Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Η ανησυχία, ο προβληματισμός, η λαϊκή οργή πρέπει να βρουν διέξοδο στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

 
Η ανησυχία, ο προβληματισμός, η λαϊκή οργή σε μια επιλογή πρέπει να καταλήξουν: στη συμπόρευση με το ΚΚΕ! Ναι, τώρα είναι η ώρα να πορευτούμε μαζί! Να πάρετε όλοι και όλες τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, σε όλες τις μάχες παντού και στις εκλογές με τη στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα, την αισιοδοξία. Για να ανασάνει ο λαός από τη σημερινή μαυρίλα.

Γιατί η ελπίδα του λαού δε θα έρθει από τα “πάνω”, από τα παζάρια που δίνουν και παίρνουν στο αστικό πολιτικό σύστημα για το πού, στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε ποιον εκλεκτό του κεφαλαίου, στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα θα καταλήξει η σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής, για να συνεχίσει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο που τσακίζει τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων, των εκμεταλλευτών.

Η ελπίδα δυναμώνει όσο δυναμώνει “κάτω” η εργατική λαϊκή οργάνωση, η πάλη και η διεκδίκηση που ακυρώνει τα κάλπικα διλήμματα των άλλων, βγάζει από τη μέση τα εμπόδια, και βέβαια δε σταματάει μπροστά στην κάλπη, ούτε έξω απ’ το Μαξίμου.

Συνεχίζεται ορμητικά και βάζει σημάδι το ίδιο το σύστημα και την εξουσία του, για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος και αυτό τον δρόμο σάς καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί. Είναι και ελπιδοφόρος και ρεαλιστικός, γιατί ρεαλιστικό είναι ό,τι συμφέρει το λαό και όχι τί συμφέρει το κεφάλαιο.

Κι ας αφήσουν τα μαθήματα περί ρεαλισμού τα κόμματα της αστικής διαχείρισης η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ κι από κοντά και τα παπαγαλάκια του συστήματος. Χορτάσαμε απ’ αυτά! Ο δικός τους ρεαλισμός θέλει τις λαϊκές ανάγκες να ασφυκτιούν μέσα στα όρια και τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας, γιατί εκεί υπάρχει άπλετος χώρος μόνο για τα κέρδη και τα προνόμια των καπιταλιστών.

Όταν λοιπόν σήμερα, μαζί με τον άνεργο, πεινάει κι αυτός που δουλεύει, γιατί η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα, δεν περιμένεις να σου γεμίσει το καλάθι των γιορτών ο Γεωργιάδης με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και τους βιομηχάνους στα τρόφιμα που σκάνε από τα κέρδη. Διεκδικείς ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των άδικων φόρων για να πάρει ανάσα ο λαός.

Όταν η λαϊκή οικογένεια χάνει το σπίτι της στους πλειστηριασμούς και πνίγεται από τα χρέη και τα δάνεια, δεν περιμένεις να προκύψει οτιδήποτε θετικό από τις υποκριτικές εκκλήσεις της κυβέρνησης στους τραπεζίτες. Μπαίνεις μπροστά για να ακυρώσεις τα σχέδιά τους, απαιτείς διαγραφή χρεών και ματαίωση των πλειστηριασμών.

Όταν σου λένε μάθε να ζεις με τις σύγχρονες μορφές φτώχειας, όπως η ενεργειακή, γιατί εκεί μας έχει οδηγήσει η απελευθέρωση της ενέργειας, η στρατηγική του κεφαλαίου για την «πράσινη ανάπτυξη» με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και οι κυρώσεις στη Ρωσία που πληρώνει ο λαός.

Δεν περιμένεις να κερδίσεις κάτι από το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο και τη μεταφορά του LNG, από το οποίο, όπως με θράσος παραδέχονται οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα πλουτίσουν, αλλά διεκδικείς άμεσα μέτρα ανακούφισης και κυρίως προβάλλεις το πιο ουσιαστικό: η χώρα σου να αξιοποιήσει με σχέδιο όλες τις μορφές ενέργειας που διαθέτει και η ενέργεια να πάψει επιτέλους να είναι εμπόρευμα.

Και μαζί με όλα αυτά που χρειάζεται να συζητήσουμε και κυρίως να διεκδικήσουμε, ας κάνει και ο καθένας το λογαριασμό, τι πραγματικά τον συμφέρει, αλλά κυρίως, ας υπολογίσει στις αποφάσεις του ποιος είναι μαζί του και ποιος είναι απέναντι από τα πραγματικά του συμφέροντα.

Μέσα σε μια εβδομάδα απέρριψαν πέντε τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, πως την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κονταροχτυπιούνταν τις προάλλες στη Βουλή και έδιναν εξετάσεις για το ποιος είναι καλύτερος υπηρέτης των εφοπλιστικών συμφερόντων, με τον έναν να κόβει και τον άλλον να ράβει, υπέρ της «εθελοντικής φορολογίας» των εφοπλιστών, των κατά τ’ άλλα μεγάλων πατριωτών ευεργετών.

Όλοι τους απέρριπταν, χωρίς καμιά συζήτηση, την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μέσα σε δύο εβδομάδες η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν χωρίς συζήτηση πέντε τροπολογίες που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού!

Την τροπολογία για την παύση των πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για τη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που θα ανακούφιζε πολλούς βιοπαλαιστές αγρότες, την απέρριψαν!

Την τροπολογία για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, όπως προβάλλουν με τον ηρωικό αγώνα τους οι εργάτες της επιχείρησης, την απέρριψαν!

Το σάπιο σύστημα και το κράτος του δεν μπορούν να εξανθρωπιστούν

Όμως εμείς δεν σταματάμε εκεί. Δίνουμε τη μάχη μέσα στον λαό, γιατί αν κάτι θετικό μπορεί να προκύψει, αυτό θα συμβεί μόνο από τη δική του δράση και κινητοποίηση σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Γι αυτό και συνεχίζουμε.

Γιατί όταν μικρά παιδιά ξεκινούν για το σχολείο και δεν γυρίζουν ποτέ στο σπίτι, τότε δεν ψάχνεις για τις ευθύνες των ανεύθυνων, βγαίνεις αμέσως στο δρόμο για τη ζωή των παιδιών σου και απαιτείς σύγχρονα και ασφαλή σχολεία με ευθύνη του κράτους.

Όταν ο αυταρχισμός και η καταστολή, μαζί με τα δικαιώματά σου, πυροβολεί εν ψυχρώ και 16χρονα παιδιά, γιατί έτσι εδραιώνεται η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που έχει τη σφραγίδα όλων τους, ακόμα και αν στην αρχή παγώνεις, στο τέλος βρίσκεις το κουράγιο να σηκώσεις ανάστημα. Κλείνεις την πόρτα στον κοινωνικό αυτοματισμό και το ρατσισμό που βάζει στο ζύγι τις ζωές μικρών παιδιών, και τελικά βλέπεις τον πραγματικό ένοχο και αποφασίζεις να παλέψεις ενάντια σε αυτόν.

Αλήθεια, σαν πολλά δεν μαζευτήκαν; Παιδιά πυροβολούνται στο δρόμο, παιδιά σκοτώνονται μέσα στο προαύλιο του σχολείου τους, παιδιά κακοποιούνται στις διάφορες Κιβωτούς του “Τρόμου”.

Πολλά τραγικά περιστατικά και ταυτόχρονα πολλές αποδείξεις μαζεύονται, για το ότι αυτό το σάπιο σύστημα και το κράτος του, το οποίο έχει πετάξει από πάνω του την ευθύνη για την προστασία της ζωής του παιδιού, δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί πλέον. Μπορεί μόνο να ανατραπεί. Γι αυτό δεν κάνεις πίσω, ούτε λες δεν με αφορά, μπαίνεις μπροστά, “έχεις το νου σου στο παιδί”, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά και συνεχώς σκέφτεσαι για το πώς «πρέπει να σωθεί το παιδί».

Η  «εθνική ασφάλεια» προστατεύει την δικτατορία του κεφαλαίου

Όταν λοιπόν, από παντού αναδύεται η δυσωδία και η σαπίλα του συστήματος, όπως συμβαίνει και με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις που στην ουσία βάζουν στο στόχαστρο τον «εχθρό λαό», τότε χρειάζεται να δεις πίσω από τους σικέ καβγάδες των διαφόρων διαχειριστών αυτής της σαπίλας.

Να ανακαλύψεις αυτό που όλοι - κυβέρνηση και αντιπολίτευση - θέλουν να κρύψουν. Κι αυτό δεν είναι άλλο, από τη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο αποτελεσματικού οπλοστασίου μαζικής και προληπτικής κρατικής παρακολούθησης.

Αυτός είναι ο στόχος τους: πώς θα δυναμώσουν δραστικά τα όπλα που έχει στα χέρια της η σημερινή και κάθε επόμενη κυβέρνηση, συνολικά η αστική τάξη και το κράτος της. Και τέτοια όπλα αποκτούν και με το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι επιμέρους διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η αντιπαράθεση γύρω μάλιστα από τον όρο της “εθνικής ασφάλειας”, δεν αμφισβητεί τον αντιδραστικό πυρήνα του νομοσχεδίου, αντίθετα τον επιβεβαιώνει.

Στην πραγματικότητα, αυτή η περίφημη «εθνική ασφάλεια», που έχει γίνει “λάστιχο”, είναι που διευκολύνει και επιτρέπει τις μαζικές παρακολουθήσεις, τις υποκλοπές, τις αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Πρόκειται για την ασφάλεια, την προστασία των βασικών συμφερόντων του άπληστου κεφαλαίου και της δικτατορίας του κράτους του, στο σφοδρό αλληλοφάγωμα του ανταγωνισμού με άλλα μονοπώλια, κράτη, «συμμαχίες».

Είναι δηλαδή, η εμπλοκή στις λυκοφιλίες και τους επικίνδυνους – ακόμα και πολεμικούς - σχεδιασμούς με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την εξυπηρέτηση έτσι και των δικών τους συμφερόντων, τα οποία βέβαια είναι εχθρικά και ανταγωνιστικά με τα συμφέροντα των λαών τους και πρωτίστως του δικού μας λαού.

Είναι η μετατροπή της χώρας μας σε ένα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, γεμάτη ξένες στρατιωτικές βάσεις, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας, του λαού μας, σε μαγνήτη επιθέσεων και στόχο «αντιποίνων»!

Αυτοί οι κίνδυνοι γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι από τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μια εμπλοκή που κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει ακόμα.

Πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα, οι άλλες στρατιωτικές υποδομές. Δεν είναι μόνο η αποστολή στρατιωτικού υλικού χρήσιμου για την άμυνα της χώρας, η αποστολή και ετοιμότητα στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, η εκπαίδευση Ουκρανών κομάντο σε ελληνικά στρατόπεδα. Είναι και η αποστολή των S-300 στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, που το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι απαιτούν και η ελληνική κυβέρνηση συζητάει να παραχωρήσει. Απόδειξη, πως το βαρέλι της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, δεν έχει πάτο!

Απύθμενο είναι και το θράσος των κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Άμυνας που, μάλιστα, θεωρεί την εμπλοκή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως το μεγαλύτερο success story του τελευταίου έτους! Του λιμανιού, απ’ όπου πέρασαν στρατιές και στρατιές μάχιμων δυνάμεων, αλλά και ατέλειωτα κομβόι οπλικών συστημάτων για τη συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία. Ντροπή τους.

Είναι φανερό, ότι τμήματα της αστικής τάξης της χώρας, περιμένουν να κάνουν χρυσές δουλειές, να τα “κονομήσουν” από τη συμμετοχή στον όλεθρο, γι αυτό κι έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν.

Η εργατική τάξη, όμως, ο λαός, δεν έχει κανένα λόγο, κανένα συμφέρον να πανηγυρίζει γιατί η χώρα του γίνεται θύτης άλλων λαών κι εκείνος κινδυνεύει να γίνει το θύμα. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου.

Και μη μας πουν πάλι, το γνωστό παραμύθι, ότι οι ξένες βάσεις αποτελούν αποτρεπτικό όπλο στην τουρκική επιθετικότητα. Ας τα πουν αυτά στον Κυπριακό λαό που έζησε την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού, αλλά από αυτό δεν τον γλύτωσε το γεγονός ότι στο νησί του και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό εδάφους υπήρχαν βρετανικές ΝΑΤΟϊκές βάσεις!

Ούτε, βέβαια, η γιγάντωση των βάσεων στην Ελλάδα με την ελληνοαμερικανική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε αυτή της ΝΔ, απέτρεψε την Τουρκία - δηλαδή την αστική της τάξη - να διευρύνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και από τις “γκρίζες ζώνες” να περάσει στη λεγόμενη “Γαλάζια Πατρίδα”. Και τώρα να απειλούν κι από πάνω “πως θα ‘ρθουν νύχτα”.

Βέβαια οι επικίνδυνες και επώδυνες συμφωνίες με τους συμβιβασμούς με την Τουρκία που προετοιμάζονται, έχοντας τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν θα υπογραφούν νύχτα, αλλά μέρα μεσημέρι. Ήδη ψήνεται το πράγμα.

Ο λαός της Άρτας να κάνει τον δικό του λογαριασμό

Έρχεται λοιπόν, κάποια στιγμή, έρχεται η ώρα κι εδώ στην Άρτα, σε όλο τον νομό, που οι εργάτες και οι εργάτριες, οι αδικημένοι αγρότες και μικροεπαγγελματίες να τα βάλουν κάτω και να κάνουν το δικό τους λογαριασμό. Και να δουν αν και πόσο τους ωφέλησε ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, στον οποίον ρεαλιστικό θεωρείται μόνο ό,τι συμφέρει το κεφάλαιο και όχι οι δικές τους λαϊκές ανάγκες.

Ήδη, ο λογαριασμός είναι αρνητικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός της περιοχής, εργάτες και αγρότες, νέοι, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη ανεργία οδηγεί τους νέους να μεταναστεύουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να ερημώνουν οι πόλεις και η ύπαιθρος.

Τι κέρδισαν λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια οι εργάτες και οι εργάτριες στις τοπικές βιομηχανίες, πέρα από εντατικοποίηση και χαμηλά μεροκάματα, όταν την ίδια ώρα οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων παρουσίαζαν αυξημένα κέρδη;

Τι κέρδισαν οι εργάτες και οι εργάτριες στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, πέρα από τις άσχημες συνθήκες δουλειάς και τα πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα; Την ίδια ώρα που οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ωφελήθηκαν πολλαπλά και από τις κρατικές επιδοτήσεις, το ζεστό κρατικό χρήμα, που δήθεν προορίζονταν για τους παραγωγούς πτηνοτρόφους;

Εδώ στην περιοχή κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να ξεχάσει το εργοδοτικό έγκλημα με τον θάνατο του 29χρονου εργάτη στο εργοστάσιο «Ήπειρος», για το οποίο κανένας βέβαια, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα - ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ - έβγαλαν τσιμουδιά, παρόλο που οι βουλευτές τους στον νομό, είναι λαλίστατοι κατά τα άλλα.

Κι όμως η μάχη που έδωσε το Εργατικό Κέντρο, για να καταδικαστεί η εργοδοσία για το έγκλημά της, αγκαλιάστηκε από το λαό της περιοχής, ο οποίος δεν περίμενε καμιά απόφαση του δικαστηρίου. Είχε ήδη καταδικάσει την μεγαλοεργοδοσία στη συνείδησή του.

Ας κάνουν λοιπόν πλέον, το λογαριασμό τους οι εργάτες, βάζοντας κάτω, ποιοι είναι αυτοί που κάνουν παρέλαση από τα συσκευαστήρια της περιοχής και φωτογραφίζονται, μιλώντας για στήριξη και ανάπτυξη της παραγωγής της περιοχής, εννοώντας ξεδιάντροπα φυσικά, μόνο τη στήριξη της μεγαλοεργοδοσίας, για να συνεχίζει να κερδοσκοπεί και να εγκληματεί σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της Άρτας.

Απ’ αυτή την ανάπτυξη που το αστικό κράτος επιδοτεί κι πάνω, δεν κερδίζουν όλοι, όπως μας λένε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη επιχείρηση που αναφέραμε, η οποία χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 2 εκατ. για να προχωρήσει στην καθετοποίηση της παραγωγής, την ίδια ώρα που εκατοντάδες κτηνοτρόφοι ξεπαστρεύουν τα κοπάδια τους, μη αντέχοντας το τεράστιο κόστος παραγωγής – δηλαδή το κόστος των ζωοτροφών, ενώ άλλοι πουλούν το γάλα με τιμές κάτω του κόστους. 2 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση! Κι όμως το ρελέ διαφυγής που ενδεχομένως να έσωζε την ζωή του 29χρονου εργάτη που σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στην επιχείρηση, κόστιζε 60 ευρώ όλα κι όλα.

Το σίγουρο είναι πως τίποτε δεν κερδίζουν οι εργάτες, που ακούν συνεχώς τα όμορφα λόγια περί ανάπτυξης από την οποία δήθεν θα ωφεληθούν όλοι.

Το σίγουρο είναι ότι στο δικό τους μυαλό αυτή η ανάπτυξη ταυτίζεται με τις άθλιες συνθήκες εργασίας που παραπέμπουν σε κάτεργο. Και τέτοια υπάρχουν πολλά στην περιοχή, που μπορεί να είναι η τελευταία επιλογή για έναν εργάτη που είναι για καιρό άνεργος, άλλα διαφημίζονται από τους εκλεκτούς της κυβέρνησης της ΝΔ στην περιφέρεια, ως τα “διαμάντια” της περιοχής, ως παράδειγμα επιχειρήσεων «με εξωστρέφεια», με σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων!

Ή άλλα εργασιακά κάτεργα που οι εργάτριες δεν έχουν καν ένσημο, στηρίχτηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να μεγαλώσουν τις δουλειές τους στο εξωτερικό, μέχρι την Κίνα. Από κει φαίνεται πως πήραν ιδέες, για το πως μειώνεται το ονομαζόμενο ως «εργατικό κόστος».

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, που στο παρελθόν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ζητούσε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, στηρίχτηκαν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ακόμα και για να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις, μετά και από παρέμβαση των ντόπιων παραγόντων και των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ξέρουμε δηλαδή, ποιος είναι με ποιον.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για την προστασία όλων των βιοπαλαιστών

Μπορεί το ΚΚΕ να μην έχει βουλευτή στο νομό, και αυτό στο χέρι σας είναι να αλλάξει, αλλά οι δυνάμεις του ΚΚΕ, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, χωρίς να κάνουν πίσω, έδωσαν σε όλους τους τόπους δουλειάς, παντού, τη μάχη για να μη χαθεί ένα μεροκάματο, για να μη γίνει καμιά απόλυση, για να υπάρχουν μέτρα υγείας και ασφάλειας. Έδωσαν και δίνουν τη μάχη για να σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία. Κι αυτό στην Άρτα το γνωρίζουν και οι πέτρες.

Όπως και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ - και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας - έδωσαν τη μάχη για την προστασία της υγείας των εργατών, όταν όλοι οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα κάνοντας πλάτες στους μεγαλοεργοδότες.

Ένα επιπλέον μεγάλο ζήτημα που αποτελεί και κριτήριο ψήφου, είναι ότι κανένας αγρότης, κανένας αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας που χρωστάει, που είναι χρεωμένος, δεν στηρίζεται σήμερα και από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να απαλλαγεί από το βραχνά των χρεών, να καταφέρει να επιβιώσει, να μη χρεοκοπήσει!

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε όλα αυτά και στη βουλή και στους αγώνες! Και δω στο νομό της Άρτας ξέρουμε πολύ καλά πως οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι, οι αγρότες που παράγουν μανταρίνια, πορτοκάλια, ελιές και άλλα προϊόντα, ιδιαίτερα οι παραγωγοί ακτινιδίων, βρίσκονται σε απόγνωση. Κι αυτό, όταν στο νομό η παραγωγή είναι από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Αυτά τα προβλήματα ανέδειξε το ΚΚΕ και στη Βουλή, ζητώντας την απορρόφηση της παραγωγής σε τιμές πάνω από το κόστος, που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς ακτινιδίου ή την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, με πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων, με επιδότηση των λιπασμάτων και άλλων αγροεφοδίων. Απαιτώντας να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος των παραγωγών και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, να γίνουν οι εξαγωγές και να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αποθήκευση της παραγωγής.

Όμως, “Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” οι κυβερνώντες. Παρουσιάζουν το μαύρο – άσπρο. Προβάλλουν ως κονδύλια και επιδοτήσεις ακόμα κι όσα δίνονται κατά περίπτωση, κονδύλια, που βέβαια απέσπασαν οι αγρότες και με τις κινητοποιήσεις που έγιναν πανελλαδικά και στην Άρτα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Κονδύλια όμως, που δεν καλύπτουν με τίποτα τις μεγάλες απώλειες που έχει το αγροτικό εισόδημα. Όλα αυτά τη στιγμή που μπουκώνουν με προνόμια και δισεκατομμύρια ευρώ τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους τωρινούς και τους μελλοντικούς κυβερνητικούς «σωτήρες» που έχουν για πυξίδα τους, τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων - εξαγωγέων, των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Ήρθε η ώρα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να σηκώσουν το ανάστημά τους. Να εμπιστευτούν την δύναμή τους, τους αγροτικούς συλλόγους. Να δυναμώσουν την Ομοσπονδία, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Με τους αγώνες και σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν ανάσες επιβίωσης.

Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού και στις εκλογές, ώστε να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη της παραγωγής που θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μεγαλεμπόρων, των επιχειρηματικών ομίλων και τραπεζιτών.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση που δίνει διέξοδο στο λαό

Και δω στην Άρτα, σε όλη την Ήπειρο, δίνουμε το χέρι, σε όλους όσοι κατά βάθος δεν εμπιστεύονται κανένα από τα αστικά κόμματα που σήμερα τους βάζουν νέα διλήμματα, νέες τρικλοποδιές μη τυχόν και κάνουν ένα βήμα μπρος και αμφισβητήσουν την αντιλαϊκή πολιτική και μαζί το σύστημα και την εξουσία τους. Αυτό όμως πρέπει να γίνει. Κι αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα, είτε το θέλουν είτε όχι. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε, που στα ερωτήματα για το ποιος είναι ποιο κατάλληλος από τους μνηστήρες της εξουσίας για την επόμενη κυβέρνηση, απαντούν σταθερά: ΚΑΝΕΝΑΣ.

Γιατί καταλαβαίνουν καλά πως μέσα στα ασφυκτικά όρια αυτής της πολιτικής δε μπορεί να υπάρξει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που πλέον δεν τσιμπάνε στο δίλημμα της ΝΔ, του Μητσοτάκη “αστάθεια ή σταθερότητα”. Γιατί αυτή τη «σταθερότητα» της αντιλαϊκής πολιτικής, που για τη ζωή τους σημαίνει σταθερότητα και ένταση της ακρίβειας, της φτώχειας, της μιζέριας, δεν την αντέχουν και θέλουν να την αλλάξουν. Το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής τους. Για την παιδεία των παιδιών τους, για την υγεία της οικογένειάς τους.

Ξέρουν πως όταν ο Μητσοτάκης λέει “είμαστε η κυβέρνηση που της αρέσει να λύνει τα μεγάλα προβλήματα”, δίνει πάλι διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα του τα λύσει όλα. Μόνο που αυτό σημαίνει πάλι μεγαλύτερα βάρη για τους εργαζόμενους, το λαό.

Τα μεγάλα προβλήματα του λαού δεν θα τα λύσει καμιά σταθερή αντιλαϊκή κυβέρνηση ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ με πιθανό συνέταιρο το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, θα τα πολλαπλασιάσει.

Λύσεις μπορεί να κερδίσει το εργατικό λαϊκό κίνημα που δυναμώνει, ανασυντάσσεται, κρατάει σταθερό τιμόνι και δεν κάνει στάση “για να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του, αλλιώς”, αλλά κοιτάει μπροστά. Βάζει στόχο ο λαός να κάνει κουμάντο στην οικονομία, την κοινωνία, με τη δική του λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία.

Είναι οι ίδιοι που δεν πέφτουν στη παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που πιπιλάει ξανά το όνομα της δήθεν “προοδευτικής κυβέρνησης”. “Παλιά ξινά σταφύλια…”

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας ψάχνουν την πρόοδο και δεν την βρίσκουν, ούτε στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν, ούτε στην αντιπολίτευσή του τα τελευταία χρόνια, όπου, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έβαλαν πλάτη στη ΝΔ, ψηφίζοντας το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οι εργαζόμενοι ψάχνουν την πρόοδο και δεν την βρίσκουν ούτε στην αντιδραστική ΕΕ που έχει κάνει σημαία τον αντικομμουνισμό. Δεν τη βρίσκουν ούτε στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που υλοποίησαν και ως κυβέρνηση. Ψάχνουν την πρόοδο και δε τη βρίσκουν στο σάπιο σύστημα της βαρβαρότητας, τον καπιταλισμό.

Την πρόοδο τη βρίσκουν μόνο μέσα στον λαό, στους αγώνες του για μια καλύτερη ζωή. Κι εκεί συνήθως, βρίσκει κανείς μόνο τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές, που χωρίς να υπολογίζουν κόπο και εμπόδια, δίνουν τη μάχη για τη χειραφέτηση του λαού.

Σε όλους αυτούς λοιπόν απευθυνόμαστε, στα μεγάλα τμήματα του λαού που βλέπουν στο ΚΚΕ αξιοπιστία, μαχητικότητα, συνέπεια, κόντρα στον καιρό. Γιατί εμείς «καβάλα πάμε στον καιρό»!

Ναι, αυτοί είμαστε! Ασπίδα για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο είναι το ΚΚΕ, που με την πολιτική του πρόταση δίνει διέξοδο στο λαό. Τέτοιο πρόγραμμα έχει το ΚΚΕ, τέτοια πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας. Εμπόδιο για να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, αυτές οι ξεπερασμένες ιστορικά σχέσεις.

Το πρόγραμμα του ΚΚΕ στην Υγεία καταργεί την επιχειρηματική δράση, που την πλήρωσε ο λαός μας την περίοδο της πανδημίας.

Καταργεί την επιχειρηματική δράση στην ενέργεια. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό.

Αποδεσμεύει την χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους και διαμορφώνοντας τις διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους με όλους τους λαούς και τις χώρες τους.

Προβλέπει νέους θεσμούς άσκησης της εξουσίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ελέγχου της εξουσίας από τον λαό, με εκλογή εργαζόμενων ως εκπροσώπων -”βουλευτών” και όχι με Πάτσηδες και άλλα λαμόγια.

Η εργατική εξουσία με πυρήνα και βάση τους χώρους δουλειάς, είναι ο μόνος καινοτόμος τρόπος διακυβέρνησης, καθώς φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου της χώρας.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη που τεκμηριώνει πως ο λαός μας σήμερα, μπορεί να ζήσει με σύγχρονα δικαιώματα και ποιότητα ζωής που αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, στις δυνατότητες της εποχής μας.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως μακρινά, σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας για να τα φέρουμε πιο κοντά! Ενισχύοντας το ΚΚΕ στις εκλογές, στο κίνημα, παντού! Για να χαμογελάσει ξανά ο ελληνικός λαός και η νεολαία μας! Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό!

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Άρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου