ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Στελέχη του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα στη χρήση ισραηλινού λογισμικού παρακολούθησης, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών (NTMC) και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι μετέβησαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 προκειμένου να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό σύστημα που είχαν αγοράσει». Σύμφωνα με την εφημερίδα πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, μέσω Κύπρου. Πρόκειται για το λογισμικό παρακολούθησης Pretador.
Επιπλέον το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «ο προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή της δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, έναν βραχίονα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την υποκλοπή των πολιτών».
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «το Μπαγκλαντές είναι η τρίτη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και μέχρι το 2021, όλα τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές έγραφαν "Αυτό το διαβατήριο ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από το Ισραήλ"».
Τον περασμένο Δεκέμβρη οι «New York Times» έγραψαν ότι «έπειτα από ερωτήσεις των NYT, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε στην εταιρεία, "Intellexa", άδειες για τη πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης, τη Μαδαγασκάρη. Οι "Times" έχουν ακόμη στην κατοχή τους μια επιχειρηματική πρόταση της "Intellexa" για την πώληση των προϊόντων της στην Ουκρανία, η οποία την απέρριψε».
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι τα λογισμικά παρακολούθησης πωλούνταν και αγοράζονταν ελεύθερα και στην Ελλάδα, με την άδεια των αρμόδιων αρχών, ακόμα και υπουργείων, με βάση το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις.
Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις.
Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ