Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 10/12/1790

Γεννιέται ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ.

10/12/1830

Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον.

10/12/1893

Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει από το βήμα της βουλής το περιβόητο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

10/12/1896

Πεθαίνει ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

10/12/1904

Ο Ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

10/12/1920

Στην Τσεχοσλοβακία κηρύσσεται γενική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 1.000.000 εργάτες. Η απεργία εξελίσσεται σε ένοπλη σύγκρουση με το στρατό. Οι εργάτες ηττώνται.

10/12/1928

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ (10 -15/12/1928). 

Ξεκινά τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ

10/12/1941

Η Κίνα κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

10/12/1944

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και το Νοσοκομείο Συγγρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί 400 περίπου χωροφύλακες και άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας. Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε ακόμη τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, ενώ σε μια ορμητική και αιφνιδιαστική επίθεση, διέλυσε κυριολεκτικά τα βρετανικά φυλάκια στην πλατεία Καραμάνου.

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το 3ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο

10/12/1951

Το εκλογοδικείο ακυρώνει την εκλογή 10 φυλακισμένων και εξόριστων βουλευτών της ΕΔΑ.

10/12/1956

Πέθανε ο πρωτοπόρος παιδαγωγός, Αλέξανδρος Δελμούζος.

 Μαρασλειακά

10/12/1959

Με κεντρικό σύνθημα «να σπουδάσουν κι οι φτωχοί» πραγματοποιείται φοιτητική διαδήλωση στον κέντρο της Αθήνας.

10/12/1963

Απονέμεται στον Γεώργιο Σεφέρη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το πρώτο Νόμπελ που κερδίζει Έλληνας. 

Γιώργος Σεφέρης

10/12/1991

Στο Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υιοθετείται το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης. Είναι η περιβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ που δημιούργησε την ΕΕ στη θέση της ΕΟΚ. Υιοθετείται, επίσης, το κείμενο για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Την ίδια μέρα, η Ελλάδα γίνεται μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ).

Συνθήκη του Μάαστριχτ

10/12/2012

«Φεύγει» από την ζωή, «ο ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό», ο Άλκης Αλκαίος.

Γεννημένος το 1949 ο Άλκης Αλκαίος, κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1967 με ένα δοκίμιο για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. «Ετσι ξεκίνησα. Με ένα πεζό για έναν ποιητή».

Κατά τη διάρκεια της 7ετίας, σπουδάζει στη Νομική. Συνελήφθη και για μήνες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τα βασανιστήρια, μαζί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχε, του δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για όλη του τη ζωή. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με τον «Ριζοσπάστη». Δημοσιεύει ποιήματα, αλλά και σκέψεις γύρω από ζητήματα τέχνης.

Η δημιουργική συμπόρευση με τον Θάνο Μικρούτσικο μας χάρισε μερικά από τα πιο ωραία και διαχρονικά έντεχνα λαϊκά τραγούδια. Χαρακτηριστικοί είναι οι δίσκοι «Εμπάργκο», «Στου αιώνα την παράγκα» και «Υπέροχα Μονάχοι». Εμβληματικές είναι οι συνεργασίες του και με τον Μάριο Τόκα, που γέννησε τον δίσκο «Εντελβάις», τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Μπάμπη Στόκα και άλλους.

 Χρόνια Πολλά στα παιδιά που τα θέλουνε όλα

2 σχόλια:

  1. "Ο βασιλιάς του δυναμίτη":Σαν σήμερα, 10 Δεκέμβρη
    1896, πεθαίνει ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Άλφρεντ Μ.Νόμπελ, ο έμπορος του θανάτου που, με την διαθήκη του, δημιούργησε βραβεία με το όνομα του.
    Ο πατέρας του ήταν και αυτός μηχανικός και εφευρέτης, ο οποίος, αφού πτώχευσε, δοκίμασε το 1837 την τύχη του στη Ρωσία. Ο Ιμάνουελ Νόμπελ κατάφερε να εντυπωσιάσει τον τσάρο με μια από τις εφευρέσεις του, την υποθαλάσσια νάρκη κατά πλοίων, που ανατίναζε και σκότωνε πιο "αποτελεσματικά".
    Ο Άλφρεντ μορφώθηκε στην Αγία Πετρούπολη και συνέχισε στα βήματα του πατέρα του. Ανάμεσα στις εφευρέσεις του, η κυριότερη ήταν η "χειραγώγηση"της επικίνδυνα ασταθούς νιτρογλυκερίνης (από την οποία είχε σκοτωθεί ο αδελφός του Εμίλ) το 1867.
    Το νέο μίγμα ονομάστηκε-από τον ίδιο-"δυναμίτης". Η εφεύρεση του άρχισε να χρησιμοποιείται και για πολεμικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γίνει πάμπλουτος, από χρήματα καλυμμένα με αίμα. Ο ίδιος ήταν και ιδιοκτήτης εταιρείας όπλων.
    Στο τέλος της ζωής του, στη διαθήκη του, δώρισε 94% της περιουσίας του στην καθιέρωση ετήσιων βραβείων με το όνομα του, "σε αυτούς,που το προηγούμενο έτος, αφιέρωσαν τη ζωή τους για το καλύτερο δυνατό όφελος της ανθρωπότητας".
    Ο "βασιλιάς του δυναμίτη", με το αιματοβαμμένο χρήμα απο τα όπλα του,κατάφερε το όνομα του να είναι σήμερα περισσότερο γνωστό απο τα βραβεία και όχι απο την πραγματική πορεία του ως εμπόρου του θανάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Ο Αλέκος Δελμούζος. Σαν επιστήμονας και παιδαγωγός, αλλά και σαν άνθρωπος της δράσης, στάθηκε στον καιρό του ένας από τους πιο προοδευτικούς αστούς, που αγαπήσανε το λαό και ζητήσανε το συγχρονισμό του. Είναι ο πρώτος που έμπασε στην εποχή της πιο έξαλλης γλωσσικής αντίδρασης, τη γλώσσα του λαού στην παιδεία».
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/12/blog-post_907.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου