Ο Κώστας Βαλσάμης γεννήθηκε στις 6 Ιούνη 1908 στη Σύμη Δωδεκανήσου. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το 1937 με άριστα και διακρίσεις. Δάσκαλοί του υπήρξαν οι Κώστας Δημητριάδης και Μιχάλης Τόμπρος. Στη συνέχεια σπούδασε, με γαλλική υποτροφία, στο Παρίσι, όπου παρέμεινε πάνω από πενήντα χρόνια.
Η Γαλλία τον τίμησε για το σύνολο του έργου του με χρυσό μετάλλιο, τον τίτλο του ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ το 1987 τον ανακήρυξαν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Τμήμα Γλυπτικής).Προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου |
«Η απλοποίηση είναι μία από τις ουσιαστικότερες επιδιώξεις μου», σημείωνε ο δημιουργός. «Οι γενικές και πλαστικές φόρμες δε μου δίνουν μόνο την αίσθηση του ουσιαστικού, δεν καθορίζουν το καίριο, αλλά συντελούν στην απόδοση του χαρακτήρα που θέλω να προσδώσω στη γλυπτική μου: Την ανάταση». Δημιουργίες του Βαλσάμη κοσμούν δημόσιους χώρους στην Αθήνα, το Παρίσι, το Στρασβούργο, την Ουάσιγκτον, τη Ρώμη, τη Φλωρεντία κ.ά.
Από τα 27 έργα του που βρίσκονται στη χώρα μας, αναφέρουμε τη «Μάνα της Κατοχής» (είσοδος του Α' Νεκροταφείου)και την προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων). Αλλα έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου κ.α. Δημιουργίες του παρουσίασε σε περισσότερες από εκατό ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μικρός ψαράς |
To 1980, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, ενώ από το 1987 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών.
Ο Κώστας Βαλσάμης υποστηρίχθηκε και ενθαρρύνθηκε στο έργο του από τη ζωγράφο σύζυγό του Ζωή Βαλσάμη, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).
Η μάνα της κατοχής |
Ανάμεσα σε μια πληθώρα έργων του Βαλσάμη περιλαμβάνονται:
- Προτομή του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη (ορείχαλκος, Αθήνα – Πλατεία Αιγύπτου, Οδ. Πατησίων και Λεωφ. Αλεξάνδρας). Φιλοτεχνήθηκε το 1982, με πρωτοβουλία των Αιγυπτιωτών της Αθήνας.
- Προτομή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Ελ Γκρέκο (ορείχαλκος, Αθήνα – Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών, Οδ. Ακαδημίας και Μασσαλίας). Τοποθετήθηκε το 1990, επί του τότε Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση και με πρωτοβουλία των Κρητών Επιστημόνων, για τη συμπλήρωση 450 χρόνων από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
- Η Μάνα της Κατοχής (ορείχαλκος, εξπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας, Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών).
- Ο Μικρός Ψαράς (ορείχαλκος, Σύμη Δωδεκανήσου).
- Το Περιστέρι της Ειρήνης (ορείχαλκος, Σύμη Δωδεκανήσου).
- Αγνότητα (ορείχαλκος, Πάρκο Mont-Souris, Παρίσι).
- Κεφαλή Παιδιού (ορείχαλκος, Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Παρίσι).
- Ο Άσωτος Υιός (ορείχαλκος, Ελληνική Εκκλησία Αγίου Στεφάνου, Παρίσι).
- Προτομή του Ζακ Κοπώ, Γάλλου συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη (ορείχαλκος, Θέατρο Vieux Colombier, Παρίσι).
Ο Κώστας Βαλσάμης παρουσίασε τις δημιουργίες του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Πανελλήνιες 1936, 1937, 1938 και 1952. Διεθνείς – Λονδίνο 1948, Αμβέρσα 1953, 1967, 1969 και 1973, Παρίσι – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης 1962, Αθήνα – Φιλοπάππου 1966, Παρίσι – Μουσείο Ροντέν 1967, 1972 και 1974.
Πέθανε στις 20 Δεκέμβρη 2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου