαρασλειακά)
28/11/1930
Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου (ένα από τα δύο κολαστήρια -μαζί με της Μαρμάρως- όπου έστελναν τους στρατευμένους νέους κομμουνιστές για να τους εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά).
Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και Πανούση, σε ισόβια τους Γαμβέτα και Βλαντά, σε 7 χρόνια φυλάκιση τους Αδαμόπουλο και Τσακίρη και σε 2 χρόνια τον Κορδέλη.
Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου
28/11/1936
Υπογράφεται μυστική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία και τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.
28/11/1943
Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης, μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).
Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης
28/11/1947
Η VII Μεραρχία του κυβερνητικού στρατού παίρνει οδηγίες για την υλοποίηση του Σχεδίου «Αλέξανδρος», με στόχο την «εκκαθάριση της Θράκης» από τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Παρά τη σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων, η επιχείρηση απέτυχε. Οι δυνάμεις του ΔΣΕ όχι μόνο δεν εξουδετερώθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν κιόλας.
28/11/1953
Ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Μιλτιάδη Ζαχαράτου, Μήτσου Δάλλα, κ.α.
28/11/1954
Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1936).
28/11/1957
Ξεκινά τις εργασίες του το Α’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο (28-30/11/1957).
28/11/1959
Ξεκινά τις εργασίες του το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (28/11-2/12/1959). Το συνέδριο συζήτησε και ενέκρινε το πρόγραμμα της ΕΔΑ που έθετε ως πολιτικό στόχο το «δρόμο προς την αλλαγή», ο οποίος «μόνο με μια αγωνιστική πολιτική πατριωτικής συνεργασίας είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί». Το «περιεχόμενο της αλλαγής» προσδιορίζονταν ως «αντιιμπεριαλιστικό, εθνικό δημοκρατικό», ενώ οι δυνάμεις που θα συγκροτούσαν τη λεγόμενη «πατριωτική κυβέρνηση» απαρτίζονταν από την ΕΔΑ, τις δυνάμεις του «Κέντρου», καθώς και της πατριωτικής «Δεξιάς».
28/11/1973
Οι λιμενεργάτες της Γένοβας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό προχωρούν σε 6ήμερο μποϋκοτάζ όλων των πλοίων με ελληνική σημαία.
28/11/2002
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας από το ελληνικό Δημόσιο.
Σαν σήμερα, 28 Νοέμβρη 1852, πεθαίνει ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ένας απο τους τρείς συνιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας (μαζί με τον Νικόλαο Σκουφά και με τον Αθανάσιο Τσακάλωφ) που είχε αποφασιστική συμβολή στην κήρυξη της επανάστασης του 1821.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεννήθηκε το 1772 και έζησε αρχικά στη Σμύρνη και έπειτα στην Ιταλία. Το 1810 εγκαταστάθηκε στην Οδησσό και αφού δούλεψε ως γραμματικός του εμπόρου Βασιλείου Ξένη, το 1812 γνωρίζεται στην Κωνσταντινούπολη με δύο εμπόρους από τα Ιωάννινα.
Το 1814 αποφασίζουν να δημιουργήσουν δική τους εμπορική εταιρεία. Επιστρέφοντας στην Οδησσό, ανακοινώνει στους Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά τις ιδέες του και με τον τρόπο αυτό, ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία το 1814, η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Σκοπός της Φιλικής Εταιρείας ήταν η γενική επανάσταση των Ελλήνων για την "ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας"και όπως γράφει ο Ξάνθος στα "Aπομνημονεύματά" του:..δια να ενεργήσωσι μόνοι των ό,τι ματαίως από πολλού χρόνου ήλπιζον από την φιλανθρωπίαν των χριστιανών βασιλέων".
Ο Ξάνθος αναλαμβάνει καθήκοντα ταμία/γραμματέα,ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως σύνδεσμος με τα άλλα ηγετικά μέλη.
Είχε το ψευδώνυμο "Θεοδωρίδης".Μέσα σε λίγα χρόνια,η Φιλική Εταιρεία που ιδρυθήκε απο τους τρείς εμπόρους θα καταφέρει να εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και τις περισσότερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού αλλά και στους
Έλληνες της Ρωσίας και της Μολδοβλαχίας.
Αργότερα, τους πρώτους μήνες του 1821, τα μέλη της θα φτάσουν να αριθμούν δεκάδες χιλιάδες, ανάμεσα στα οποία πολλά πρόσωπα που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό) στον αγώνα για την ανεξαρτησία (Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος, Αναγνωσταράς, Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας), οι Φαναριώτες Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και Νέγρης, Κουντουριώτηδες, οι μεγαλοκoτζαμπάσηδες Ζαΐμης, Λόντος, Νοταράς, Παλαιών Πατρών Γερμανός κ.ά).
Το 1819 ο Ξάνθος μεταβαίνει στη Ρωσία, με σκοπό να προτείνει την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο συντηρητικός Καποδίστριας αρνείται την αρχηγία και προσπαθεί να πείσει τον Ξάνθο να αναβάλλει την επανάσταση για μια...άλλη μέρα.
Ο Ξάνθος τον αγνοεί και προτείνει την αρχηγία της Εταιρείας στον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ο οποίος και δέχεται. Μετά την ήττα της επανάστασης στην Μολδοβλαχία, μεταβαίνει στην Ιταλία και συνεχίζει προς την επαναστατημένη Πελοπόννησο.
Το 1826 φεύγει για την Αυστρία, προκειμένου να οργανώσει την απόδραση του Αλέξανδρου Υψηλάντη από το Μουγκάτς. Η επιχείρηση αποτυγχάνει και αναγκάζεται να φύγει για τη Βλαχία. Εκεί θα παραμείνει άγνωστος ως το 1837, οπότε και αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε πλήρη ανέχεια, μάταια αποζητώντας από το Δημόσιο σύνταξη, ή έστω ένα ελάχιστο βοήθημα, το οποίο δεν του δόθηκε ποτέ.
Ήταν το "ευχαριστώ" του μετεπεναστατικού κατεστημένου (συγχώνευση αστών με τα αντιδραστικά στοιχεία, κοτσαμπάσηδες, ηγεσία της Εκκλησίας, ξένους "προστάτες" κ.α) που αγνόησε (η ήθελε να σβήσει) το εξεγερτικό πνεύμα του 1821.
Το μίσος για τους Φιλικούς ήταν χαρακτηριστική πλευρά αυτής της προσπάθειας (στην συνέχεια μεγάλο μέρος της κυρίαρχης πανεπιστημιακή και ιστοριογραφική παραγωγή ουσιαστικά εξαφάνισε την Φιλική Εταιρεία, την επαναστατική οργάνωση που οδήγησε στην δημιουργία του ελληνικού κράτους).
Ο Ξάνθος αναγκάστηκε να απαντήσει ακόμα και σε συκοφαντίες για τον ρόλο του στην Φιλική Εταιρεία, όπως αυτές του ιστορικού-πρώην γραμματέα του Δ.Υψηλάντη και αργότερα υποστηρικτή του Καποδίστρια-Ιωάννη Φιλήμων(ο οποίος, μετα απο παρεμβάσεις του Ξάνθου, παραδέχτηκε το λάθος του).
Ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας πέθανε πάμπτωχος στην Αθήνα στις 28 Νοέμβρη 1852, ενω πολλοί που είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν την επανάσταση η είχαν προνόμια στην Τουρκοκρατία, τώρα βρίσκονταν (ξανά)σε θέσεις εξουσίας τιμώντας δήθεν...το 1821(με μύθους στα μέτρα τους).
Είναι η ιστορία της κυρίαρχης τάξης της χώρας,που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Μικέλη Αβλιχο (1844–1917), «ποιητής της ειρήνης και της επανάστασης» από τους πρώτους ουτοπιστές σοσιαλιστές της Κεφαλονιάς, από το νησί που ξεκίνησε το πιο σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό κίνημα το σοσιαλιστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάτιρα, με βαθιές και πολυφωνικές «ρίζες» στα Επτάνησα, μεταξύ των οποίων και του Δ. Σολωμού.
Ενας στην Αλεξάνδρεια ξακουσμένος
που επλούτισε στο τζόγο με καρπιαίς
μας ήρθε κολονάτα φορτωμένος
για βουλευτής στις νέαις εκλογαίς.
Κι έξω ντελάλη βγάνει και φωνάζει
“Για πούλημα ποιος είναι στα χωριά
ο Μαντζουράνης ψήφους αγοράζει
και τους πληρώνει κι όλα στα γερά”
https://gkagkarin.blogspot.com/2022/11/blog-post_6199.html