Στο πλαίσιο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας - κατ' όνομα μόνο - Αμυντικής Συνεργασίας, επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική βάση.
Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Βόλος, Στεφανοβίκειο είναι ενδεικτικά κάποιες από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες.
Στην ίδια Συμφωνία προβλέπεται επίσης και η δυνατότητα - ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων με οποιονδήποτε τρόπο και μέσα σε οποιεσδήποτε από τις παραπάνω κυρίως βάσεις.
Προς υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ολόκληρη η Χερσόνησος της Σούδας έχει ήδη μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατιωτικό εργοτάξιο. Μεταξύ άλλων, γίνονται έργα για τη δυνατότητα ελλιμενισμού πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στο ναύσταθμο και στο αεροδρόμιο για να σταθμεύουν στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Τόσο τα συγκεκριμένα υποβρύχια όσο και τα αεροπλάνα είναι ενταγμένα στις δυνάμεις κρούσης πυρηνικού πολέμου των ΗΠΑ, από προκεχωρημένες βάσεις ανά την υφήλιο.
Ταυτόχρονα, εκατοντάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικοί κατακλύζουν κατά περιόδους τα αεροδρόμια του Άραξου και της Ανδραβίδας, δημιουργώντας ανησυχία στον λαό της περιοχής. Η πλειοψηφία αυτού του προσωπικού είναι για τη συμμετοχή τους στις πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Ιόνιο και την Αδριατική και κάποιοι άλλοι για τα έργα αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper. Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια ανησυχία είναι ότι ορισμένοι τουλάχιστον από τους ΝΑΤΟικούς ανήκουν σε ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης Πυρηνικών Όπλων.
Στον Άραξο, ως γνωστόν, συνεχίζουν να υπάρχουν οι 6 θόλοι (vaults) που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61. Βέβαια, εδώ δεν χρειάζεται να γίνουν εργασίες για τη συντήρηση και αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, καθότι αυτές υλοποιήθηκαν πριν από λίγα χρόνια και παραμένουν σε κατάσταση φύλαξης, έτσιώστε να μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτές τις βάσεις πυρηνικά όπλα άμεσα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Αμυνας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επειδή όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της χώρας μας συμμετέχουν στους πολέμους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στέλνοντας στρατό και πολεμικό εξοπλισμό έξω από τα σύνορά μας, επιβάλλεται να σταθούμε σε γεγονότα που συμβαίνουν μακριά από τη χώρα μας, τα οποία όμως θα επηρεάσουν άμεσα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σχετικά με τα πυρηνικά στη χώρα μας και ιδιαίτερα στον Αραξο.
Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έχει εισέλθει σε νέα φάση, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, ενώ η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Χερσώνα «μέρος της Ρωσίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή η Μόσχα υπογραμμίζει ότι θα υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη - άρα και όσα προσαρτήθηκαν - «με όλα τα μέσα» που διαθέτει, και ότι το πυρηνικό της δόγμα για υπεράσπιση της Ρωσίας «ισχύει και για τα νέα εδάφη».
Πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα, στην άλλη μεριά του πλανήτη, θα δούμε ότι ηγετικά στελέχη της Κίνας και των ΗΠΑ δεν μιλούν απλώς για κλιμάκωση της μεταξύ τους ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, αλλά παίρνουν και ανάλογα μέτρα. Ετσι στο φόντο των εξελίξεων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ξεκίνησε η συζήτηση για «επιστροφή» πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα ή και στην Ιαπωνία. «Τρέχουν» συνολικότερα σχέδια ανάπτυξης ή αναβάθμισης στρατιωτικών συνεργασιών και υποδομών στην περιοχή καθώς και σχέδια για εγκατάσταση αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Αυστραλία.
Την ώρα που στα δυτικά επιτελεία επισημαίνεται ανοιχτά ότι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η προσπάθεια αποδυνάμωσής της μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως... «πρόγευση» για την ακόμα μεγαλύτερη αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα, ο Πρόεδρος της Κίνας στη διάρκεια συνάντησής του με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τις προηγούμενες μέρες, τόνισε ότι «η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη», γι' αυτό να προετοιμάζονται «για οποιονδήποτε πόλεμο».
Η αποκλιμάκωση στην ένταση της «πυρηνικής ρητορικής» μεταξύ Μόσχας και ευρωατλαντικού άξονα το τελευταίο διάστημα καθώς και το ότι Ρωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με την ανανέωση της Συνθήκης New START για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα, δεν πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό.
Αντίστοιχα, εφησυχασμό δεν προκαλούν και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι υποδομές όπως του Άραξου και της Σούδας δεν παίρνουν μέρος στις ΝΑΤΟικές πυρηνικές πρόβες πολέμου, όπως η «Stead Fast Noon», που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι όλα σχεδόν τα κράτη συνεχίζουν να προετοιμάζονται - μέσω τεραστίων διαστάσεων πολεμικών εξοπλισμών - για κλιμάκωση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη και για το ενδεχόμενο ευρύτερης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.
Απέναντι σε αυτήν την τραγική και κρίσιμη κατάσταση που μας έχουν οδηγήσει όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), μοναδική διέξοδος είναι ο λαός και οι αγώνες του με σκοπό το οριστικό και αμετάκλητο σφράγισμα των πυρηνικών αποθηκών στον Αραξο ή οπουδήποτε αλλού, το σταμάτημα της συμμετοχής στον πόλεμο της Ουκρανίας με την ταυτόχρονη διεκδίκηση εξόδου από ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα αιματοβαμμένα τους πολεμικά σχέδια.
*Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ Αντισμήναρχος ε.α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου